Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šéf NATO jednal s českými politiky: S uprchlíky si musí EU poradit sama

Autor: ČTK - 
10. září 2015
13:51

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg je v Česku od středy, za tu dobu ale už stihl mnohé. Sejít se s vrcholovými představiteli tuzemské politiky, včetně prezidenta Miloše Zemana, a prodiskutovat nejpalčivější otázky dneška. Hovořilo se o Islámském státu, uprchlické krizi i roli NATO v bezpečnostních otázkách.

Ve čtvrtek se tajemník sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Zásadním tématem setkání bylo podle Hradu nebezpečí, které představuje Islámský stát. 

"Zásadním tématem věcného a přátelského jednání bylo nebezpečí, které představuje takzvaný Islámský stát," sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Dodal, že Zeman v této souvislosti hovořil s šéfem NATO také o svém návrhu na vytvoření mezinárodních antiteroristických sil. Podle dřívějších informací chce český prezident návrh na vznik společné protiteroristické jednotky pod záštitou Rady bezpečnosti OSN přednést tento měsíc na Valném shromáždění OSN.

Na schůzkách s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem a ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) probíral šéf aliance úlohu NATO řešení uprchlické krize či rozpočet české armády.

NATO má jinou roli

S Hamáčkem se ve čtvrtek Stoltenberg shodl na tom, že bezprostřední řešení nynější migrační krize je na Evropské unii, nikoli na Severoatlantické alianci. "V tom role pro NATO příliš není. NATO má klíčovou roli při řešení dlouhodobých otázek, to znamenaná zejména znovuvybudování stability v pásu kolem Evropy, ať je to severní Afrika nebo Blízký východ," řekl Hamáček novinářům.

Stejné téma probíral šéf NATO i se Stropnickým. "Bavili jsme se o tom, jaká je dělba práce mezi aliancí a Evropskou unií. Ti velcí hráči, a nejenom oni, jsou v obou těch uskupeních. To znamená: kdyby to Evropská unie chtěla řešit pomocí aliančních nástrojů, tak by to s největší pravděpodobností řekla. Aliance se nemůže do ničeho pustit sama o sobě, musí tam být totální shoda v názoru," uvedl ministr.

"Aliance vnímá svou úlohu tak, že se snaží pomáhat v jednotlivých ohniscích, ale to je dlouhodobá záležitost. Pomáhá irácké armádě, je v Afghánistánu a patrně tam v nějaké formě zůstane. To jsou aktivity, kde aliance může pomoct a kde taky pomáhá," doplnil.

Bez Ruska to nepůjde

I Hamáček zdůraznil, že NATO je v této záležitosti aktivní, když členské státy působí v koalici proti takzvanému Islámskému státu. Hlavní problém je podle něj patrně v Sýrii, v jejímž případě mluvil se Stoltenbergem i o roli Ruska. "Jediné řešení, které je možné, je politické řešení, které se ovšem neobejde bez nějaké formy konzultace a spolupráce s Ruskem a dalšími aktéry světové bezpečnostní politiky," soudí.

Jednání by podle něho měla být zejména v Radě bezpečnosti OSN. "Pokud se Rusko rozhodne hrát konstruktivní roli například v otázce Sýrie, mohlo by to pomoci i v dalších problematických otázkách, jako je třeba Ukrajina," dodal.

Důležitý není výsledek, ale správný směr

Předseda Sněmovny Stoltenberga informoval o dohodě koaličních stran navyšovat obranný rozpočet postupně až na 1,4 procenta hrubého domácího produktu, což prý generální tajemník NATO ocenil. Hamáček zároveň připomněl, že i tak bude Česko daleko od doporučené dvouprocentní úrovně. "Co je důležité, je trend," podotkl.

"Jsem rád, že (Stoltenberg) zavnímal, že náš rozpočet se odrazil ode dna už v loňském roce a že pokračuje v tom narůstajícím trendu," konstatoval Stropnický. "Zároveň jsme společně mluvili o tom, že je důležité mít i jasný rozpočtový výhled. Akviziční proces, přezbrojování, to trvá léta. Nemůžete se pustit do podstatných akvizic, aniž byste věděli, kolik peněz budete mít v roce ne 2016, ale 2017, 2018 a pokud možno i dál," uzavřel.

Četná jednání

Stoltenberg je v Česku od středy. V kasárnách v Praze-Ruzyni se setkal s vojáky a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Do Prahy dorazilo tehdy 30 vozidel s více než 100 vojáky. Část z nich se vrátila zpět do bavorského Vilsecku, do Vyškova odjeli pouze někteří.

O možných řešeních migrační krize mluvil také se šéfem NATO předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Podle něj je nutné zapojení USA, Ruska a Číny, ale i NATO a EU. "Přestože třeba mezi Českem a Ruskem jsou příkopy způsobené odlišným pohledem na obsazení Krymu, měli bychom se snažit zapojit i Rusko do řešení skutečných příčin migrační krize, kterými jsou katastrofální podmínky pro život způsobené válkou v zemích, jako je Sýrie, Libye a další," řekl Štěch. "Představitelé EU nám zhoršují situaci tím, že hovoří pouze o přerozdělování migrantů, ale ne o řešení krize v zemích, odkud uprchlíci pocházejí," dodal.

Sobotka se na společné tiskové konferenci vyslovil také pro posílení podílu evropských spojenců na zajištění bezpečnosti aliance. Dodal, že je nyní nutné, aby byl uskutečněn akční plán připravenosti NATO, který členové aliance loni schválili.

Video se připravuje ...
Další videa