Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poslankyně ANO naštvala číšníky. Sama za komunistů dělala servírku ve čtyřce

Poslankyně za ANO Jana Lorencová
Poslankyně za ANO Jana Lorencová  (Autor: Archiv J. Lorencové)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. září 2015
09:23

Poslankyně Jana Lorencová (ANO) se ve sněmovně jala hlasitě hájit zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Naštvala však restauratéry, když mluvila o tom, že v českých restauracích je jen málo číšníků, kteří nedostávají většinu peněz takzvaně na ruku. Navíc měla tvrdit, že číšníci z dýšek financují organizovaný zločin. Co na to Lorencová říká? Označuje to za špinavou manipulaci.

Jana Lorencová předstoupila před kolegy poslance lobbovat za zavedení elektrické evidence tržeb. Upozorňuje totiž na problém praní špinavých peněz.

„Já si jenom dovolím ve stručnosti shrnout, na co vlastně ty peníze z té šedé ekonomiky... Na to, co tady proplouvá, a všichni o tom víme. Proplouvá to zcela bez evidence. A to právě hrozí teď, že ty peníze zaevidovány budou, všichni budou vědět, odkud ty peníze pocházejí,“ uvedla v pátek ve sněmovně poslankyně zvolená jako nestraník na kandidátce Babišova hnutí ANO.

„Chci jenom shrnout, že to nejsou jenom restaurace. Ony se nabízejí, protože tam většina z nás chodí, většina z nás ví, že v restauraci těžko najdete číšníka, který nedostává velkou část svého příjmu cash. K čemu ty peníze slouží? Především k financování organizovaného zločinu. To si musíme přece uvědomit. A už toto považuji za naprosto zásadní věc, která by nás všechny měla přimět k tomu, abychom zvedli ruku pro to, aby se elektronická evidence tržeb zavedla,“ dodala Lorencová.

Jednání o EET nakonec poslanci odložili a vrátí se k němu začátkem října. Pro bývalou investigativní novinářku, známou také z obrazovek České televize a pořadů jako například Klekánice či Nadoraz, však má nečekanou dohru.

Čím naštvala restauratéry a číšníky

Vystoupení Lorencové, které zahrnovalo číšníky, jejich příjem a slova o organizovaném zločinu, naštvalo restauratéry. Upozornily na to zivnostenskelisty.cz, které uvedly článek „Číšníci z dýšek financují organizovaný zločin, myslí si poslankyně za ANO Lorencová“.

„Dnes jsme se s kolegy dohodli, že na poslankyni Lorencovou z ANO podáme žalobu za pomluvu, že číšníci financují z dýšek organizovaný zločin. Budeme požadovat veřejnou omluvu a finanční kompenzaci, kterou si ale v případě výhry v soudním sporu nehodláme nechat pro sebe, ale poukážeme ji na konto nadace Dobrý Anděl,“ řekl serveru majitel dvou pražských restaurací pan Pavel. Poněkud však pozapomněl, že Lorencovou chrání tak či tak poslanecká imunita.

Lorencová se k celé aféře s číšníky vyjádřila pro Blesk.cz následovně: „Výklad, který zazněl v některých médiích v souvislosti s mým vystoupením k zákonu o evidenci tržeb (schůze PSP dne 18. 9. 2015), je špinavou manipulací s tím, co jsem ve svém vystoupení použila. Jak autoři článku v Živnostenských listech, možná i jinde, tak poslanci, kteří na něj reagují, vědí, že byla myšlena šedá ekonomika obecně, nikoli ke vztahu k číšníkům a jejich spropitnému. Je absurdní, aby mi někdo podsouval myšlenku, že z jejich spropitného byl financován organizovaný zločin.“

Za komunistů musela dělat servírku ve čtyřkách

Lorencová má přitom s rozkrýváním nezákonných postupů vlastní zkušenosti. Jako novinářka si věhlas vydobyla např. prací na kauze LTO (lehké topné oleje) či při reportážích o krachujících kampeličkách a podvodech s drahými kameny. Je také držitelkou řady novinářských cen, včetně Ceny Ferdinanda Peroutky. Žurnalistiku na vysoké škole však dokončit nemohla kvůli zásahu komunistického režimu. Nesouhlasila totiž s vpádem sovětských tanků. 

V souvislosti s osočením ze strany restauratérů je tak zajímavou historickou perličkou, že se sama Lorencová musela v dobách minulého režimu živit jako servírka. „Práci servírky jsem si ´ochutnala´ v období před listopadem 1989 v restauracích třetí a čtvrté cenové skupiny, i v havířských hospodách. Vím, že je to práce fyzicky i psychicky náročná. Bylo by krajně hloupé, pokud bych chtěla číšníky připravit o spropitné nebo tvrdit, že z něho financují organizovaný zločin. Je to k smíchu právě mě z něčeho takového podezírat,“ poznamenala pro Blesk.cz.

Proč lobbuje za elektronické pokladny

Poslankyně za ANO z Moravskoslezského kraje k tomu dodala: „Je to šedá ekonomika obecně, o kterou mi jde. Nebo mi je snad schopen někdo vysvětlit, kde se braly celá léta peníze na korupci, na násilnou trestnou činnost, a v některých případech i na pořízení soukromých rezidencí? Podle mého mínění to byly právě nezdaněné příjmy, tedy z tzv. šedé ekonomiky.“

Svůj postoj k EET vysvětlila Lorencová Blesk.cz tím, že chce omezit zkrácené tržby, zůstávající té části podnikatelů, která je nepřizná.

„Cílem je vnést rovné podmínky do podnikání, a to tak, aby ve výsledku měli všichni nejen stejná práva, ale i povinnosti, mj. aby všichni platili daně z příjmů a DPH ve správné výši. Poškozeni současným stavem jsou zaměstnanci některých firem tedy i zmiňovaní číšníci), jejichž zaměstnavatelé jim vyplácejí minimální mzdu a doplatek v hotovosti bez evidence. Smyslem této manipulace je neodvedení pojistného na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění vč. daní zaměstnavatelem z této částky. Tento nešvar, ojedinělý nejen v Evropě, by měl být odstraněn právě zavedením EET,“ míní Lorencová.

Poslankyně za ANO Jana Lorencová Poslankyně za ANO Jana Lorencová | Archiv J. Lorencové

jiri.k ( 10. prosince 2015 13:59 )

Stejně tohle všechno v konečnym důsledku zaplatí zákazník a každý občan. Myslím, že pivo za 21.- už si v hospodě nekoupíte, zrovna tak polední menu za 65. Podle mého názoru půjdou ceny nahoru u nápojů o 30% a u jídla myslím tak 60%. Většina národa už teď potupně chlastá doma lahváče a výletníci, nebo pracovní čety zvyklé jíst v restauracích se prostě k obědu "přepaštikují", nebo "přesalátují", v lepším případě "přeřízkují". Podnikatelé z pohostinství a jejich zaměstnanci se možná rádi napojí na "erár", budou stejně jako plno spoluobčanů natahovat ruce, ať jim teda stát dá. Když dá málo, vezmou si někde sami a jako vězeň bude stát kasu ještě víc.

abzk ( 25. září 2015 11:56 )

Další vylízaný blb Nejen podle vyjadřování, i podle znalostí EET není to samé co nějaké elektronické pokladny. Když nemáš prachy, nelez do luxusních podniků, nebudeš mít pak důvod je nesmyslně pomlouvat. Ty ceny nejsou nijak utajované, jsou veřejně dostupné, tedy žádná zlodějina. Majitel musel do podniku hodně investovat aby ho dostal na určitou úroveň, při které má i při vysokých cenách stále plno, tak ho ani nenapadne aby se o zasloužené zisky připravil průšvihem okolo neplacení daní, proto nemá sebemenší důvod se EET bát a bránit se. Takový podnik náklady na pořízení a provoz EET rozhodně nepoložej.

hejhej ( 25. září 2015 11:13 )

Paní Lorencová má pravdu. Jak je možné, že v kavárně v Praze Na Můstku počítaji za 2 pressa a 1 2dcl colu 605,-Kč. Zlodějna!!!!! Takoví se brání elektronických pokladen.

aluman ( 24. září 2015 20:33 )

Jenže stát dokáže účinně vybírat daně i bez EET. Zvýšenou aktivitou a lepší prací Finanční správy může stát ročně vybírat o několik miliard DPH víc. Potvrdil to sám Babiš, když 3. 3. 2015 na konferenci o EET prohlásil, že jen za leden tohoto roku vybrala Finanční správa jen v Praze na daních o 300milionů víc. Tudíž EET je jenom Babišův tunel, na kterém bude profitovat pouze on, hlavně na využití shromažďovaných informací, které mají cenu zlata a které mu zajistí státem zaplacená EET. Další zápornou skutečností ohledně EET je přenášení práce a odpovědnosti státu na občany a firmy, což je neslýchaná hanebnost vzhledem k tomu, že už z principu stát je tady pro občany, ne občané pro stát.

vi3ol ( 24. září 2015 20:01 )

Jsem jenom proti daňovým únikům, které připravily stát ne o mld, ale o biliony. Řadový zaměstnanec, kterému všechno stáhne zaměstnavatel. Automaticky. Jestli ne, budu mít možná problém já. Už je taky vlastně mám, to když jsem pracoval pod agenturama

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa