Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Soumrak segwayů: Ťok přitvrdil proti turistickým vozítkům

Segway je oblíbeným prostředkem zejména turistů. Nový zákon je má regulovat.
Segway je oblíbeným prostředkem zejména turistů. Nový zákon je má regulovat.  (Autor: Profimedia)
Autor: Václav Lang - 
17. září 2015
05:51

Na dvoukolá vozítka segway zřejmě brzy dopadne přísnější režim. Zákon je poprvé vymezí jako samostatnou kategorii dopravních prostředků s vlastními pravidly. Omezí například jejich rychlost, obce zase získají širší pravomoci při jejich zakazování.

Vozítka segway, oblíbená především mezi turisty, zvládnou jet až rychlostí 20 kilometrů v hodině. Stávající legislativa je přitom chápe stejně jako chodce. Přičemž spoustě obyvatel jsou trnem v oku. 

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) dokonce dostal jako argument pro plošný zákaz vozítek výpis úrazů způsobených segwayem, které eviduje pražská nemocnice Na Františku. Praha 1, na jejímž území jsou kritizované dopravní prostředky díky husté síti památek zřejmě nejrozšířenější, takto orodovala za plošný zákaz segwayů. 

Na úplné vymýcení resort nepřistoupil, ale připravil alespoň novelu, v níž představuje termín „samohybná osobní vozítka“, jejichž provoz řadí do samostatné kategorie. „Segwaye doposud nejsou v zákoně nijak regulovány. Chceme poprvé tato samohybná vozítka, jak je tam jmenujeme, zákonem pojmenovat a omezit jejich provoz,“ komentoval novelu v úterý Ťok.

Rychleji jen na cyklostezkách

Součástí normy je pravidlo, že se jezdec na segwayi nesmí pohybovat po chodníku rychlostí vyšší, než je rychlost chůze. Přidat však bude moci například na cyklostezce. Zároveň výslovně nebude smět ohrozit ostatní účastníky provozu.

Ministerstvo také ustoupí obcím a městských úřadům v tom, že budou nově moci vozítka zakázat nejen jednotlivě pro konkrétní ulice nebo chodníky, ale zónově. Zejména centrální část metropole si totiž stěžovala, že by musela v určitých částech osadit každou ulici a každý chodník jednotlivou značkou. Od ledna by pro ně měla platit i nová značka.

Vládní návrh zákona nyní čeká ve sněmovně na druhé čtení. Na ně se zřejmě dostane až v říjnové poslanecké schůzi. Součástí návrhu je také zavedení povinnosti pro chodce nosit za snížené viditelnosti na silnici mimo obec reflexní prvky.

dandova ( 17. září 2015 11:58 )

Nejvyšší čas. Ale proč čekají, nechápu.

cipisek134 ( 17. září 2015 09:36 )

krat5: A navíc ani neznají dopravní značky. U nás v Chomutově je stezka pro chodce označená jasně dopravními značkami stezka pro chodce, má to i v názvu, jmenuje se Pěšina Boženy Němcové a je to tam jak na velodromu. A v 95% když tomu cyklistovi něco řeknu tak si ještě otevře hubu. Naštěstí segwaye jsem u nás ještě neviděl.

cipisek134 ( 17. září 2015 09:29 )

Ale zase nadruhou stranu když šlápneš do psího hovna tak ho z podrážky snadno opucuješ o trávu, ale když to do tebe napálí blb na tom nesmyslu tak můžeš skončit ve špitále.

kimbe ( 17. září 2015 09:15 )

 Zakázala bych je na chodníkách úplně. Nebezpečná věc pro chodce. Jestli chtějí, ať si jezdí po ulicích mezi auty. Uvidíme, jak budou řidiči spokojení. Takhle jsou nebezpečí vystavováni zas jen chodci.

krat5 ( 17. září 2015 08:29 )

Mně zase vadí cyklisté na chodnících. Nechápu, proč nejezdí po silnici nebo po cyklostezkách. Šla jsem po chodníku a za mnou se najednou ozvalo "přejedu!!!!" Kdybych tehdy měla u sebe baseballovou pálku, baba by ležela na zemi. Málem mi vjela na záda, koza jedna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa