Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš zuří, ANO bude grilovat Kleslovou. Kvůli ovlivňování dozorčí rady ČEZ

Autor: ČTK, zst - 
21. září 2015
19:47

Ovlivňování dozorčí rady ČEZ. To je důvod pro rozčíleného šéfa ANO Andreje Babiše, aby kvůli Radmile Kleslové neplánovaně svolal vedení hnutí ANO. Že Kleslová ve své funkci místopředsedkyně skončí, se ale očekávat nedá.

Místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová bude na úterním mimořádném jednání předsednictva vysvětlovat své působení v orgánech pražských městských firem a vazby na polostátní společnost ČEZ. Schůzku svolal předseda hnutí Andrej Babiš kvůli tomu, že Kleslová se údajně pokoušela ovlivnit členy dozorčí rady ČEZ. Pozice Kleslové ve vedení hnutí však zřejmě není ohrožena.

„Rozčílilo mě to, chybovala, proto jsem svolal mimořádné předsednictvo,“ řekl k tomu Babiš. Informace o aktivitách Kleslové podle něj ANO poškodily a o řešení musí rozhodnout předsednictvo. Rezignaci Kleslové neočekává.

Stejný názor sdílí i další členové předsednictva. První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek nevidí důvod, proč by Kleslová měla složit funkci. „Proč by měla, protože se objevila v médiích?“ řekl. Dodal, že zprávy o zakázkách Kleslové pro ČEZ, které prosákly na veřejnost, považuje za útok na předsedu hnutí Andreje Babiše. „Je to pouze útok na pana Babiše prostřednictvím paní Kleslové, to tady ví celá republika. To není o paní Kleslové, to je o Babišovi a hnutí ANO,“ řekl.

Média během posledních týdnů informovala o smlouvě advokátní kanceláře Kleslové pro ČEZ, díky které si starostka Prahy 10 vydělala až 100 tisíc korun měsíčně. Kleslová je také členkou představenstva společnosti Pražská teplárenská a předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky. Díky angažmá v pražských firmách si podle Lidových novin přijde až na miliony korun ročně.

Podle kritiků je Kleslová jednoznačně ve střetu zájmů. Poslanec Jan Volný (ANO), který je rovněž členem předsednictva hnutí, vnímá situaci jinak. Angažmá zastupitelů v obecních firmách je podle něj pochopitelné, nesou za ně totiž odpovědnost. „Je otázka, jestli by tyto obecní firmy měly těm radním a zastupitelům, respektive správním a dozorčím radám platit takové peníze,“ řekl. Spolupráce s ČEZ je podle něj jiný případ. „ČEZ je státní, v tom to logiku možná už nemělo, když paní Kleslová je teď v této pozici na Praze 10,“ podotkl.

Odvolání ani rezignaci Kleslové Volný neočekává. „Že by se dělaly nějaké zásadní závěry, to si nemyslím,“ prohlásil. Představenstvo podle něj bude spíše debatovat o obecném přístupu k zastoupení politiků v orgánech obecních firem. To potvrdil i Faltýnek. „Chceme vést debatu o tom principu, jestli ten princip je správný, nebo špatný,“ řekl.

Další člen předsednictva Martin Stropnický (ANO) se nechtěl k odstoupení nebo odvolání Kleslové před jednáním vyjadřovat. „Nemá smysl o tom před jednáním mluvit,“ napsal v SMS.

Velmi kriticky se k dění kolem místopředsedkyně Kleslové vyjádřil poslanec ANO Ivan Pilný. „Mě paní Kleslová tím, co se kolem ní vynořilo, ani příliš nepřekvapila. Nechci říct, že jsem to očekával, nebo že jsem znal nějaké detaily, ale tak nějak to zapadá do jejího profilu,“ řekl Pilný. Připomněl, že nesouhlasil se zvolením Kleslové do vedení ANO a jeho názor se nezměnil.

Předseda sněmovního hospodářského výboru Pilný poukázal také na to, že Kleslová je zvyklá na zákulisní jednání. „Úplně přesně nevím, co dělá, možná to dělá tak jako obvykle, to znamená někde pod linkou nebo pod lavicí,“ řekl o jejím spojení s ČEZ.

Pilný na březnovém sněmu ANO usiloval o post místopředsedy hnutí, ale neuspěl. Není ani členem předsednictva. Očekává ale, že vedení hnutí zaujme „razantní stanovisko“. Myslím si, že paní Kleslová rozhodně tímhle hnutí ANO neprospívá, uzavřel poslanec.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 22. září 2015 11:09 )

Je to systémová chyba. Vedlejšák za sto tisíc měsíčně, to by vůbec nemělo existovat. Z toho vyplývá, že takový místa jsou jenom na to, aby se někdo nažral. A co v takovém případě dělají kmenoví zaměstnanci ČEZu? Není to jenom záležitost Kleslové, takových vedlejšáků je hafo, jenom se o nich nemluví. Je to v podstatě skrytá korupce.

1pravda1 ( 21. září 2015 22:25 )

Babiši, zbavte se té uječené baby co nejdříve, jinak klesáte na úroveň Nečase s velmi dobře placenou Nagyovou, co dřela jako kůň, vlastně jako Kleslová a chování měla skoro stejné!

moiaza ( 21. září 2015 21:26 )

 Souboj mafiánů. Už si závidí i trafiky.

obapdrs ( 21. září 2015 20:38 )

ANO může volit jen duševně nemocný člověk.

vagen ( 21. září 2015 20:10 )

Odporna bezcharakterni Kleslova" Ano bude se mit lip!"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa