Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bude z Česka Čínsko? Asiati k nám nalijí 10 miliard a to není vše, slíbil Zeman

Přílet prezidenta Miloše Zemana do Číny
Přílet prezidenta Miloše Zemana do Číny  (Autor: David Vaníček)
Autor: David Vaníček - 
6. září 2015
08:35

Prezident Miloš Zeman ukončil svou cestu po Číně návštěvou tamních „Benátek“, jak se přezdívá městečku Wu-zhen, které protínají vodní kanály. V místní čajovně mimo jiné spočítal, že domluvené obchody s Čínou přivedou do Česka kapitál ve výši 10 miliard korun.

Tohle není konec, vzkázal Miloš Zeman z Číny a ironicky poznamenal, že jej neprávem kritici před cestou do Číny odsoudili za to, že jeho cesta nebude mít valné výsledky.

„Naši inteligentní komentátoři teď naopak budou psát, že je ta expanze až příliš veliká,“ řekl prezident s tím, že do Česka z Číny teče spolu s těmito obchody až 10 miliard korun. „Možná to bude o něco víc,“ doufá Miloš Zeman. 

Jedna ze šesti největších čínských firem CEFC koupila fotbalový klub Slavia, část pivovaru Lobkowicz, letecké společnosti Travel Service a kupuje budovu bývalé Živnobanky. Zeman si ale v sobotu ťukl i se zástupci jiných firem, prý ho zavalili nabídkami.

„Byl to oběd s největšími představiteli největším firem v Šanghaji a bývá zvykem, že přijdou, připijí si a při té příležitosti učiní svoji nabídku. Mohu říci, že jsem dostal tolik nabídek, které samozřejmě bude realizovat náš pracovní tým, takže doufám, že ta investiční vlna se ještě zesílí,“ dodal Miloš Zeman.

Video Zeman v Číně vychvaloval: Postaví rychlodráhu do Evropy Češi? - David Vaníček
Video se připravuje ...

Přitom potvrdil že už před rokem jmenoval předsedu představenstva firmy CEFC Jie Ťien-minga jako svého poradce pro ekonomické vztahy s Čínou. „Měl jsem velmi zajímavé jednání s celým vedením této společnosti a myslím si, že mám důvod předpokádat, že čínská expanze v tom dobrém smyslu bude pokračovat,“ míní hlava státu.

Zeman si také při vyjmenovávání výsledků svých cest do říše středu neopomněl štípnout do svých politických protivníků. Živnou půdu mu k tomu nabídl právě vstup CEFC do letecké společnosti Travel Service.

„Opravuje chybu Miroslava Kalouska (TOP 09), který kdysi prodal České aerolinie za cenu poloviny motoru jednoho Boeingu 737, předpokládá se postupný dokup akcií a spojení Travel Sevice a Českých aerolinií, že vznikne silný národní dopravce, který bude mimo jiné sloužit i k čínským aktivitám v celé Evropské unii,“ doplnil Zeman.

Video Přímé linky z Prahy do Číny: Zeman chce hned tři, kam to poletí? - David Vaníček
Video se připravuje ...

mentos ( 9. září 2015 08:13 )

Ten né,ten už si pomalu začne natahovat oči a natírat na žluto,aby pak vylezl a začal brečet,že byl pomýlenej

salto ( 7. září 2015 10:28 )

Přitlač prosím ještě víc. Stále ještě nešaháš firmě "andreslawicky" ani po kotníky. Jóó ten měl vybroušený styl

salto ( 7. září 2015 10:24 )

tgbg ( 6. září 2015 15:02 )

Opilý bolševik nás prodal kapitalistickým komunistům z Číny a ruským fašistům.

panda82 ( 6. září 2015 14:39 )

Bez obav, USA dluží několik bilionů Číně a furt se jape coby gěroj, ani nemluví čínský, a mudrují a mudrují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa