Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Adorují hovada a rochňající se kavárna.“ Rudé trenky rozpálily Haška doběla

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    21. 9. 2015
    15:25

    Nad Pražským hradem zavlály rudé trenky. Akce umělecké skupiny Ztohoven vzbudila pořádný poprask. Na sociálních sítích se nad ní pozastavil nejeden politik. A nejen tam. Jak reagovali Miroslav Kalousek, Marian Jurečka, Petr Fiala, Pavel Telička, Jan Zahradil, Bohuslav Sobotka nebo Michal Hašek?

  • 1.Kalousek: Mohla to být bomba

    „Jediné, co je na té příhodě zajímavé, je odpověď na otázku, za co platíme bezpečnostní systém ochrany Hradu a prezidenta republiky. Ona to taky nemusela být skupina Ztohoven a nemusely to být trenýrky. Mohli to být teroristé a mohla to být bomba,“ upozornil podle Práva místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

     

     

  • 2.Po útoku na Klause další ostuda

    Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský se na Twitteru pozastavil nad dalším faux pas při ochraně prezidenta. I když Miloš Zeman na Hradě nebyl, mnozí upozorňují, co by se mohlo stát, kdyby... „Ochranka českých prezidentů je posměchem zahraničních médií. Poté, co nechali zastřelit Klause, si teď utahují ze Zemanových trenek. Gratulace,“ vzkázal ironicky Zdechovský.


    „Jak může někdo jen tak vylézt na střechu Hradu? Ochranka byla na vinobraní nebo hlídala softwarové kuličky?“ dodával Jan Tvrdoň, vedoucí projektu Demagog.cz, který hlídá rozpory a nepravdy ve výpovědích politiků. Narážel přitom na Zemanova slova na tiskovce v lednu 2013 o softwarových kuličkách, když tenhle do té doby neznámý výraz zaměnil za kuličky airsoftové. Tedy ty, kterými na jeho předchůdce Václava Klause střílel atentátník Pavel Vondrouš.

     

     

  • 3.Fiala: To by se v Bílém domě nestalo

    „Vlajka není Miloše Zemana, ale prezidenta republiky, a je státním symbolem. Máme ji mít v úctě, bez ohledu na to, co si myslíme o osobě, která úřad vykonává,“ upozornil šéf ODS Petr Fiala. „Nedovedu si představit, že by něco takového bylo možné například v Bílém domě či na Downing Street,“ dodal.

     

  • 4.Jurečka: Komu chybí trenky?

    Ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka se rudými trenkami na Hradě bavil. „Přiznejte se, komu chybí červené trenýrky?“ ptal se na Twitteru. Řadu lidí pak napadly nejrůznější osoby, které by mohly takové trenky momentálně postrádat.

     

  • 5.Veleba: Hanebný krok. A hanebný ministr

    Kdo se nebavil vůbec, byl naopak senátor a šéf SPO (dříve Zemanovců) Jan Veleba. Ten se pozastavil i nad slovy ministra obrany Martina Stropnického, který v Otázkách Václava Moravce uvedl, že jde o „demokratické vyjádření názoru“. Označil to za „nepodařenou tragikomedii“.


    „Jak je možné, že ministr současné vlády tento hanebný krok, který znesvěcuje odkaz i takového velikána, jakým byl prezident osvoboditel T. G. Masaryk, od jehož dob prezidentská standarta jako výrazný symbol naší státnosti s nápisem ‚Pravda vítězí‘ na Pražském hradě vlaje, schvaluje a naprosto mu to nevadí. Nebo si plete svoje vládní angažmá s nějakou nepodařenou tragikomedií? Zřejmě nejsem v jeho případě daleko od pravdy,“ durdil se Veleba na Parlamentních listech. Svůj článek postoval i na Facebooku a uvedl, že se mu do článku nechtělo, ovšem „úpadek mnohých příslušníků našich ‚elit‘ je ale tak masivní, že jsem se vyjádřit musel“.

  • 6.Haškova rochňající se kavárna

    Velmi dopálenou reakci k trenýrkové kauze zveřejnil jihomoravský hejtman a Zemanův přítel Michal Hašek (ČSSD). Kromě „výtržnické a hulvátské“ akce skupiny Ztohoven se pustil i do způsobu, jakým o věci referují média. „To už si ti politici a novináři neváží České republiky a adorují hovada, kterým jde leda o vlastní zviditelnění? Ostuda a ztrapnění ČR po světě je jim zřejmě sladkou odměnou,“ zmínil.

     

    „Smutná zpráva o naší zemi a naší společnosti v roce 2015. Rochňající se kavárna by měla zkonzultovat s US Embassy, jak by chlapci dopadli při podobném pokusu u White House, počítám,že by v lepším případě po zásahu ochranky amerického prezidenta přežili... Že má věc i druhou stránku,a to selhání bezpečnostních opatření Hradu je také zcela zřejmé a nezůstane doufám bez odezvy...,“ dodal rozčarovaný Hašek.

    Je mi smutno z jásání českých médií a blahosklonnosti některých českých politiků nad výtržnickou a hulvátskou akcí...

    Posted by Michal Hašek on 21. září 2015
  • 7.Telička: Chápu i prezidentovy cesty

    Také Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček reagoval na akci Ztohoven rozezleně. „Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a Hradu českých králů, československých a českých prezidentů,“ napsal na Twitteru a dodal: „Hrad pošpinili 15. 3. 39 vlajkou nacisté. Pak už se toho nikdo neodvážil, ani sovětští okupanti. Až nyní vandalové vydávající se za umělce.“ Na Ovčáčkova slovy o fašizaci reagoval europoslanec za ANO Pavel Telička. Nebýt toho chlapce Ovčáčkovic, ani by člověk nevěděl, co je to fašismus. Teď už vím, kdo je hradní hlavní ideolog, a chápu prezidentovy cesty,“ podotkl.

  • 8.Zahradil: Vyhráli všichni

    Také další europoslanec Jan Zahradil (ODS) je na sociálních sítích velmi čilý. Ke kauze trenek nad Hradem přidal trochu jiný pohled. „Myslím, že umělci i Zeman mohou být spokojeni. Umělci mají slušné PR u své klientely, Zemanova popularita skočí tak o 10 % nahoru u jeho klientely. Tomu se říká win-win situation,“ míní. 

    Myslim, že umělci i Zeman mohou být spokojeni. Umělci mají slušné PR u své klientely, Zemanova popularita skočí tak o 10% nahoru u jeho klientely. Tomu se říká win-win situation.

    Posted by Jan Zahradil on 20. září 2015
  • 9.Sobotka reagoval s nadhledem

    „Země, která dala světu Járu Cimrmana, se nepochybně dokáže vyrovnat i s obřími trenclemi vlajícími nad Hradem,“ dodal ke kauze premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

    Video První jízda v tunelu Blanka a rudé trenky vlály na Hradě místo standarty - redakce Blesk TV
    Video se připravuje ...

mirres ( 28. září 2015 22:32 )

Obávám se že i Hitler a Musoliny byli zvoleni většinou. Lůzu táhnou laciné kecy.

mirres ( 28. září 2015 22:30 )

Teda to je slovní průjem a co myšlenku, vypotili bychom nějakou? PS Symbolem státnosti je i prezidentský úřad a ten byl přímo zneuctěn nástupe pana Z.

lalia ( 23. září 2015 13:27 )

Vy jste analfabeti.

lalia ( 23. září 2015 13:25 )

Ty jsi bl.ý jak ti trenkoví umělci.

cid2000 ( 22. září 2015 13:20 )

Pro eliska963852.Nemusíš uctívat prezidenta,Já ho taky neuctívám,ale beru v potaz,že byl zvolen přímo občany naší země v přímé první volbě demokraticky a dostal nejvíce hlasů!Proto je prezidentem!Vlajka ani symboly naší země nejsou jeho ani knížete!Jsou státu, nás všech!Proč si to ničit a zesměšňovat!USA ani Velká británie si taky neničí a nezesměšňuje své představitelé a nestrhávají tam vlajky z Pentagonu,Bílého Domu nebo Buckinghamského paláce!Proč by to amík nebo brit dělal proboha?To dokáže jen Čech!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa