Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vyhoštění rizikového cizince trvá až 3 roky. Vnitro změní zákon

Ministerstvo vnitra pod vedením Milana Chovance chystá novelu, která urychlí proces vyhošťování
Ministerstvo vnitra pod vedením Milana Chovance chystá novelu, která urychlí proces vyhošťování  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Václav Lang - 
8. září 2015
06:20

Ministerstvu vnitra dochází trpělivost s vlekoucím se vyhošťováním cizinců, které mnohdy trvá léta a nakonec ani nedospěje ke zdárnému konci. Chystá proto novelu, jež by měla současnou praxi zcela změnit a zdlouhavý proces zrychlit.

Zákon hovoří jasně: pakliže se cizinec s povolením k pobytu v České republice dopustí úmyslného trestného činu, případně jinak poruší zákon a soud rozhodne o jeho vyhoštění, je dotyčný označen za nežádoucí osobu a jako takovému je mu odepřen vstup do země. Takový člověk by měl na výzvu soudu opustit Českou republiku.

Praxe je ovšem jiná a o poznání složitější. Proces vyhoštění se totiž podle Pavly Novotné z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra vleče roky, běžně kolem tří let. Za tu dobu se přitom mnohdy dotyčný cizinec stihne v Česku oženit nebo si pořídit dítě, což je zákonná překážka pro vyhoštění.

Ministerstvo chce změnu zákona

„V případě existence zákonných důvodů pro zrušení pobytu nebo správní vyhoštění je nutné zahájit správní řízení. Tento proces mnohdy s ohledem na pravidla daná správním a soudním řízením může trvat i několik let – zejména soudní přezkum a následná kasační stížnost – kdy během těchto let dojde k takové změně stavu, například narození dítěte nebo sňatku, že zrušení pobytu není s ohledem na právní předpisy potvrzeno,“ uvedla pro Blesk.cz Novotná. 

Ministerstvu vnitra s takovými situacemi dochází trpělivost a chystá změny. „V připravované novele zákona o pobytu cizinců, která by měla být vládě předložena na podzim tohoto roku, bude ministerstvo vnitra navrhovat opatření ke zrychlení celého procesu, a to zejména u osob, kdy k rušení pobytu či správnímu vyhoštění dochází z bezpečnostních důvodů,“ informovala bez dalších podrobností Novotná.

České právo zná dvě varianty vyhoštění cizince. V prvním případě se jedná o zrušení povoleného pobytu jako trest za nějaký prohřešek. V druhém případě jde o tzv. správní vyhoštění, což je reakce na nelegální pobyt cizince.

Jak informoval minulý týden v Poslanecké sněmovně první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, k letošnímu poslednímu červenci eviduje resort zhruba 459 tisíc cizinců s povoleným přechodným či trvalým pobytem v ČR, což je skoro o sedm tisíc víc než za celý rok 2014. Nelegálních imigrantů bylo loni v Česku 4800. „Za sedm měsíců letošního roku bylo v souvislosti s nelegální migrací zjištěno 4095 osob,“ informoval Nováček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 8. září 2015 20:52 )

Zase se hraje na City. Co je nam do ilegalnich utecencu.Jsou to vetrelci.Lezou v milionech ilegalne do naseho svetadilu,nerespektuji hranice statu,vsude delaji bordel a to, ze nemaji zodpovednost a tahjaji sebou tehotne a nemluvnata,to neni nas Problem.Vsude jinde by je postrileli.Muzeme dekovat Madarsku , ze se snazi tuto invazi zadrzet.Navic jsou marod, jsou prolezly parazitama a infekcnima nemocema.Proc nesli ke svym sousedum? Proc si nevazi pomoci,co dostali v Recku a v Italii?Zenou se tam,kde je vic penez,tohle jsou ekonomicky zalozeny paraziti.Rozhodne jim nejde o to,aby pracovali.Staci, ze budou mit 4 deti a uz dobre vyzije cela rodina,oni maji deti od 12 - 16,tak si budou zit lepe, nez pracujici Nemec.A jak dlouho to chce Nemecko utahnout? Vcera se reklo, ze pece o utecence bude stat v roce 2016 jenom 6 miliard EU a dnes zu se planuje 12 miliard EU.Proc ma Nemec platit vic za dane? Aby se mohl Arabak,ktery tvrdi,ze je ze Syrie mohl doma valet a mnozit se ?A to beha ted po Balkane par tisic, na ostrove Lesbos jich je 40 000 a u Madaru je pres 4 000 novych utecencu.Misto,aby se to snazili politici zastavit,tak klidne reknou, ze se to zvladne.Za hodninu Merkelova vyleze a zverejni, ze se tvrde rozhodne o tom, ze vsechny zeme EU si musi vzit cast utecencu, protoze Nemecko nemuze vse zvladnout.Take nechapu,jak muze jedna poblaznena zenska,ktera nema deti,netusi,co to je uzivit normalni rodinu rozhodovat a doktovat,co bude dal s Evropou.A politici vsech zemi EU jen mlci a skacou tak,jak ona piska.

tymitaky ( 8. září 2015 14:18 )

Ta je také jediná v pravém slova smyslu, jinak máme demokracie oligarchistické.

salto ( 8. září 2015 09:44 )

Něco na té přímé demokracii co mají ve Švýcarsku asi bude

mandat ( 8. září 2015 09:19 )

Svycarsko ma jen 48 hodin, tak proc to nejde v CR ? Ted nam s velkou radosti ukazuji,kolik se zu utecencum narodilo deti a snad kazda zena,co prisla do EU je tehotna,tak oni se zu namnozi a ani se nestaci zabydlet. To je horor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa