Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sněmovní ticho před bouří: „Bude to výživné,“ těší se opozice na jednání

Autor: Zuzana Štíchová - 
13. září 2015
06:30

Elektronické pokladny, zákaz kouření v restauracích, povinné reflexní vesty pro chodce nebo státní rozpočet. To je jen špička sněmovního ledovce, který se před poslanci tyčí tento podzim. Na jaké změny se budeme moci od příštího roku těšit, prozradí částečně už první poprázdninové jednání dolní komory parlamentu, které začne příští úterý. A někteří poslanci už kvůli návratu do práce – s trochou nadsázky – ani nemohou dospat.

Mezi vládní koalicí (ČSSD, ANO a KDU-ČSL) a opozicí v podobě ODS a TOP 09 to bude ve sněmovně od příštího úterka pořádně jiskřit. To je jasné už několik dní před začátkem prvního jednání po více než dvouměsíčním volnu. Zatím se přitom situace na politické scéně dá přirovnat k pověstnému „tichu před bouří“.

Napětí se ale bude podle místopředsedy ODS Martina Novotného rychle stupňovat. Blesku odpověděl bývalý olomoucký primátor na otázky týkající se nejbližšího sněmovního dění.

Blesk.cz: Začněme zákonem, který vzbuzuje nejvíce emocí – elektronická evidence tržeb. Je to skutečně z Vašeho pohledu nejproblematičtější zákon letošního podzimu?

To je pro nás taková politická vlajková loď toho podzimního dění z hlediska závažnosti. Těch zákonů je ale daleko více. Od relativně banálních věcí typu povinných ochranných vest pro chodce, záležitosti týkající se provozní doby obchodů, kompletních zákazů kouření až po to dnes diskutované zakázání kouření třeba i na rockových festivalech.

Blesk.cz: Tenhle zákon prověří i soudržnost vládní koalice. Bude se situace mezi vládními stranami podle Vás vyostřovat?

To napětí už cítit ve vzduchu je a krajské volby – jejich blížící se termín (proběhnou na podzim 2016 – pozn. red.) – ho bude stupňovat. ANO se nepochybně bude velmi intenzivně snažit na krajích uspět, což pro sociální demokracii znamená ohrožení jejích dnešních pozic. Už na hospodářském výboru se ukázalo, které strany ten zákon považují za zásadní a které ne, protože představitelé ANO tam byli zastoupeni, zatímco sociální demokracie tam v tu chvíli skutečně neměla nikoho a my jsme museli to jednání ukončit.

Blesk.cz: A ustojí to koalice?

Teď se budou rozpory často projevovat, ale potom lídři těch stran na své kluby takříkajíc „huknou“ a oni se budou muset dát zase dohromady. Ale jak dlouho jim to vydrží, to si netroufám předvídat.

Blesk.cz: Opozice chystá na sněmovní podzim obstrukce, koalice zase vyhrožuje změnou jednacího řádu – krácením přestávek apod. Může to opozici zastavit?

Z hlediska komplikovaných jednání se toto volební období ničím neliší od těch předchozích. A tyto taktiky v minulosti často používala i sociální demokracie. V tom smyslu nevidím žádný zásadní důvod, aby koalice v tuto chvíli uvažovala o změně pravidel hry v průběhu hry. Velmi bychom bojovali proti tomu, aby se měnil jednací řád, skoro bych řekl, že je to pro nás otázka, která potenciálně může vést až k ústavnímu soudu.

Blesk.cz: Co si celkově slibujete od sněmovního podzimu?

Nejsem zvyklý nepracovat, takže v tomto smyslu se těším. Ta schůze a politický podzim bude výživný. Zdá se mi, že ve snaze pomoct kultivovat lidskou civilizaci učiníme to prostředí, ve kterém žijeme, už úplně k nežití – bude to přeregulované, překontrolované. Vláda chystá celou řadu zákonů, které jsou „vedeny dobrými úmysly“, ale ve skutečnosti mohou lidem poměrně značně zkomplikovat život.

sores ( 13. září 2015 16:38 )

 Česká pomalá vláda by si měla udělat pořádek jako v Holandsku. Cizinci co u nich budou chtít žít, se budou muset naučit jejich řeč, nesmí nosit hadry v kterých jsou zahalený, nesmí uplatňovat svou víru a musí dodržovat zákony jaké má Holandsko!Konečně jeden rozumný stát v Evropě. Jenom kvůli muslimům se holandští obyvatelé prý necítí jako ve svém domově. Prosadí si, aby se cizinci pokud u nich chtějí žít přizpůsobili jim a ne holanďané cizincům!

kimbe ( 13. září 2015 12:30 )

Těší se, jak si budou , při projednávání těhle okrajovývh blbostí, zase s úsměvem nadávat a navzájem se zesměšňovat, běhat k pultíku, chechtat se v lavicích a korzovat po bufetech. Jsou přeci ftipní a prudce inteligentní. Ještě si měli do programu dát projednání jak dlouhé a široké mají být dámské hygienské potřeby a jestli na WC používat ze zákona levou nebo pravou... O přílivu emeigrantů , o nebezpečí které naprosto reálně hrozí,nedej bože řešení situace , jednat nebudou. To se nás přeci netýká.

hejhej ( 13. září 2015 10:47 )

majojo: Jak to všechno bude zvládat primátor a zároveň poslanec Novotný s jednou prd.elí na několika židlích a ještě protahovat jednání nesmyslným blábolením. Opozice bude žvanit, předseda TOP bude spát, to vše za peníze z našich daní - FUJ, je to odporná chamraď.

majojo ( 13. září 2015 09:53 )

Jo tak voni se těšej, blbečci? No to se nedivím, za státní i jiné prachy si hrát na píšečku a ukazovat si, kdo to má větší (mslím samozřejm ego a politický vliv). Nemohli by konečně zapnout ty své mozečky velikosti protonu a začít řešit skutečně závažné věci? Jestli si to neuvědomují, tak už je pět minut po dvanácté. Když tohle udělali jejich nebožtíci předchůdci při nástupu Hitlera, byli po válce označeni za vlastizrádce. Jestli tihle jejich nevalní potomci neudělají něco TEĎ, měli by být označeni za vlastizráce už nyní. Po příští válce už nebude koho označovat.

egyptanka ( 13. září 2015 08:32 )

To bude výživné i pro občany. Já se tedy netěším.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa