Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Diktát EU, hřímá kvůli kvótám Mach. Pověste nad Hrad hadr, dodává Zahradil

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    23. 9. 2015
    15:04

    Kromě členů vlády se k uprchlickým kvótám vyjadřuje (nejen) na sociálních sítích řada politiků. Čilí jsou hlavně europoslanci, migraci a kvóty dnes řeší i senátoři. Kritiku sklízí celá EU. Podle Petra Macha jde o její jasný diktát, vyzývá proto k žalobě či dokonce vystoupení z Unie. Jan Zahradil si zavtipkoval na téma trenky nad Pražským hradem a nabízí jiné řešení, Přemysl Sobotka upozornil, že se EU řítí do propasti.

  • 1.Petr Mach

    Český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) sice v Bruselu uprchlické kvóty odmítl, ale nebylo to nic platné. Unie si je prosadila. „Je to diktát EU! Kvóty si nesmíme nechat vnutit. Vláda musí podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru na neplatnost rozhodnutí. Pokud přesto bude EU trvat na kvótách, jediným řešením je, aby naše země vystoupila z EU!“ burcuje šéf Svobodných Petr Mach, který byl nedávno hostem v Blesk TV.

    Video „Němci se nás štítí, protože jsme proti kvótám,“ říká europoslanec Mach - Vera Renovica, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Jan Zahradil

    Europoslanec a místopředseda občanských demokratů Jan Zahradil se rozepsal na Twitteru: „EU neporazila jen vládu ČR. Tu vem čert. EU porazila sama sebe. Toto bude mít fatální dopad na soudržnost, důvěru a loajalitu uvnitř EU.“ V narážce na kauzu kolem umělecké skupiny Ztohoven a rudých trenek nad Pražským hradem pak na Facebooku dodal: Nechtěli by se milovníci happeningu teď soustředit na hradní vlajku Evropské unie? Nemuseli by tam místo ní věšet trenýrky, vhodným symbolem ČR po včerejšku je hadr na podlahu.“

     

    Své stanovisko pak Zahradil rozvinul na stránkách ODS. Opět neopomněl rýpnout do české vlády, která své stanovisko v Bruselu prosadit nedokázala, a Česko bylo přehlasováno. Podle něj působí současné stanovisko vlády chaoticky. „Ještě smutnější ale je, že premiér Sobotka není schopen – na rozdíl třeba od slovenského premiéra - vyslat Evropské unii silný politický signál, že včerejší silový postup na Radě ministrů je pro ČR nepřijatelný, a místo toho, jako už mnohokrát předtím, srazil před EU poslušně paty,“ dodal Zahradil s narážkou na premiéra Fica, který oznámil, že Slovensko kvóty respektovat nebude.

    Europoslanec Jan Zahradil na 26. kongresu ODS Europoslanec Jan Zahradil na 26. kongresu ODS | Foto Blesk - Karel Kopáč

  • 3.Tomio Okamura

    Tomio Okamura se jako lídr SPD (Svoboda a přímá demokracie) pustil do šíření odkazu na petici za vyhlášení referenda o vystoupení z EU. Schválení kvót je prý „zásadní porušení suverenity a nezávislosti ČR. Jde o akt srovnatelný s březnem 1939 a srpnem 1968“ a podle této petice dnes probíhá cílená destrukce českého státu. „Imigrační krizi vyvolala politika Evropské unie a USA. Cílem je likvidace národních států, islamizace a vytvoření evropského superstátu,“ uvádí SPD. Petici zatím podepsalo 28 tisíc lidí.

    Poslanci SPD Radim Fiala, Tomio Okamura a Jaroslav Holík (zleva) při Dnech NATO Poslanci SPD Radim Fiala, Tomio Okamura a Jaroslav Holík (zleva) při Dnech NATO | Foto Blesk - Karel Janeček

  • 4.Tomáš Zdechovský

    O hlasování v Bruselu se rozpovídal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Pozastavil se nad polským uhnutím, zastrašováním, ale i údajným uplácením. „Pokud jde o výsledek, překvapilo mě, že z odmítavé pozice couvlo Polsko. Polští europoslanci jsou totiž jedni z nejhlasitějších kritiků povinných kvót. A to, co udělala polská diplomacie, byl velmi překvapivý kotrmelec. Je třeba říci, že na polského zástupce byl strašný nátlak,“ uvedl Zdechovský pro Parlamentní listy. Pozastavil se i nad situací pobaltských států. „Projevovaly vůči kvótám odpor, i když nakonec hlasovaly pro. Tam si myslím, že za to přijaly nějaké ekonomické benefity, které jim byly nabízeny.“ I on očekává podání žaloby podle evropského práva.

    Europoslanec Tomáš Zdechovský Europoslanec Tomáš Zdechovský | Youtube

  • 5.Přemysl Sobotka

    Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) uvedl: „EU ztratila demokratický charakter, menšiny jsou válcovány. Pevně věřím, že česká vláda dostojí svým slibům a obrátí se na Evropský soudní dvůr, a že ten bude rozhodovat nikoliv politicky, ale podle evropského práva.“ EU podle něj nakročila do propasti. „Unie, prakticky hned v první velké krizi, které byla vystavena, absolutně selhala, popřela sama sebe a stala se nástrojem moci silných proti menším,“ dodal Sobotka.

    Přemysl Sobotka při svém projevu v Senátu Přemysl Sobotka při svém projevu v Senátu | ČTK

  • 6.Stanislav Huml

    Nejen politici z řad opozice se kvótami zabývají. „Milan Chovanec dobře a jen vydržet. Kosovské Albánce, Pákistánce a další z oblastí, kde je relativní klid, budeme mít přidělený taky?“ chválil odmítnutí kvót Stanislav Huml (ČSSD). 

    Stanislav Huml (uprostřed) mezi poslaneckými lavicemi ve sněmovně Stanislav Huml (uprostřed) mezi poslaneckými lavicemi ve sněmovně | ČTK

  • 7.Kateřina Konečná

    „Nejde o to, kolik uprchlíků nakonec bude přiděleno České republice, ale o to, že nikdo nechtěl naslouchat argumentům z České republiky a prostě se jen hlasovalo. Nikdo nechtěl poslouchat, že migranti v ČR a mnoha dalších zemích nechtějí zůstat, takže naplnění dohody nejspíše zůstane na papíře. Nikdo nechtěl poslouchat, že to není řešení problému velké migrace do Evropské unie, ale podpora dalšího přílivu,“ upozornila europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). „Neposlouchat se a jen silově rozhodovat Evropě v minulosti nepřineslo nikdy nic dobrého a Německo by si to mělo pamatovat,“ dodala.

    Europoslankyně Kateřina Konečná ve volebním štábu KSČM Europoslankyně Kateřina Konečná ve volebním štábu KSČM | Foto Blesk - Martin Hurda

  • 8.Milan Štěch a Jiří Čunek v Senátu

    O otázce migrace a kvótách se dnes bavili i v Senátu. Podle Milana Štěcha (ČSSD) je „nezbytně nutné“, aby byla příčina přílivu migrantů řešena „všemi dostupnými prostředky“. Navzdory úternímu rozhodnutí ministrů vnitra zemí EU by však Česko mělo odmítnout povinné kvóty, uvedl Štěch a navrhl to jako doplnění stanoviska Senátu. 

    „Nechci ho (návrh) víc detailně rozebírat, protože samozřejmě by to vedlo k polemice, a myslím si, že obecné vyjádření je přijatelné,“ uvedl Štěch. Podle jeho návrhu by měl Senát považovat „za nezbytně nutné, aby byla řešena samotná příčina vzniku migračních toků všemi dostupnými prostředky v místech, ze kterých migranti přicházejí, a nejen přerozdělováním mezi členské státy EU“.

    „Je to sice příliš kulantní, ale přesto snad pochopitelné,“ komentoval Štěchův návrh Jiří Čunek a podle ČTK uvedl, že je třeba „křižácká válka“ s cílem zabránit přílivu migrantů. Kvůli ochraně hranic pak Čunek podpořil obnovení základní vojenské služby.

    Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) během svého projevu před senátory Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) během svého projevu před senátory | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pravda1 ( 23. září 2015 16:30 )

Než se diskuze zablokuje jako vždy, když se jedná o uprchlíky, tak ještě dotaz - kolik jich bylo vráceno do země původu? Pořád se mluví o tom, kolik jich přijmeme ale kolik jich odešleme o tom ani slovo a přitom nejsou jen ze Sýrie ale i se zemí, kde se fakt neválčí, jen mají méně peněz!!!

1pravda1 ( 23. září 2015 16:23 )

Slovensko je na tom hůře než my, protože pokud bychom vystoupili z EU tak by nám zůstala naše koruna, Slovensko má Euro. Jsme samostatný stát a oni se k nám chovají jako k malým dětem, které mají poslouchat silnějšího. To chci vidět - jak v Německu bude ranvej jako za fašismu a budou říkat v pravo - můžeš zůstat v Německu - vlevo padej do vlaku - do Česka. A neodvažuj se přijít zpátky, možná budou mít i číslo na ruce - v Německu nežádoucí, přidělen do Česka, nebo Slovenska, Maďarska atd.

lunatic ( 23. září 2015 16:00 )

Ještě před tímto "scénářem"je však zapotřebí kontaktovat dobrého psychiatra

marais ( 23. září 2015 15:47 )

sorry, tady se zvěřejnují názory europoslanců a jak hlasovali ti ostatní za ČR? V EP jsou akorát do počtu a jinak nedokážou nic!

sosacek ( 23. září 2015 15:30 )

DEMISI VLÁDY KOLABORANTŮ A ZRÁDCŮ!VYHLÁSIT OBČANSKOU NEPOSLUŠNOST, PŘESTAT PLATIT DANĚ A ZAČÍT SE OZBROJOVAT!

Zobrazit celou diskusi