Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman dal Schwarzenbergovi vozembouch, který sám dostal: Vypadal prý jako kníže

Proč vozembouch skončil u knížete? Podle Zemana mu je prý podobný.
Proč vozembouch skončil u knížete? Podle Zemana mu je prý podobný.  (Autor: Blesk)
Autor: Jan Kálal - 
20. září 2015
08:00

Vzpomínka na úmrtí prvního československého prezidenta skončila v Lánech překpavením. Masarykova vatra svedla dohromady Miloše Zemana a jeho rivala z prezidentské volby Karla Schwarzenberga (TOP 09). Ba co víc – Zeman dal „knížeti“ dárek, umně zpracovaný vozembouch. Jenže tím nejspíš zklamal dělníky z Kraslic, kteří hlavě státu na chlup stejný vozembouch na jaře věnovali.

Dávat jinému s úsměvem něco, co jste sami dostali darem, to se nesluší. Přesně to přitom předvedl Miloš Zeman na akci, která byla připomínkou 78. výročí úmrtí Tomáše Garrigue Masaryka. Hostem na Masarykově vatře, kdy lidé za TGM pálí v Lánech hranici, byl letos i Schwarzenberg.

Skoro to vypadalo, že oba muži po polovině Zemanova mandátu zapomněli na vzájemné výpady a že je spojuje něco víc než jen částečná ztráta sluchu každého z nich. „Pan prezident věnoval Karlu Schwarzenbergovi vozembouch,“ zmínil na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Z připojené fotografie je vidět, že šéf TOP 09 přijal dovedně zpracovaný dárek s úsměvem. Otázkou ale je, zda znal celou historii předmětu. Skoro to totiž vypadá, jako by si prezident chtěl na zámku v Lánech udělat volno.

Vozembouch totiž dostal před pěti měsíci sám Zeman. Konkrétně 14. dubna v rámci cesty po Karlovarském kraji. Věnovali mu ho ve firmě Amati – Denak, kde se vyrábějí převážně dechové hudební nástroje. Tehdy se nad darovanou raritou usmíval sám prezident, teď ale vozembouch „poslal dál“.

Ovčáček: Vozembouch je stylizovaný do podoby Schwarzenberga

„Ano, je to tento vozembouch. Pan prezident se rozhodl Karlu Schwarzenbergovi věnovat onen vozembouch, který je ostatně stylizován ve své horní části právě do podoby Karla Schwarzenberga,“ uvedl pro Blesk.cz Ovčáček. Aby dál vykreslil přátelskou atmosféru v Lánech, dodal: „Po předání dárku a zapálení vatry se pan prezident s panem Schwarzenbergem nerozešel. Ale naopak spolu ještě poseděli zhruba hodinu.“

Smutek karlovarských pracovníků, kteří Zemanovi dárek věnovali, podle Ovčáčka nehrozí. „Určitě ne. Protože už při přebírání daru sděloval pan prezident, že by tento vozembouch byl pěkný dárek pro Karla Schwarzenberga,“ uzavřel.

Prezident Miloš Zeman přebírá na Karlovarsku vozembouch Prezident Miloš Zeman přebírá na Karlovarsku vozembouch | ČTK

majojo ( 20. září 2015 17:24 )

A hlavně dost snadnej ukazatel pro teroristy. A pro naše politiky: Hurá, zase jsme předběhli Ameriku. Tem zbourali jenom dva blbý paneláky, ale nám Hradčana! To jim nezapomeneme (a někteří z nás z toho budou žít až do své blažené smrti).

majojo ( 20. září 2015 17:22 )

Ale Ovčáček, jakkoli je blb, za ostrahu Hradu neodpovídá. Takže pardón a najdi si jiný terč.

majojo ( 20. září 2015 17:19 )

Nabízím možné vysvětlení: Dělníci z Kraslic chystali dárek pro budoucího prezidenta Schwarzenberga - no a ono jim zvolili Miloše. Tak si řekli, že vozermbouch jako vozembouch a dali ho Milošovi.A Miloš ho teď Kódovi vrací. I když mu mohl věnovat jen tu blbou palici a zbytek si nechat. Byla by z toho báječná špacírka - a každej by věděl: Bacha, jde prezident. Navíc by se ušetřilo za fanfáry z Libuše.

bum-bella-bum ( 20. září 2015 13:33 )

na kolika článcích jste naráz? předešlé hlavy státu hlídali poctivěji, to jest fakt, něco je k menší ostražitosti vede, neobliba nebo lajdáckost, jinou možnost nevidím, důkaz jak vpašovat bombu na Hrad je koukám hračka

d.kresohlav ( 20. září 2015 13:30 )

Vypadá to na záměr, jak jde lehce ukrást i prezidenta. Návod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa