Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš chce zveřejňovat jména daňových podvodníků. Hned po jejich odhalení

Andrej Babiš přichází na jednání vlády.
Andrej Babiš přichází na jednání vlády.  (Autor: Blesk / Ladislav Křivan)
Autor: val - 
17. září 2015
12:40

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) chystá zákon, díky kterému bude možné okamžitě po odhalení zveřejnit jméno firmy, která okradla stát na daních. Dovedl jej k tomu případ, kdy stát přišel při podvodných obchodech s drahými kovy o 4,5 miliardy.

„Chci zveřejňovat ty, kteří nás podvádějí a okrádají o DPH a spotřební daň,“ řekl Babiš Hospodářským novinám.

V současnosti není možné okamžitě se dozvědět jména těch, kteří šidí stát na daních. Ministr financí se o tom přesvědčil při jednom z nedávných případů, v kterých stát přišel o 4,5 miliardy. Jednalo se o kauzu řetězových podvodů při obchodování se zlatem a dalšími drahými kovy. Babiše naštvalo, že se kvůli přísné legislativě nemůže dozvědět názvy firem, které se na podvodech podílely.

Jeden seznam už je. Ale neefektivní

Podle Hospodářských novin už proto zadal řediteli Generálního finančního ředitelství Martinu Janečkovi, aby připravil zákon, na základě kterého půjde neprodleně po odhalení odtajnit jména podvodníků i dlužníků. Zatím však není jisté, kdo by seznam zveřejňoval, co přesně by firma musela spáchat, případně kolik dlužit.

List upozorňuje, že stát už jeden veřejný seznam dlužníků má. Pochází ještě z dob Nečasovy vlády, ale podle odborníků příliš nefunguje. Daňoví odborníci Babišovu snahu vítají.

Ve sněmovně právě vrcholí bitva o další klíčový nástroj v boji proti daňovým podvodům. Elektronickou evidenci tržeb budou poslanci v druhém čtení projednávat v pátek. Babiš si od ní slibuje zefektivnění výběru daní, opozice hovoří o zbytečné administrativní zátěži a špiclování poctivých podnikatelů.

daveave ( 17. září 2015 15:38 )

 Tak to je pěkný.Jen ať lidi teda ví, ale na kolik si přišli sami politici to určitě nezveřejní.Zajímalo by mě proč to neudělají.Chtěl bych třeba vědět proč mají takové platy a za co?Pouze lžou a slibují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa