Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman ostře proti kvótám: Uprchlíky nemůžeme držet násilím

Autor: Vera Renovica - 
17. září 2015
11:40

Prezident Miloš Zeman před odletem z Ázerbájdžánu ocenil, jakým způsobem okomentoval ministr vnitra Milan Chovanec slova svého kolegy Jiřího Dienstbiera (oba ČSSD) o tom, že Česko by mohlo přijmout až 15 tisíc uprchlíků. Zkritizoval také povinné kvóty na přerozdělování migrantů.

„Mám rád bonmoty, a proto budu opakovat výrok jiného ministra, ministra Chovance, který říkal, že nevěděl, že ministr Dienstbier má velký byt. Myslím si, že tento bonmot je hoden ocenění,“ prohlásil prezident.

Dienstbier ve středu řekl, že Česká republika je schopna přijmout a integrovat až 15 tisíc uprchlíků. Mezi politiky - i z řad vládní koalice - tím vzbudil kritické reakce. Chovanec mu vzkázal, že dosud nevěděl, že má Dienstbier tak velký byt.

Prezident odmítl kvóty

Zeman také zopakoval svůj odmítavý postoj ke kvótám. „Moje základní námitka vůči kvótám zní, že uprchlíky zde nemůžeme držet násilím. A když chtějí jinam, třeba do Německa, tak do toho Německa v rámci schengenského prostoru stejně půjdou. Takže hra na kvóty je simulace násilného rozdělení uprchlíků nejenom v jednotlivých členských zemích EU, ale jak dobře víte, uvažuje se, že takzvané bezpečné země ucházející se o členství, jako je například Srbsko, by měly být rovněž podrobeny těmto kvótám,“ uvedl.

Prezident Miloš Zeman při státní návštěvě Ázerbájdžánu Prezident Miloš Zeman při státní návštěvě Ázerbájdžánu | Blesk - Petr Soukup

Souhlasí ale s vládou, že je potřebu uprchlíky rozdělovat na základě principu volnosti. „A můj samostatný názor, který jsem s českou vládou ještě nekonzultoval, je, že do dobrovolných kvót by měli být zahrnuti i Ukrajinci, protože i oni jsou uprchlíci a svým způsobem uprchlíci nám blízcí, ať už svým původem, tak svojí pracovitostí.”

Alijeva pozval do Prahy

Prezident během své návštěvy mimo jiné položil věnec na hrob zesnulého diktátora a generála KGB Hejdara Alijeva, otce současného prezidenta. Samozřejmě, že kdybych navštívil jiniou zemi a tam byl památník rodičů současného prezidenta, tak stejně tak jako tady se velice rád podobné akce zúčastním… Považuji to za součást národní a politické kultury každé země a nemám proti tomu žádných námitek,” komentoval tento svůj krok pro Blesk.

Novináře ujistil, že s prezidentem Ilhamem Alijevem hovořil i o dodržování lidských práv v Ázerbájdžánu. „Řekl jsem mu své stanovisko, prezident Alijev mi řekl své stanovisko. Jistě pochopíte, že to byl rozhovor mezi čtyřma očima, tedy rozhovor, který se replikuje za dvacet let. Ale splnil jsem svůj slib a skutečně jsem při rozhovoru mezi čtyřma očima toto téma otevřel. Můj program byl tak nabitý, že jsem neměl možnost se setkat s některými představiteli politické opozice. Vím, že tito představitelé existují, vím, že politické strany jsou poměrně roztříštěné, protikandidát prezidenta Alijeva dostal v prezidentských volbách asi pět procent hlasů, a je zajímavé, že i pan prezident Alijev se s těmito opozičními lídry setkává. Takže není důvod, abych se s nimi setkával také,“ uvedl.

Alijeva pozval Zeman na reciproční návštěvu Prahy.

Video  Zeman poslal podnikatele na smrt, smrkal do projevu a převrhnul skleničku  - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...