Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babišova obviněná firma přišla o zakázku. Pošta koupí auta raději jinde

Firma Andreje Babiše (ANO) Agrotec zakázku od České pošty nedostane
Firma Andreje Babiše (ANO) Agrotec zakázku od České pošty nedostane  (Autor: ČTK a archiv Blesk.cz)
Autor: kal - 
19. září 2015
10:50

Česká pošta zrušila zhruba padesátimilionovou veřejnou zakázku na dodávku nákladních aut, kterou by jinak získala firma Agrotec z holdingu Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Agrotec patří k obviněným firmám v případu manipulace se zakázkami pošty. Tendr na auta byl ale podle pošty zrušen ne kvůli stíhání, ale kvůli dosažené ceně. Napsalo to sobotní Právo.

Agrotec je spolu s dalšími šesti firmami a čtrnácti lidmi obviněn v kauze spojené s údajnými manipulacemi s dalšími tendry České pošty. Státní podnik tvrdí, že s tímto trestním stíháním konec tendru vypsaného letos v březnu nijak nesouvisí. A že důvodem k takovému kroku dosažená cena.

Soutěž probíhala ve formě elektronické aukce a rozhodovala tu pouze výše podané nabídky. A ta podaná Agrotekem coby dodavatelem nákladních vozů Iveco byla vyšší, než jakou se podařilo poště vysoutěžit v paralelně vypsaném tendru se stejným předmětem plnění.

Mluvčí poštu Matyáš Vitík to pro Právo komentoval se slovy: „Automobily z hlediska svého účelu z obou zakázek mohly plnit stejnou funkci. Proto byla první zakázka zrušena a plnění proběhne z druhé vypsané zakázky.“ Agrotec to podle mluvčího celého holdingu Agrofert Karla Hanzelky zrušení soutěže akceptoval.

Předsedou představenstva Agrotecu byl v minulosti šéf poslaneckého klubu Babišova hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Ten už dříve řekl, že ctí presumpci neviny a že věří, že obvinění zaměstnanci společnosti budou u případného soudního líčení osvobozeni. Je to – možná paradoxně – právě Faltýnek, který tento měsíc avizoval, že hnutí ANO chce vyvolat mimořádnou schůzi sněmovny k tématu České pošty.

abyss ( 21. září 2015 13:39 )

Co se Babiše týká, jsi místopisně trochu vedle, ale ono to bylo vlastně všude dost podobné a nejlepší a nejsnadnější start do nové doby měli ti největší komunističtí a STBáčtí gauneři.

abyss ( 21. září 2015 12:43 )

Ono je známo už dávno, že počáteční kapitál pro podnikání získal krádeží a podvodem a že mu to prošlo jenom díky vazbám na vlivné STBáky.

abyss ( 21. září 2015 12:39 )

Kdo obchoduje s jakoukoliv Babišovou firmou, řeže si sám pod sebou větev. Umožňuje tím Babišovi získávat prostředky na likvidaci své vlastní firmy a na ovládnutí veškerého trhu Babišem

dzery ( 19. září 2015 12:29 )

Taky na něj dojde až dostanou ovce rozum.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa