Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úsvit jde do voleb s Konvičkou a Blokem proti islámu. Získá tím zpět příznivce?

Šéf Úsvitu Miroslav Lidinský (vlevo) a hlavní představitel Bloku proti islámu Martin Konvička
Šéf Úsvitu Miroslav Lidinský (vlevo) a hlavní představitel Bloku proti islámu Martin Konvička  (Autor: Blesk.cz)
Autor: val - 
8. září 2015
15:38

Hnutí Úsvit – Národní koalice sestaví v nadcházejících krajských, senátních i sněmovních volbách společné kandidátky s Blokem proti islámu, jehož hlavním představitelem je pedagog a antiislamista Martin Konvička.

Poslanci Úsvitu byli jediní, kteří okamžitě reagovali na naše návrhy zákonů a nabídli svoji pomoc při jejich předložení do sněmovny. Proti invazi běženců nás nezachrání mediální výstupy, ale skutečná práce ve sněmovně, která donutí vládu jednat. Proto jsem rád, že dnes zahajujeme dlouhodobou spolupráci. A uvítám i další strany a hnutí, které se k ní připojí,“ prohlásil na úterní tiskové konferenci Konvička.

Ten má být podle šéfa hnutí Úsvit Miroslava Lidinského „superlídrem a mluvčím“ společného uskupení Úsvitu a Bloku proti islámu. Konvička je znám svými velmi vyhrocenými názory na adresu islámu, který chce postavit na roveň nacismu a zakázat.

Politolog: Úsvitu to může pomoct

Podobně silnou rétorikou se ohání sociolog Petr Hampl, který povede tým připravující volební program. Zveřejněn bude v prosinci na ideové konferenci Úsvitu.

V případě Úsvitu, kterému po vnitrostranických kotrmelcích bolestně propadly preference, se může jednat o snahu získat zpět na svou stranu voliče, kteří slyší na silnou protiislámskou rétoriku prezentovanou Martinem Konvičkou.

„Jde o využití tohoto tématu pro účely Úsvitu, který byl v minulosti spojován s Tomiem Okamurou a neměl silného lídra. Obnovenému Úsvitu to může částečně pomoct, ale bude v konkurenci řady dalších subjektů, které se na tomto tématu snaží profilovat,“ komentoval novou spolupráci pro Blesk.cz politolog a odborník na extremismus Miroslav Mareš.

Krajské a senátní volby se uskuteční příští rok, řádné volby do sněmovny ještě o rok později. 

Video se připravuje ...
Další videa