Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čínská stopa Miloše Zemana. Musel obdivovat rakety a tanky kvůli byznysu?

Autor: David Vaníček - 
7. září 2015
05:00

„Kán ni.” Na viděnou, zamávali Číňané Miloši Zemanu na cestu do Česka. Jeho stopa v Číně zůstane patrná. Byl jediným evropským prezidentem, který přijal pozvání od komunistického vůdce na balkon s výhledem na vojenskou přehlídku. Byla to podmínka pro byznys za 10 miliard, jak spočítal prezident?

Čínští politici, šéfové firem i lidé z jejich týmů se po celou dobu pobytu prezidenta v jejich zemi předháněli v tom, jak Miloši Zemanovi poděkují za jeho osobní účast na vojenské přehlídce na náměstí Tchien-an-men. Tedy na místě, kde čínská lidová armáda v roce 1989 krvavě potlačila studentskou revoluci a stovky demonstrantů zabila.

Zeman s manželkou se zájmem sledoval marš, kde Čína ukázala světu „svaly“, přesněji řečeno arzenál, který má k dispozici. Tanky, rakety i malá špionážní letadla, která prý Miloše Zemana zaujala ze všeho nejvíc, protože je podle svých slov fanoušek vojenských dronů a myslí si, že by je měly speciální vojenské síly nasadit do boje s Islámským státem.

Ani přítomnost několika diktátorů v čele s ruským prezidentem Putinem naší hlavě státu nepřekážela. „Já bych považoval za urážku obětí japonské agrese v Číně, kdybych se této přehlídky neúčastnil,” řekl Zeman Blesku.

Slavnostní oběd v Šanghaji, kde Miloš Zeman také (a už poněkolikáté) slyšel, jak moc je dobře, že byl na vojenské přehlídce osobně. Slavnostní oběd v Šanghaji, kde Miloš Zeman také (a už poněkolikáté) slyšel, jak moc je dobře, že byl na vojenské přehlídce osobně. | David Vaníček

A právě za to slyšel na každém kroku: „Děkujeme, že jste tam byl.“ Osobně mu to řekl čínský prezident, šéf komunistické vlády v Šanghaji a jako jeden z hlavních důkazů vzájemného přátelství to zdůraznil i Zemanův ekonomický poradce pro Čínu Jie Ťien-ming, který je zároveň předsedou představenstva firmy CEFC, která v Česku koupila, co šlo.

Až se při tom všem vyzdvihování důležité přítomnosti prezidenta Zemana na tribuně 70. výročí od konce války mohlo zdát, že je to důležitá součást celé obchodní cesty. Výletu, který podle počtů hlavy státu přinese do Česka kapitál až ve výši deseti miliard korun.

Miloš Zeman ale s takovou teorií nesouhlasí, trvá na tom, že přehlídka je věc jedna, byznys věc druhá. „Nikdo mi nedal žádnou takovou podmínku, a jak dobře víte, já nikdy žádné podmínky nepřijímám. Nikdo mě k tomu nenutil,” prohlásil na posledním setkání s novináři v Číně Miloš Zeman. 

98ab ( 7. září 2015 12:27 )

Čiňané vystavují zbraně aspoň ve své zemi a necestují s nima po evropě

98ab ( 7. září 2015 12:25 )

Zeman přece nemůže zato,že pozvali i amerického velvyslance.

eliska963852 ( 7. září 2015 08:48 )

S Čínou obchoduje Evropa i Spojené státy. Těžko však najdete demokratickou zemi, jejíž prezident pojede do Pekingu vykládat, že se tam naučí stabilizovat společnost.

eliska963852 ( 7. září 2015 08:23 )

Uctívat oběti války s vrahy, je přinejmenším podivné.

vog.ht. ( 7. září 2015 07:39 )

Každodenní obraz. Miloš je v klidu a pohodě a jeho roztěkaní oponenti se můžou pos.rat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa