Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Takhle vyvěsili rudé trenky: Ztohoven ukázali, jak šplhali na střechu Hradu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. září 2015
10:00

Umělecká skupina Ztohoven vzbudila pořádný rozruch, když na střeše Pražského hradu vyměnila prezidentskou standartu za rudé trenky. Svůj kousek přitom natočila i na video, které nyní zveřejnila na svých stránkách. Prozradili přitom, že si na lešení Pražského hradu schovali datové karty. Než je dole sebrali policisté.

Chcete vidět, jak vypadá pohled na Prahu ze střechy Pražského hradu? Dvojice členů Ztohoven se tam v přestrojení za kominíky vypravila, doprovázel je třetí člen s pseudonymem Tomáš Jasný, který byl převlečený za stavbyvedoucího. Právě on s helmou na hlavě, v reflexní vestě a deskami v rukách, ale jinak v košili, džínách a sportovních botách natáčel celý průběh akce.

Na jeho videu je dobře vidět jak Praha z ptačí perspektivy, tak samotný postup kominíků Ztohoven lešením, náročnost šplhu na střešní pilíř a vyvěšení rudé vlajky, která tolik pobouřila prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, vyvolala mnoho otázek ohledně zabezpečení Hradu, ale i pobavených reakcí.

Před zatčením jsme museli na lešení skrýt datové karty. Člen skupiny Tomáš Jasný se pro ně vrátil.

Posted by Ztohoven on 22. září 2015

Samotný převlek za kominíky měl v případě Ztohoven dvojí původ. Jednak v události z Domažlic, kdy si studentka spletla kominíka se štětkou s uprchlíkem se zbraní. Druhý důvod přidal na včerejší tiskovce mluvčí Ztohoven Petr Žílka: „Kominík na střeše na první pohled nebudí takovou pozornost. My jsme doufali, že to případně oddálí střelbu Hradní stráže, kdyby na ni došlo.“ Naštěstí nedošlo. Členové Ztohoven však byli zatčeni, předtím se jim ale na lešení podařilo ukrýt datové karty s nahrávkami.

Po sobotní akci se pro karty v pondělí vrátil jeden z členů skupiny – opět Tomáš Jasný. Byl však také zatčen. „Skončilo to jenom tím, že podal vysvětlení a propustili ho, takže byl asi za půl hodiny venku. Nebylo to žádné drama,“ uvedl Žílka. Přišel opět v tom převleku, který měl nahoře,“ dodal. 

Promluvil i o tom, proč používají pseudonymy. „My se snažíme vystupovat jako skupina jako celek. I proto používáme pseudonymy místo skutečných jmen. Není to z toho důvodu, že bychom chtěli nějakým způsobem schovávat identitu, ale naopak chceme vlastně víc dopředu tlačit skupinu jako celek a upozaďovat svoje osobní identity. I z toho důvodu bych nerad prozrazoval taktiku, jak volíme, kdo se zhostí jaké role,“ prozradil Petr Žílka.

ferdiznac ( 24. září 2015 09:42 )

Kvůli takovým vším jako ty, přeju Zemanovi druhé zvolení. Doufám, že pak pukneš vzteky

stanislavhahn ( 24. září 2015 08:24 )

Je to vznik nové strany.PSPT.(Pražská strana posraných trenclí.

kung-fu-jane ( 23. září 2015 19:33 )

Proč nevylezou v Bruselu na střechu a nedají jim tam trencle z americké vlajky? Nejspíš by těch svých sto hoven měli ve svých trenkách, blbečkové....

eliska963852 ( 23. září 2015 16:28 )

Pokud je na Hradě Zeman, obklopený pochybnými individui, rudé trenky tam patří. Akce splnila svůj účel, má velkou publicitu a nejen u nás, i v zahraničí.

eliska963852 ( 23. září 2015 16:23 )

Podporujte vandaly, je to 4. pád, na konci je ypsilon. Ty máš v hlavě naděláno, jsi typický volič Zemana, pologramot.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa