Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Miloš Zeman ke kauze trenky: „Je to pár blbečků, ale ochranka selhala“

Prezident Miloš Zeman se pustil do Ztohoven.
Prezident Miloš Zeman se pustil do Ztohoven.  (Autor: zbyněk pecák, archiv Blesku)
Autor: Karel Janeček, bru, val - 
22. září 2015
12:05

Po dlouhém mlčení okomentoval prezident Miloš Zeman akci kontroverzní umělecké skupiny Ztohoven. Její členové vyvěsili na přímo na Pražském hradě rudé trenýrky místo prezidentské zástavy. Prezident mimo jiné přiznal, že ochranka Hradu selhala a že důsledkem je odvolání šéfa hradní ochranky Petra Dongrese. Ten podle policie ještě odvolán nebyl. 

„Je to pár blbečků. Ano, ochranka selhala. To znamená: prvním důsledkem je odvolání dosavadního ředitele policejní ochrany Pražského hradu. A další personální změny budou patrně následovat. Jak se kdysi říkalo, mě může urazit jenom inteligent. Ale podívejte se, to je stejná skupina, která kálela na Národní galerii. Takže její název Ztohoven se dá vyložit dvojsmyslně. Ale ten význam s těmi exkrementy je přesnější,“ řekl Blesku prezident Miloš Zeman.

Podle Policejního prezidia ale k odvolání ředitele Útvaru na ochranu prezidenta zatím nedošlo. Jeho případné odvolání je v gesci prvního náměstka policejního prezidenta. 

„V současné době prošetřuje z pokynu policejního prezidenta sobotní postup policistů dotčeného útvaru také Odbor vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR. Výsledky jeho šetření a návrh případných opatření předloží první náměstek policejnímu prezidentovi po jeho návratu ze Salzburského fóra, jež se v těchto dnech koná v Haagu k otázkám nelegální migrace. Po seznámení se závěry plánuje policejní prezident ve čtvrtek osobní setkání s ředitelem útvaru plk. Petrem Dongresem,“ uvedla pro Blesk.cz mluvší prezidia Jana Macalíková. 

Klaus: Žádné umění, ale zločin

Čin skupiny Ztohoven odsoudil v úterý i Zemanův předchůdce v úřadu Václav Klaus. „Na té věci nic uměleckého nebylo, použít slovo umění je naprostý, fatální omyl. To je normální politické gesto skupiny lidí,“ uvedl.

„S uměním to nemá nic společného, jestli jsou ti lidé metaři, kuchaři, uklízeči, nebo taxikáři, je přeci úplně jedno. Udělali naprosto zločinný občanský čin, za který by měli být patřičně potrestáni. Zmiňovat umění už je pokus o kvaziomluvu,“ dodal.

Podobný názor interpretoval i bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák, který v úterý přebíral od Klause cenu jeho institutu. „Nevnímám ten čin jako nějaké velké umělecké dílo, ale jako čin nějakých aktivistů, kteří se pro to rozhodli a náhodou jsou umělci,“ řekl.

Několik členů recesistické umělecké skupiny Ztohoven vylezlo o víkendu na střechu Pražského hradu a v kominických úborech vyměnilo prezidentskou standartu za obří rudé trenýrky. Tři lidé byli po akci zadrženi. 

.drakulina. ( 22. září 2015 21:27 )

.drakulina. ( 22. září 2015 21:25 )

.drakulina. ( 22. září 2015 21:22 )

To se pozná rudá buzna.

milosuvadvokat ( 22. září 2015 20:55 )

stolici mysleno tu sracku borko

milosuvadvokat ( 22. září 2015 20:53 )

ja musim souhlasi , lec se stlici to nema nic spolecne , je to metafora na kudy ze vseho ven

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa