Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kleslová končí jako Babišova pravá ruka. Funkci položila po „permanentním tlaku“

Autor: kal, zst - 
22. září 2015
16:45

Radmila Kleslová končí jako místopředsedkyně hnutí ANO. Rezignaci Blesku oznámila sama Kleslová, která ve vedení hnutí sekundovala vicepremiérovi Andreji Babišovi. „Po permanentním tlaku, který na mě média v posledních týdnech vyvíjela, jsem se rozhodla rezignovat na funkci místopředsedkyně hnutí ANO,“ uvedla.

„Nechci nadále snášet dehonestující kampaň, kterou v médiích rozpoutal exnáměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht s cílem zdiskreditovat mou osobu a hnutí ANO. Ráda bych svou rezignací zastavila kampaň vůči hnutí ANO, kterému jsem společně se svými kolegy věnovala stovky hodin práce, díky níž hnutí dosáhlo v komunálních volbách v Praze vynikajících výsledků,“ uvedla.

„Jsem si vědoma, že opouštím druhou nejvyšší funkci v politickém uskupení, které má dlouhodobě nejvyšší voličské preference. Už ale nechci být hromosvodem pro mediální útoky novinářů vůči ANO. Už nemám sílu snášet každodenní tlak ze strany novinářů. Nelpím na funkcích, zdraví a dcera je pro mne přednější,“ dodala Kleslová.

Starostka Prahy 10 na svou funkci v hnutí rezignovala krátce předtím, než se jejím jednáním mělo zabývat předsednictvo v čele s Andrejem Babišem. Ten její gesto ocenil, na nepřípustném jednání to prý ale nic nemění. "Já tento krok paní doktorky Kleslové oceňuji a rozumím mu. Opakuji ale, že její komunikace se členem dozorčí rady ČEZ byla nepřijatelná. Svoji smlouvu měla ukončit hned poté, co se stala místopředsedkyní ANO," řekl na večerním jednání ministr financí.

"Je to dostatečné vyvození odpovědnosti," dodal ještě Babiš s tím, že to pro něj byl ze strany Kleslové překvapivý krok. Vedení strany nebude její místo znovu obsazovat. Řadoví místopředsedové tak zůstanou pouze tři: Jaroslava Jermanová, Jan Volný a Petr Vokřál. Jméno Kleslové coby místopředsedkyně už zmizelo i ze stránek hnutí.

Cesta Kleslové na Babišovo výsluní

S minulostí v StB, konkrétně v elitní komunistické rozvědce, kterou ale sama Kleslová popírá, získala po roce 1990 křesla hned v několika dozorčích radách. Od roku 2005 například současně seděla ve vedení Vítkovice Steel, Unipetrolu nebo Benziny. Z miliardářů se dobře zná nejen s Andrejem Babišem, ale také s majitelem Třineckých železáren Tomášem Chrenkem. V jeho Česko-izraelské smíšené obchodní komoře působila jako viceprezidentka.

Do hnutí ANO přešla Kleslová po 11 letech v ČSSD. Ještě jako sociální demokratka ale získala post místopředsdkyně dozorčí rady v Kosteleckých uzeninách, které vlastní její současný stranický šéf Andrej Babiš. Z masokombinátu pak volným krokem v roce 2010 „nakráčela" do zastupitelstva a rady Prahy 10. Od loňského roku je v této části metropole starostkou.

Zatímco za 11 let v ČSSD to dotáhla Kleslová „jen" do krajského vedení v Praze, za rok v hnutí ANO se stala pravou rukou Andreje Babiše, a to i přesto, že na poslední chvíli stáhla svou kandidaturu na post 1. místopředsedkyně a funkci přenechala Jaroslavu Faltýnkovi. Bez problémů se pak stala řadovou místopředsedkyní.

Její pád nastartovalo „šťourání" bývalého Babišova náměstka Lukáše Wagenknechta. Ten zveřejnil údaje mimo jiné o tom, že Kleslová jako právnička radí Českým drahám za 40 tisíc měsíčně a polostátnímu ČEZu dokonce za 100 tisíc měsíčně. Zastává také posty v dozorčích radách Pražské teplárenské a Pražské energetiky. Andreje Babiše nakonec rozlítila informace o tom, že měla Kleslová ovlivňovat vedení ČEZu. Její rezignace je ale překvapením.

Na Twitteru rezignaci komentoval už například ministr zemědělství Marian Jurečka, který je místopředsedou koaliční KDU-ČSL.

stop.armenum ( 23. září 2015 02:20 )

Píše se : zkušená se z, nasbírala se s, ostudo, ty "defakto".

stop.armenum ( 23. září 2015 02:16 )

Občané Prahy 10, jistě jste nevěděli, koho si volíte, jinak byste zklamali celý národ ! Jsme za Babišem, ale "tohle" unikum byl jeho mega-přešlap. Ta tzv. baba Kleslová (StB - KSČ, ČSSD, ANO) by měla vypadnout mj. i ze starostovského křesla. Nedávno v Praze 10 šéfoval od cca 25 let jiný exot, Milan Richter (ODS), Bémův a Janouškův kámoš. Praho 10, vzpamatuj se a zjisti si vše před volbami na IN - wikipedie : https://cs.wikipedia.org/wiki/Radmila_Kleslov%C3%A1

defakto ( 22. září 2015 23:02 )

... skušená ST-bačka ví jak na to , nazbírala spoustu informací na své politické protivníky , které může kdykoliv použít !

defakto ( 22. září 2015 18:43 )

... to jí věřím , že nelpí na funkcích , ona lpí jenom na penězích které za ně dostáva !

meithl ( 22. září 2015 17:54 )

Milošova muckalka? A ještě Paroubka.Ten prchnl sám,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa