Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Špioni v Česku: Rusové jdou po vědcích, Číňany zajímá politika

Ruská amabasáda v Praze prý ukrývá špiony.
Ruská amabasáda v Praze prý ukrývá špiony.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
4. září 2015
18:25

Že jsou v Česku zahraniční špioni, to je známá věc. Co u nás konkrétně dělají, to nyní uveřejnila Bezpečnostní informační služba (BIS) ve své výroční zprávě za loňský rok. Zaměřila se na ruské a čínské agenty. Jedni se prý zajímají o české vědce, druzí pak sbírají informace především o české politice.

Ruské špiony začaly zajímat především projekty vědy a peníze z grantů. K zisku informací používají české prostředníky, uvedla BIS, která svou výroční zprávu zveřejnila v pátek na webu. Ruská strana prý usiluje o konkurenční výhodu a o to, aby Česko a EU její aktivity financovaly.

Na ruské špiony upozorňuje BIS dlouhodobě. Jejich množství na českém území neupřesnila, hovoří ale o „vysokém počtu“. Kromě vědy špioni z východu dlouhodobě sledují energetiku, tradičně se zajímají třeba o jaderné elektrárny Temelín a Dukovany a dodávky jaderného paliva.

Ruská propaganda: Démonizace Západu

BIS kromě monitorování činnosti špionů usilovala podle zprávy také o snížení „počtů ruských zpravodajců, jimž by byla dána možnost vstupu do schengenského prostoru přes ČR“. Kontrarozvědka k tomu více neuvedla. Také její mluvčí Jan Šubert ČTK řekl, že podobné snahy nemůže BIS blíže komentovat.

Rusko také podle BIS pokračovalo ve snaze o kontrolu nad ruskojazyčnou krajanskou komunitou v Česku a prosazení prokremelsky orientovaných organizací a lidí coby zástupců komunity pro vyjednávání s českými úřady. Vedle toho BIS rozebírá i údajnou ruskou propagandu v souvislosti s válečnou krizí na Ukrajině.

„Ruská vlivová opatření a propaganda se držely zejména konceptu osvědčeného již ze sovětských časů: utajování či zakrývání vlastních akcí a zdůrazňování či démonizace reakcí západních zemí,“ uvádí BIS.

BIS: Čínští špioni rozvíjeli v Česku svůj vliv

Podle BIS pak svůj vliv rozvíjeli během roku 2014 v Česku i špioni z Číny a snažili se pronikat do státních struktur. Za pomoci politiků a úředníků sbírali zejména zprávy právě z politiky, napsala BIS v krátké poznámce věnované Číně.

V loňské zprávě o činnosti za rok 2013 věnovala BIS Číně více prostoru, letos popisuje působení čínských špionů jednou větou.

„V případě čínské moci a jejích zpravodajských služeb se nesl rok 2014 ve znamení důrazu na vlivovou infiltraci do českých politických a státních struktur a sběru politického zpravodajství, a to vše za aktivní pomoci některých českých občanů, včetně politiků a státních úředníků,“ píší zpravodajci.

Loni kontrarozvědka popisovala, že do Česka přijíždějí z Číny a Ruska kromě zpravodajců krytých diplomacií i samostatní špioni, například akademici, turisté a podnikatelé. Snaží se prý o mediální a společenský vliv k podpoře ekonomických zájmů.

Čína se věnuje hlavně využití ekonomických argumentů k podpoře svých politických zájmů, uvedla loni BIS. Důležitým partnerem pro „vlivové operace“ jsou pro zpravodajce z Východu vybraní Češi, kteří jim prý pomáhají vědomě nebo nevědomě.

Bělobrádek: Průmyslová špionáž je velmi rozšířená

Informace, že se kolem českých vědců motají zahraniční špioni, komentoval v České televizi vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek. „Průmyslová špionáž – a k ní patří i špionáž v oblasti vědy a výzkumu – je velmi rozšířená a není to nic nového. To tak vždycky bylo,“ nerozhodily ho nijak závěry aktuálně vydané zprávy BIS.

Na dotaz, zda má informace o stupňujícím se zájmu ruských špionů, odpověděl: „Ne, tyto informace nemám, ale bezpochyby i tím, že ten důraz na českou vědu a výzkum tady dáváme, že v tom vidíme budoucnost ČR, tak samozřejmě i tím větší bude zájem. Tam, kde je nejlepší výzkum, tam je i samozřejmě největší zájem špionážních centrál různých zemí. Není to nic neobvyklého,“ poznamenal Bělobrádek.

„Dá se tomu zabránit tím, že našim vědcům vytvoříme dobré podmínky, a také je to otázka tajných služeb, takže to je spíš na nich,“ dodal vicepremiér.

Generál Šándor: Vědci podceňují bezpečnostní opatření

Zájem ruských špionů o vědce pak v ČT komentoval i generál a bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor. Ani pro něj nejde o žádné překvapení.

„To, že se dnes ruské tajné služby – a nejenom ruské – snaží zjistit, co vlastně naši vědci budou za evropské granty dělat, jaký to může mít význam, jaký to může mít přínos a také případně jak se k těmto výsledkům práce dostat, je pro ně velmi zajímavé, je to zajímavé pro ruský průmysl, jak soukromý, tak státní. A je zcela nepochybné, že v tomto vyvíjí větší úsilí, než kdyby se zajímali o to, kolik je bojeschopných českých tanků ze všech třiceti, které máme v tuto chvíli k dispozici,“ míní Šándor.

K problematice špionáže pak dodal, že situaci špionům mnohdy usnadňují sami vědci. „Je potřeba umět identifikovat, kdo vlastně na čem pracuje. To ruský špion také z telefonního seznamu nevyčte. Je potřeba vědět, v jakých oblastech se bádá, jaké finanční prostředky jsou na to vynaloženy, a potom se na ty osoby zaměřit,“ upozornil Šándor.

„A to buď přímo, že se budou je snažit jaksi naverbovat, anebo se budou snažit různými i hackerskými způsoby se dostat k informacím, které tito vědci mají, protože je bohužel smutnou pravdou to, že řada vědců, kteří na jednu stranu mají skvělý potenciál myšlenkový něco vymyslet, tak velmi flagrantně se nezabývají vůbec bezpečnostními opatřeními, a ta média, se kterými pracují, často bývají nezajištěná,“ dodal Šándor.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Helehelenka ( 2. února 2016 18:27 )

ANO, VYKOPAT Z ČESKA. TYTO METODY POUŽÍVALA StB.

tgbg ( 5. září 2015 15:12 )

Rusáčtí teroristi, komunisti a fašisti touží získat všechno, co jsme si za pomocí našich přátel z USA vybojovali.

fotrpjotr ( 5. září 2015 02:01 )

Zločinecká NSA si to vezme sama,nepotřebuje špiony.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa