Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Paroubek ostře do ČSSD: Sobotka úspěch nepřinese a Zaorálek je přítěží

Autor: val - 
14. září 2015
10:55

Bývalý premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek se zostra pustil do své bývalé strany a jejího současného lídra. V rozhovoru pro MF Dnes prohlásil, že premiér Bohuslav Sobotka nepřinese straně úspěch, ČSSD chybí velká témata a hrozí, že ji převálcuje Andrej Babiš a jeho ANO. Nešetřil ani jiné bývalé spolustraníky.

„Úspěch strany se měří výsledkem voleb – a s jeho (Sobotkovým) politickým stylem ČSSD uspět nemůže. V parlamentních volbách 20 procent, evropské volby debakl, komunální volby obrovský sešup – to by strana měla nějak reflektovat. V dohledné době a bez rekonstrukce, která po Sobotkovi musí přijít, není schopná se přehoupnout přes 30 procent,“ uvedl Paroubek v rozhovoru pro MF Dnes.

Stávajícího předsedu nešetřil. Zkritizoval ho například za to, že z ambiciózní vnitrostranické reformy nakonec zbyly především kvóty pro ženy na kandidátkách, strana pod Sobotkovým vedením podle Paroubka neumí nacházet velká témata. To se ale naopak daří jejímu velkému konkurentovi Andreji Babišovi (ANO).

Paroubek: Babiš je silný lídr

Před ním by se měla mít sociální demokracie na pozoru, varoval Paroubek. „Babiš má svou politickou představu a za ní si jde. Spočívá v tom, seskupit hlasy pravice kolem ANO a neztratit přitom moc hlasů, které by přešly k levici. Málo platné, je to silný lídr a část hlasů levici přetáhl. Pokud se ovšem toto Babišovi podaří, je to ten nejzávažnější problém pro ČSSD a půjde jí o holý život,“ řekl.

 

Slova chvály nenašel expremiér ani k dalším lidem z čela ČSSD. Sobotka totiž podle něj nepřipustí ve vedení strany potenciálního konkurenta. „A tak ve vedení strany s výjimkou Chovance nemá žádné barvité osobnosti. Luboš Zaorálek je dnes spíš přítěží a ty ostatní nikdo nezná,“ uzavřel s kritikou šéfa české diplomacie.

Ptám se, pane premiére Ptám se, pane premiére | Blesk Zprávy 24

eda22 ( 14. září 2015 22:34 )

Sobotka je prozatím nejlepší premiér od roku 1993.

tgbb. ( 14. září 2015 19:17 )

ČSSD je neštěstím pro tuto zem.

gabreta ( 14. září 2015 17:20 )

Zajímavý je, jak Šmuclerka zarazila diskuzi pod článkama o imigrantech a pod článkama o kdejakým zapomenutým vobejdou je. Proč nepustí baba diskuzi o ubytování imigrantů v Německým koncentráku, proč není pod článkem o Rakouským uzavření a kontrolách na hranicích? Zato všude z EU slyšíme, že jsme xenofobové

lynx ( 14. září 2015 15:37 )

Paroubek, Paroubek... Jo, to je ten co ho postavili na bednu, aby vedle Topolánka nevypadal jako trpaslík? A ten, co tak "úspěšně" zprivatizoval UNIPETROL? A co prodal na netu 40.000 ks svých blábolů za týden, aby si mohl koupit legálně chajdu v Řecku?

lynx ( 14. září 2015 15:33 )

Jak pos.ral kariéru. 400 mg za privatizaci Unipetrolu je málo? Kdo z vás to má?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa