Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

ČSSD schválila ženské kvóty. A Dienstbier tepe stranu za uzurpování moci

Na některých změnách se domluvili sociální demokraté již na březnovém sjezdu. Rozdílné názory ale přetrvaly.
Na některých změnách se domluvili sociální demokraté již na březnovém sjezdu. Rozdílné názory ale přetrvaly.  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, kle - 
5. září 2015
12:48

Na kandidátkách do krajských voleb by mělo figurovat 40 procent žen. Řadoví straníci by rovněž měli mít větší šanci ovlivnit složení kandidátních listin, dohodlo v sobotu předsednictvo ČSSD. Mezi kritiky nového volebního řádu patří například Jiří Dientsbier, ministr pro legislativu lidská práva. Větší vliv řadových straníků prý zůstane pouhou formalitou a nic se nezmění.

Předsednictvo ČSSD schválilo nový volební řád pro krajské volby. Na kandidátkách má být nově 40 procent žen. Také se má se zvýšit podíl řadových členů na tvorbě kandidátních listin.

O volebním řádu jedná ještě ústřední výkonný výbor strany. ČSSD by podle něj chtěla vybírat kandidáty již v příštím roce.

Schválený návrh reflektuje nové stanovy z březnového stranického sjezdu. Podle stanov se mají na výběru kandidátů do voleb podílet všichni straníci. Zároveň na nich má být alespoň 40 procent osob opačného pohlaví.

Nic se nezmění, míní Dienstbier

Podle nového volebního řádu budou mít řadoví členové možnost hlasovat o navržené kandidátní listině a ovlivnit pořadí jednotlivých kandidátů.

Ovšem k tomu, aby hlasování bylo platné, bude potřeba účast alespoň 30 procent členů dané krajské organizace. Pro posun na kandidátce je pak nutných 30 procent preferenčních hlasů pro daného kandidáta.

Právě to vadí kritikům návrhu, mezi něž se řadí například ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier. Tvrdí, že možnost řadových straníků ovlivnit kandidátku bude pouze formální. Ve skutečnosti bude prý prakticky nemožné, aby jeden z kandidátů dostal 30 procent preferenčních hlasů a posunul se tak na kandidátce nahoru.

Ve sněmovních volbách stačí k „přeskočení“ dalších kandidátů pět procent preferenčních hlasů. Například v posledních parlamentních volbách z podzimu 2013 dostal nejvíce preferenčních hlasů ze všech sociálnědemokratických kandidátů hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Ani 19,4 procenta preferenčních hlasů, které tehdy obdržel, by mu ale podle nynějšího návrhu volebního řádu k posunu na krajské kandidátce ČSSD nestačilo.

auslak ( 5. září 2015 15:06 )

Ti co jsou pořád na kandidátkách na prvních místech s e jenom tak od koryt nedají odtáhnout a proto taky lidi už k volbám moc nechodí , protože ať volí kohokoli vždy se tam dostanou ti samí ! ! ! ! ! !

japome ( 5. září 2015 13:39 )

pravlast ( 5. září 2015 13:33 )

Pivní čtvrtek si myslí že všechny ženský jsou pitomky jako on.Jenže jemu jde o hejno slepic co odkývou jeho názory a on prosadí ty svoje <I>viny.

andorea ( 5. září 2015 13:21 )

Ano, tohle je hlavní problém, co republiku trápí ...A když se do politiky nepohrnou všechny rozumné ženy, není problém, doplníme ochotnými slepicemi, hlavně když jich bude 40% ...

ivoadler ( 5. září 2015 13:02 )

Je to staré demokratickocentralistické svinstvo. O sestavení kandidátky rozhodují příslušné orgány, včetně pohlavních. Číňanům v Hongkongu fandíme, že bojují za právo podílet se na sestavování kandidátky, tady se z toho práva stává paskvil. Ani nevím, jak je to v jiných stranách, ale asi to nebude velký rozdíl. Stejná praxe panuje i u nejrůznějších spolků. Hlavně mít všechno pod kontrolou. S takovou můžou jít soudruzi do pr.dele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa