Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ztohoven: Čekali jsme i střelbu Hradní stráže. A rudé trenky má asi Ovčáček

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. září 2015
14:50

Jejich akce vzbudila pořádný rozruch. Umělecká skupina Ztohoven se o víkendu po lešení vyšplhala až na střechu Pražského hradu a vyvěsila tam rudé trenky. Hlavní aktéři počítali i s variantou, že Hradní stráž začne střílet, uvedl mluvčí skupiny s pseudonymem Petr Žílka. Pozastavil se nad hysterií kolem ostrahy Hradu, nad komentáři kritiků v čele s Michalem Haškem i nad tím, kam se trenýrky nakonec poděly.

„Nápad není úplně mladý, ale teď přišla ohromná příležitost, že na Hradě bylo lešení. Byla to hozená rukavice,“ uvedl Žílka na úterní tiskové konferenci v pražských Holešovicích.

Faktory pro spuštění akce byly prý tři. Lešení, sobota a blížící se kongres hackerů. Stejný počet byl i členů skupiny, kteří se na střechu nakonec vydali. „Na té střeše byli tři. Dva v kominickém a jeden v přestrojení jakéhosi stavbyvedoucího. Měl na sobě helmu, reflexní vestu a desky s papíry,“ popsal nyní už dobře známé obrázky ze střechy Pražského hradu.

Video Červené trenýrky na Pražském hradu - umělci Ztohoven - Ztohoven.com
Video se připravuje ...

Kdyby začali střílet...

Kominické převleky přitom souvisely s událostí z Domažlic, kde studentka označila právě kominíka se štětkou za teroristu se zbraní. „Ten kominický mundúr jsme využili, byly tam dva motivy. Jedním byla tato kauza, druhým to, že cílem byla střecha. Kominík na střeše na první pohled nebudí takovou pozornost. My jsme doufali, že to případně oddálí střelbu Hradní stráže, kdyby na ni došlo,“ uvedl Petr Žílka.

Nad případnou střelbou se pozastavil ještě jednou. „Reálná hrozba tam byla. Nelze předpokládat, jak se stráž zachová v případě, že vidí, že někdo sundavá prezidentskou standartu. Jakkoli se to zdá být absurdní představa, že by někdo začal střílet, tak samozřejmě chápu, že je to citlivé místo a že stráž má jako jednu z priorit chránit zásadní symboly. S tímto rizikem jsme proto nějakým způsobem počítali a bylo to součástí rozhodnutí to podstoupit,“ prozradil s tím, že pod kominickými mundúry členové žádné neprůstřelné vesty neměli.

Žílku však zaujala především bouřlivá poptávka po tom, aby po akci skupiny byl nalezen a potrestán viník z řad strážců prezidentovy bezpečnosti. Skončil již šéf Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres. „Celou tu hysterii kolem bezpečnosti pokládáme za značně přehnanou,“ reagoval Žílka. „Ti, kdo jsou mnohem víc pranýřovaní než členové Ztohoven, jsou členové hradní ochranky,“ podotkl s tím, že mu je vojáků až trochu líto. Byli totiž označeni za ty, kdo nejsou schopni uhlídat Hrad.

Zeman prý nahrává Islámskému státu

„Je zajímavé číst, jak reagují státní složky na celý incident. Je vidět potřeba toho, aby někdo byl postižen a aby padaly hlavy. Pozornost se zaměřila zejména na ostrahu Hradu, to znamená Hradní stráž, armádu a policii. Je jim vytýkána slabá ochrana Hradu,“ zmínil Žílka.

„Já si myslím, že je to hysterická reakce z toho důvodu, že Hrad je vlastně veřejné místo, veřejná instituce placená z peněz daňových poplatníků. Je všeobecně veřejně přístupná, je to jedna z nejoblíbenějších památek v Čechách a nelze z ní udělat nějakou nedostupnou pevnost, kam nemůže proniknout ani myš,“ pokračoval mluvčí Ztohoven.

U veřejných budov se podle něj občas stává, že někdo vyleze na střechu a projevuje svoje názory. „Těch případů z minulosti je mnoho. Někteří politici říkali, že něco takového by nemohlo být možné třeba v USA nebo ve Velké Británii, ale v minulosti je těch případů celkem mnoho a nikdy taková hysterie kolem bezpečnosti nevznikla tak jako tentokrát v případě Pražského hradu,“ uvedl Žílka v reakci například na vyjádření šéfa ODS Petra Fialy, podle kterého by se něco takového v Bílém domě či na Downing Street nestalo.

Odmítl přitom, že by se na Hrad mohl vypravit třeba nějaký islámský terorista s bombou. Důvod? Zemanova protiuprchlická dikce ohromně nahrává Islámskému státu, míní mluvčí Ztohoven. Důkazem mají být třeba Zemanovy výroky o uprchlících.

„Nerad bych celkově mluvil za skupinu, jak se tváří na uprchlíky. Je to samozřejmě ohromně živá, choulostivá otázka a i u nás ve skupině na tohle panují různé názory. Ale to, co prohlašuje o uprchlících Miloš Zeman, tak si myslím, že úžasně nahrává cílům Islámského státu a podporuje to i jejich taktiku. To si myslím, že je velmi nešťastné, dodal mluvčí.

Ztohoven: Ovčáček je součástí projektu

Co se stalo se sundanou prezidentskou standartou, to Žílka neprozradil. Prý neví. „Nevím, podle posledních informací odletěla a dosud ji nikdo nenalezl. Já sám nevím, kde se nachází,“ mlžil. Zmizely i ony rudé trenky. „Nevrátili je, nechali si je. Asi se zalíbily. Asi je má Jirka Ovčáček, reagoval na dotazy novinářů.

A se značnou ironií a narážkou na výroky mluvčího Hradu například ohledně fašizace pražské kavárny dodal: „Prozradili jsme včera, že Jiří Ovčáček je druhým mluvčím skupiny, ale to už je asi každému nad slunce jasné. Od té doby, co nastoupil do funkce, to bylo součástí projektu. Když se podíváte na všechnu tu srandu, co vlastně natropil, a jeho mezinárodní mediální zásah, tak je zjevné, že už je to velmi dlouho plánovaná akce.“

Na akci s trenkami se přitom sešla řada pozitivních ohlasů, vtipů, ale i kritiky. Například hejtman Michal Hašek ji označil za výtržnickou a hulvátskou, aktéry označil dokonce za hovada. Byl bych zarmoucen, kdyby on to pochválil,“ reaguje Žílka. „Akce vždy vyvolávají rozporuplné reakce. Tentokrát je to půl na půl. Odpůrců Miloše Zemana je tady hodně, zároveň má spoustu skalních příznivců. Hezky to vykreslilo Zemanovce bez smyslu pro humor a lidi, kteří Zemana v lásce nemají a smysl pro humor mají,“ uvedl mluvčí Ztohoven.    

Jenže úsměv na rtech mohou umělcům ze skupiny Ztohoven zmrazit případné postihy. K nim Žílka dodal: „Zatím je to čerstvá věc, zatím je jenom podezření, státní zástupce to ještě zpracovává. Právní kvalifikace krádež a výtržnictví je ještě předmětem diskusí. Dá se předpokládat, že tam dojde ještě k nějakým změnám a že to bude ještě předmětem velkých právních diskusí, co se vlastně odehrálo.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 23. září 2015 10:08 )

Myslím, že 2 roky vojny by jim taky pomohly

koncime ( 23. září 2015 01:29 )

. https://www.facebook.com/koncimemilosi Končíme Miloši tričko 249,- velká placka 49,- http://www.imgup.cz/

japos22 ( 22. září 2015 21:46 )

To co udělali h o v n a, je jistě trestně postižitelné, viděl bych to na 100 hodin zametání hradního nádvoří

jiri.k ( 22. září 2015 21:07 )

Ten Žilka s hovny v hlavě vypadá jako muslim s tím odporným vousem. Přál bych mu, aby mu ti policajti, co přijdou o presižní místa na Hradě pořádně rozhodili sandál

chlast.jeslast ( 22. září 2015 20:49 )

A takový prasident

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa