Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obama pozval Sobotku na poradu o Islámském státu. Premiér poletí do USA

Autor: všm, ČTK - 
11. září 2015
17:45

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vidí Islámský stát jako velkou hrozbu. Proto se na konci září zúčastní summitu proti Islámskému státu a terorismu, který proběhne v New Yorku. Uvedl to Úřad vlády s tím, že pozvánka přišla od amerického prezidenta Baracka Obamy.

„Účast na Summitu proti ISIL v New Yorku považuji za mimořádně důležitou. Islámský stát představuje velkou hrozbu pro mezinárodní bezpečnost, proti které je třeba nekompromisně bojovat,“ vysvětlil Sobotka.

ISIL je zkratka Islámského státu v Iráku a Levantě, názvu, který IS používal před vyhlášením chalífátu v červnu loňského roku.

„K řešení migrační krize, které dnes Evropa čelí, je potřeba v první řadě stabilizovat situaci na Blízkém východě, což není možné bez porážky či dramatického oslabení ISIL,“ konstatoval premiér v tiskové zprávě.

Ve Spojených státech nebude sám

Sobotka přijal pozvání prezidenta USA Baracka Obamy. Akce se uskuteční 29. září 2015 na okraj Valného shromáždění Organizace spojených národů.

Koncem měsíce budou v největším městě Spojených států také prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), kteří se zde zúčastní právě zmiňovaného zasedání Valného shromáždění OSN.

Pracovní cesta do New Yorku je druhou návštěvou předsedy vlády Bohuslava Sobotky ve Spojených státech amerických. V rámci své první cesty do USA premiér Sobotka jednal v Bílém domě s viceprezidentem Joe Bidenem, setkal se také s Madeleine Albrightovou a českými krajany a zúčastnil se slavnostního odhalení busty Václava Havla v americkém Kongresu.

Sledujte Bohuslava Sobotku i v novém pořadu Blesk.cz a už teď mu posílejte svoje dotazy.

Premiér Bohuslav Sobotka bude živě na Blesk.cz. Premiér Bohuslav Sobotka bude živě na Blesk.cz. | Blesk Zprávy 24

mandat ( 15. září 2015 21:18 )

Utecence nebrat.Merkelova vsem slibila azyl,tak at si je vytridi.Jsou tam prevazne ekonomicky utecenci.Ty muze poslat domu a ma po problemech.Proc mame zivit nejake parazity a jeste muslimy ????????????

japos22 ( 11. září 2015 20:51 )

ISIL je hnus, ale USA a tedy i poklonkující Evropa mají problém, vznikla ideologie, která se nebojí prostě ničeho - nebyl by problém tam napochodovat a anihilovat je, ale myšlenku nezabiješ

jana999 ( 11. září 2015 19:25 )

Blok proti islámu svolává demonstraci Za naši kulturu a bezpečnou zem.Zítra 12. září v 140 u Národního muzea v Praze zúčastní se i Tomio Okamura

egyptanka ( 11. září 2015 18:41 )

Tak doufám,že Obamovi řekne,že 10000 Syřanů pro Ameriku je zoufale málo.

dzelo ( 11. září 2015 18:12 )

Sobotka si jde pro instrukce a na kobereček. Ten bude muset mít pemprsku a již z letiště půjde v předklonu jak to umí jen on. Bože kdo nás to reprezentuje vetší posera zde ještě nikdy nebyl!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa