Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sobotka: K prověrce by se měli vyjádřit Mynář a Zeman

Autor: ČTK - 
24. září 2015
07:02

Především sám kancléř Vratislav Mynář se nyní musí vyjádřit k informacím o tom, že mu Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) odmítl udělit prověrku na nejvyšší stupeň utajení. Novinářům to v noci na dnešek po summitu Evropské unie řekl český premiér Bohuslav Sobotka s tím, že své by k situaci měl říci také prezident Miloš Zeman.

"Já nechci komentovat mediální spekulace. K této věci by se primárně měl vyjádřit pan kancléř a sekundárně pan prezident," poznamenal předseda vlády. Komentovat prý případně bude možné až jejich výroky.

Mynář podle deníku Právo prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné nezískal. Jeho informace odmítl mluvčí bezpečnostního úřadu komentovat. Prezident Zeman na novinářské dotazy pouze poznamenal, že si počká na oficiální rozhodnutí NBÚ; Mynář sám ve středu otázky novinářů nechal bez odpovědi.

Zeman v minulosti uvedl, že pokud Mynář prověrku nezíská, nebude na Hradě jako kancléř dále působit. Mynář o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale začalo zhruba o rok později, uvedla dříve Mladá fronta Dnes.

Důvody rozhodnutí NBÚ nejsou známy, spekuluje se ale o tom, že úřadu mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to opakovaně odmítl. Podle některých odborníků by hradnímu kancléři získání prověrky mohl zkomplikovat také nákup vily v pražských Strašnicích za cenu výrazně nižší, než je u podobné nemovitosti obvyklé.

byvalyvoliccssd4 ( 25. září 2015 19:55 )

vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. Platí i o ex-soudruhovi Zemanovi.

raduzkaxxx ( 24. září 2015 09:36 )

myslím ,že lidi by zajímalo kdo vlastně vykonával práci kańcléře na kterou Mynář neměl prověrku a bral plat to tam platili někoho jenom na práci za Mynáře ??? a kdo rozhodoval kterou korespondenci může Mynář číst ??

eliska963852 ( 24. září 2015 09:34 )

Nemíním respektovat, že si Zeman vybírá lidi jako je Ovčáček, Zbytek, Čuba, Mynář, Nejedlý... Nejedlého měl také odvolat, pokud prohraje soud, aspoň to sliboval, Zeman je lhář.

tosto ( 24. září 2015 09:30 )

ale nesmí porušovat zákon !!!!!!nevím jestli ti to slovo něco říká ??

tosto ( 24. září 2015 09:26 )

Mynář s manželkou pilně už celé dny čtou pohádky a hledají která by si nejlíp hodila pro vyjádření k prověrce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa