Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanec Janulík: Strach z Poštorné mezi lidmi je, ale berou to

Autor: Václav Lang - 
10. září 2015
08:45

Poslanec Miroslav Janulík (ANO) se jako divák zúčastnil v Břeclavi debaty občanů města se zástupci ministerstva vnitra a cizinecké policie. Řeč byla o nedalekém táboře v Poštorné, kde vzniká stanové centrum pro běžence. Podle poslance je sice mezi místními občany patrný strach, zároveň ale chápou, proč je důležité takové opatření provést.

Lidi přijali argumenty, že nemůžeme uprchlíky nechat pobíhat po lese, ale radši je budeme mít tady v tom záchytu,“ popsal Janulík pro Blesk.cz názor, který prý mezi břeclavskými občany na úterní debatě převládal.

Přes veškeré kontroverze podle něj místní akceptují vysvětlení státu, proč v Poštorné zřídit stanové centrum pro uprchlíky. „Lidi to berou, co jim zbývá,“ řekl poslanec zvolený za Jihomoravský kraj, který v Břeclavi pracuje jako lékař.

Není to žádná novinka

Podle něj je navíc potřeba si uvědomit, že v Poštorné už v 90. letech fungoval tábor pro běžence prchající kvůli válce v Bosně a Hercegovině. „Vždyť tady v 90. letech byly desítky utečenců a nikdo se z toho nekácel. My už jsme je tady v Břeclavi, v Poštorné měli, takže to není taková novinka,“ uvedl s tím, že lidé nemají propadat mediální hysterii.

Poslanec Janulík mezi lidmi, kteří si přišli v úterý v Břeclavi poslechnout zástupce vnitra, cizinecké policie a města ohledně tábora v Poštorné. Poslanec Janulík mezi lidmi, kteří si přišli v úterý v Břeclavi poslechnout zástupce vnitra, cizinecké policie a města ohledně tábora v Poštorné. | ČTK

Přesto prý mezi návštěvníky panují jisté obavy. „To tam samozřejmě je. Lidé mají obavu, třeba jedna paní tam říkala, že Evropa zčerná. To je taková ta povšechná obava, ale je to jen takové vydechnutí, protože proti tomu stejně nejde bojovat.“

Zůstane tábor natrvalo?

Občané si podle Janulíka nepřejí zejména masový příliv muslimů. „Samozřejmě určitou zkušenost s tou komunitou mají a vědí, že jsou naprosto nepřizpůsobiví. To přece všichni víme, to není tak, že se přizpůsobí majoritní společnosti a všechno bude krásné. Tak to nebude,“ pohrozil.

Potvrdil také, že se lidé na debatě strachovali, jestli se ze stanového tábora v Poštorné nakonec nestane trvalé centrum pro běžence. „Na to se ptali, ale to je něco, na co neumí odpovědět nikdo. Lidé z vnitra jim to poctivě řekli,“ uzavřel poslanec.

Video se připravuje ...
Další videa