Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Babiš chce blokovat weby s nepovolenými hrami. Cenzura, volají kritici

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) plánuje blokovat weby s nepovoleným pokerem či internetovými kasiny.
Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) plánuje blokovat weby s nepovoleným pokerem či internetovými kasiny.  (Autor: Ministerstvo financí ČR)
Autor: mts - 
15. září 2015
10:20

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se snaží získat pro své ministerstvo další pravomoc. Mohlo by blokovat jakékoliv weby, pokud usoudí, že se na nich provozují nepovolené internetové hry – poker, karetní hry o peníze či internetová kasina.

Zákon o hazardních hrách, který by to umožňoval, už schválila vláda. Jak upozornil deník Právo, součástí je blokační paragraf. Ten říká, že provozovatel internetu bude muset vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených her.

Návrh si okamžitě získal příznivce i odpůrce. Vítá ho například Asociace provozovatelů kurzových sázek. „Nelegální provozovatelé her jsou pro nás větší problém než vysoké zdanění. Nelegálové neplatí žádné daně a žádné odvody a my jim nedokážeme konkurovat,“ řekl mluvčí asociace Marek Herman.

Naopak proti Babišově snaze se staví poskytovatelé internetu a političtí oponenti. Podle nich úředníci dostanou pravomoc, která dnes přísluší jen nezávislému soudu.

„Ten zákon udělá z ministerstva financí velkého bratra, protože aby mohl uplatňovat blokační paragraf, bude muset vidět do našich počítačů,“ kritizuje návrh poslanec TOP 09 Jan Farský.

Ten mimochodem před čtyřmi lety připravoval nový loterijní zákon, v němž navrhoval podobný blokační paragraf. Nápad ale zavrhl poté, co se vzbouřili provozovatelé internetu i odborná veřejnost.

Cenzuru zavádět nechceme, brání se Babiš

Podle některých je dokonce návrh protiústavní. „Zablokování přístupu k internetové stránce je závažným zásahem do ústavně zaručených práv uživatelů internetu vyhledávat informace,“ stěžuje si ředitelka Sdružení pro internetový rozvoj Kateřina Hrubešová.

Babiš ale výtky odmítá. „Žádnou cenzuru zavádět nechceme. Ministerstvo navrhuje blokovat stránky provozovatelů hazardních her, kteří nebudou mít licenci,“ upřesnil.

Ministerstvo už teď podle Babiše našlo 15 webů, jejichž provozovatelé budou muset po schválení zákona zažádat o licenci, nebo stránky zrušit.

Ford Henry ( 15. září 2015 19:48 )

Tak tohle řeší zahraniční proxy server a volný pohyb zboží a služeb v EU.

mirres ( 15. září 2015 19:27 )

Ofčan má rád, když ho někdo řídí a tandem Babiš - Zeman je dokonalý. Ten druhý nám navíc ještě vše vysvětlí.

mirres ( 15. září 2015 19:24 )

Já nechápu, proč se ještě píše "Babišovo ministerstvo", vždyť jeho moc sahá už mnohem dál, možná bychom mohli psát Babišovo impérium.

dzery ( 15. září 2015 18:54 )

A to mu ještě ofčani fandí...

dsmann ( 15. září 2015 14:07 )

Všechno co udělal od doby co si koupil funkci bohužel přesně právě k tomu směřuje. Buduje si tu vlastní říši nad kterou chce mít 100%ní kontrolu. Všechna nová nařízení a směrnice, co zavedl a o kterých se média "záhadně" vůbec nezmiňují, zatěžují veškeré soukromé podnikání, od živnostníka bez zaměstnanců až po tisícihlavé firmy, papírováním o 150-200% obsáhlejším než dříve a zaměstnávají státní legislativní úředníky jejichž počet závratně stoupl skoro o 500%. A to všechno jenom kvůli sbírání informací. EET je také jen dalším stupněm šmírování, stejně jako kontrola nad internetem. Stejně jako funkci, tak si kupuje i falešné volební preference, publikované v médiích. Při neinformovanosti a tuposti velké části voličů je to dost účinné. Ti si řeknou že když má tak vysoké preference, je blbost volit někoho jiného, mohlo by to dopadnout, že bude zvolen někdo horší. Jenže on není nikdo horší. On je to nejhorší co nás od '89 potkalo. Vysává státní pokladnu náklady na svojí špionážní síť, vysává EU dotace, přitom ze záhadných důvodů jeho firmy platí minimální daně. Skupuje podniky, kromě zahraničních a jeho už tu skoro žádné větší nejsou. Kvalitní potraviny už člověk sežene jenom od malých soukromníků, jelikož u všeho co skoupil pokur/vil kvalitu a i na ty soukromníky už se chystá, chce ovládat všechno. Jestli ho v dohledné době někdo nesestřelí, budou důvody kvůli kterým lidé před '89 emigrovali, vypadat proti tomu co tu nastane, jako úsměvná pohádka proti hodně drsnému hororu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa