Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vysvědčení pro Zemana: 3-. Odborníci a politici ocenili půlku jeho úřadování

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    5. 9. 2015
    05:16

    Miloš Zeman je v polovině svého prvního prezidentského období. Za tu dobu podepsal desítky zákonů, jmenoval desítky profesorů (některé odmítl) a absolvoval řadu cest do krajů i do zahraničí. Jak ho po dvou a půl letech hodnotí politici a odborníci? Blesk.cz se zeptal devíti lidí na to, jaká je podle nich Zemanova největší výhra, největší prohra. A jakou školní známku by prezidentovi udělili. Celkem by prezident dostal na vysvědčení „dobře“.

  • 1.Alice Tejkalová, mediální analytička: 4

    Alice Tejkalová působí na Karlově univerzitě na katedře žurnalistiky. Alice Tejkalová působí na Karlově univerzitě na katedře žurnalistiky. | FSV UK

     

    Výhra: Z jeho pohledu jistě, jak dokáže polarizovat společnost a úspěšně medializovat vše, co se mu hodí.

    Prohra: Nedokáže být nad věcí, neprosazovat jen vlastní zájmy, není schopen se oprostit od osobních záští.

    Známka: 4 (Vždycky může být hůř, minimálně byl demokraticky zvolen, o tom se řadě zemí může jen zdát!)

     

  • 2.Jan Veleba (SPO), senátor: 1-

    Exšéf Agrární komory, nyní senátor Jan Veleba je se Zemanem spřízněný. Dlouho je spojovala také Strana práv občanů, jejíž byl Zeman čestným předsedou. Exšéf Agrární komory, nyní senátor Jan Veleba je se Zemanem spřízněný. Dlouho je spojovala také Strana práv občanů, jejíž byl Zeman čestným předsedou. | Blesk / Zbyněk Pecák

     

    Výhra: Snaží se velice tvrdě hájit české národní zájmy. Mně osobně velmi imponuje, že se snaží být prezidentem suverénní České republiky, i když suverenita současně, když jsme v Evropské unii, už nemůže být absolutní pojem. To je jeho největší klad a výhrou je, že ho podle mě podporuje většina lidí, zejména na venkově.

    Prohra: Neoznačil bych to za prohru, ale největším problémem je, že poražený protikandidát a lidi kolem něj, kolem Karla Schwarzenberga, tu prohru neuznali a prezident je trvale dehonestován a urážen. V poslední době se ale karta podle mého názoru otáčí a těch útoků ubývá.

    Známka: 1- (Minus za to, že je svůj, občas bych mu doporučil při některých vystoupení o něco více diplomacie. Z tohoto pohledu se mi velice líbila jeho poslední tisková konference.)

     

  • 3.Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), předseda, vicepremiér: Neznámkuji.

    Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek: Zeman společnost nesjednocuje. Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek: Zeman společnost nesjednocuje. | Foto Blesk - Ladislav Křivan

     

    Výhra: Miloš Zeman je nepochybně silný ve schopnosti vystihnout náladu ve společnosti a otevírat témata, jimiž zaujme jistou, někdy i většinovou část společnosti. Umí také razantně formulovat své názory, jimiž ostře rozděluje věci a lidi na „dobré“ a „zlé“. Už z této charakteristiky plyne, že politickou misí Miloše Zemana nikdy nebylo společnost spojovat.

    Prohra: To, co je jeho silnou stránkou, je zároveň jeho největší slabinou.

    Známka: - (To nedělám.)

     

  • 4.Marek Černoch (Úsvit-ND), místopředseda: 2

    Marek Černoch Marek Černoch | archiv Marek Černoch

     

    Výhra: Prezident Zeman je svérázná, ale velmi silná osobnost. Využívá svůj mandát, který mu dali občané v přímé volbě, vyjadřuje se k tématům a hovoří bez příbalu. V těch nejdůležitějších tématech za ním stojí většina společnosti.

    Prohra: Některá témata, příkladem kauza Peroutka, jsou dle mého názoru zbytečná.

    Známka: 2

     

  • 5.Josef Mlejnek, politolog: 5

     

    Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy se specializuje mimo jiné na politiku střední a východní Evropy. Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy se specializuje mimo jiné na politiku střední a východní Evropy. | FSV UK

     

    Výhra: Ubylo virózy.

    Prohra: Stará se pouze o zájmy Ruska, skupiny podnikatelů ve svém okolí a o své znovuzvolení pomocí populismu, nikoliv o zájmy ČR.

    Známka: 5

     

  • 6.Helena Langšádlová (TOP 09), místopředsedkyně: 4-

    Místopředsedkyně TOP 09 hledala prezidentovy úspěchy jen těžce. Místopředsedkyně TOP 09 hledala prezidentovy úspěchy jen těžce. | Blesk / Tomáš Vrbenský

     

    Výhra: Pozitivní hodnocení se mi hledají velmi obtížně. Ocenit bych chtěla kladný vztah k Izraeli.

    Prohra: Za velmi nebezpečnou považuji prezidentovu proruskou orientaci.

    Známka: 4-

     

  • 7.Jiří Dolejš (KSČM), poslanec: 3

    Proslovy k výročí 25 let od sametu: Jiří Dolejš (KSČM) Proslovy k výročí 25 let od sametu: Jiří Dolejš (KSČM) | ČTK

     

    Výhra: Neustoupí nátlaku, například podporuje potřebný obchod na Východě.

    Prohra: Vulgární populismus – eurofederalista, volí nacionálně konzervativní dikci (např. u běženců) a jestřábí úlety, kterými rozděluje, a ne spojuje. Například vztah k akademikům nebo že nezapomíná staré neshody.

    Známka: 3 (Má plusy i mínusy.)

     

  • 8.Petr Fiala (ODS), předseda: Pan prezident není mým studentem.

     

    Předseda ODS Petr Fiala Předseda ODS Petr Fiala | Ladislav Křivan, archiv Blesku

     

    Výhra: Prezident dobře vidí nebezpečí radikálního islámu, jinak mě nic pozitivního nenapadá.

    Prohra: Rozděluje společnost, nerespektuje pravidla a ústavní zvyklosti (jmenování profesorů), posouvá nás na východ, což je pro ČR nebezpečné. Naštěstí neuspěl ve svém pokusu změnit parlamentní demokracii na poloprezidentský systém.

    Známka: Známkuji pouze své studenty, pan prezident mezi ně nepatří.

     

  • 9.Alena Gajdůšková, členka ČSSD, bývalá senátorka: 3-

    Alena Gajdůšková přiznává, že se snaží oblékat slušně, ale jinak si s módou příliš hlavu neláme. Alena Gajdůšková přiznává, že se snaží oblékat slušně, ale jinak si s módou příliš hlavu neláme. | archiv Blesku, ČTK

    Výhra: Prezident Zeman přispěl bezesporu k opětovné větší podpoře Čechů našemu členství v EU. Tím překonal neblahé dědictví Václava Klause a je to jeho velký úspěch.

    Prohra: Nestal se prezidentem všech. Mnohými svými kroky a výroky společnost velmi výrazně rozdělil. Možná to on sám považuje za úspěch, ale fakticky to je nejen nenaplnění předvolebního slibu, ale do vysoké míry i selhání v ústavní roli prezidenta. Má-li na nás prezident shlížet ze zdí ve třídách a kancelářích, musí být nespornou přirozenou autoritou. I to je pro velkou část lidí v případě současného prezidenta diskutabilní.

    Známka: 3-

  • 10.A jak hodnotí Zemana módní specialisté?

    Podle odborníků byl jeho styl nejlepší v době prezidentské kampaně. Poté jako by ve snaze dobře se obléknout a dobře vypadat polevil. Experti uvádějí, že móda k politice patří, může být i významným vyjadřovacím prostředkem. Současný český prezident ale podle odborníků v tomto ohledu dobrým reprezentantem není.

    „Jakou moc může vyzařovat prezident, který si dle vlastních slov během vánočního poselství z lánského zámku musel nechat rozepnuté sako, protože ho kvůli překážejícímu pupku nemohl dopnout?“ zamýšlí se Loskot.

    „Ke stylu oblékání prezidenta Zemana se lze těžko vyjadřovat, protože o stylu se v jeho případě nedá vůbec mluvit. Nejsem obecně jeho příznivcem, nesleduji ho tedy příliš, ale obávám se, že ještě více než módu či styl oblékání bych kritice podrobila některé jeho aktivity či výroky,“ řekla šéfredaktorka české edice časopisu Elle Andrea Běhounková.

    Podobně to vnímá i spisovatelka a šéfredaktorka dalšího tuzemského vydání dalšího prestižního módního časopisu Harper's Bazaar Barbora Nesvadbová. „Mám úplně jinou představu o tom, jak by se měla hlava státu oblékat. Doufám, že s dalšími měsíci a roky funkčního období se styl pana prezidenta vylepší,“ řekla ČTK.

panda82 ( 7. září 2015 08:33 )

Ti amatéři co se nazývají politici ať si zametou před svým prahem od r.1990 žádný posun k dobru pro naši zemi, mimo rozkrádáni to jim jde a oni chtějí kritizovt, ať zpytují svoje svědomí jestli jejich platy jsou úměrné jejich devastaci této země, jen prodané nerostné bohatství cizincům, byty, které postavily naše podniky z našich surovin a teď z toho tyje emigrant no a jiné a oni chtějí známkovat prezidenta? No k smíchu,

vladimir1950 ( 5. září 2015 13:57 )

Jak píše listure, o jeich kvalitách jako "odborníků" lze s úspěchem pochybovat. Ta skvadra Tejkalová, Mlejnek, Langšádlová..boha jeho, pod kterým kamenem jste je vyhrabali, Blesku-Plesku? První dva jsou mi naprosto neznámí, zřejmě jsou známí mezi sobě rovnými "odborníky", ale ne určitě mezi ostatní společností. Pochybná učitelka Helenka Langšádlová je naopak známá svými výplody a hlasováním pro církevní restituce. Holt vrána k vráně sedá.. Ubožáci a mediální prostituti..

mrdlafka ( 5. září 2015 12:39 )

jako ve škole?

eliska963852 ( 5. září 2015 11:24 )

Ano, např. Churchil, ale to není Zemanův případ.

lunatic ( 5. září 2015 10:56 )

Děkuji za odpověď - už mám jasno;na druhou stranu znám dost jedinců,kteří se "ničili" a navzdory tomu se dožili úctyhodného věku -je to i o genetice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa