Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Už žádné pivo na fotbale: To je vedlejší účinek protikuřáckého zákona

Už žádné pivo na fotbale! To je vedlejší účinek protikuřáckého zákona.
Už žádné pivo na fotbale! To je vedlejší účinek protikuřáckého zákona.  (Autor: Profimedia)
Autor: Václav Lang - 
7. září 2015
05:02

Protikuřácký zákon může kromě vášnivých kuřáků „zavařit“ i těm, kteří si nedovedou představit návštěvu sportovního utkání bez plastového kelímku s pivem. Novela, kterou se budou poslanci zabývat zářijové schůzi, zakazuje mimo jiné podávat na veřejných sportovních akcích nápoje s obsahem alkoholu vyšším než čtyři procenta. To se týká většiny nejrozšířenějších českých piv.

Návrh ministerstva zdravotnictví si kromě vyhnání kuřáků z hospod vzal za cíl i omezení konzumace alkoholu. Pokud ve sněmovně projde, budou mít od příštího roku problém nejen někteří sportovní fajnšmekři, ale také pivovary.

S řešením přišel poslanec hnutí ANO Igor Nykl, který zvažuje podat pozměňovací návrh a nahradit v textu zmíněná čtyři procenta výjimkou pro výčepní pivo. „Ten pojem výčepní pivo je to, co se na sportovních akcích podává, ale některá piva mají více než čtyři procenta. Zřejmě bude snaha změnit novelu tak, aby se v ní objevilo, že se na sportovních akcích může podávat výčepní pivo, což je oficiálně daná definice,“ sdělil Blesk.cz Nykl.

Proti změnám hraje čas

Poslanec Nykl by si dovedl představit výjimku také pro elektronické cigarety. Tak, aby je kuřáci mohli používat i v restauracích. Podle Nykla je možné tyto přístroje považovat za odvykací prostředek, a proto by se nebránil, aby byl k jejich užívání zákon benevolentnější. Zvažuje, že podá i tento pozměňovací návrh. U ostatních zdravotníků v poslaneckých lavicích ale s tímto návrhem spíše naráží. 

Většina poslanců zaměřujících se na zdravotnictví, které Blesk.cz oslovil, schvaluje přijetí zákona zakazujícího kouření v restauracích. Otázka ovšem je, kdy a v jaké podobě začne taková norma platit. Na stole jsou totiž dvě novely: již zmíněná z pera ministra zdravotnictví, která kromě kouření omezuje také prodej alkoholu a nařizuje například hospodám, aby vždy nabízely alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější alkoholický, a druhá od skupiny poslanců, která obsahuje jen zákaz kouření v restauracích.

Poslanci, včetně koaličních, jsou v mnoha případech k vládní novele skeptičtí a tvrdí, že je příliš složitá a obsáhlá, než aby stihla bez dlouhých debat projít legislativním procesem a začala příští rok platit.

„Sliby pana ministra, že zákon bude platit od prvního ledna, nejsou reálné. V žádném případě není možné to projednat, aby byla novela účinná od prvního ledna 2016. Navíc tam visí spousta velkých otazníků. Ještě jsem neopustil myšlenku svého návrhu, který by mohl být cestou ven, kompromisním řešením přijatelným pro všechny, protože lidé primárně chtějí, aby se nekouřilo v hospodách,“ uvedl pro Blesk.cz Radek Vondráček z ANO, který inicioval poslaneckou novelu s plošným zákazem kouření ve stravovacích zařízeních. 

Podobný názor má například lidovec Vít Kaňkovský. „Jako takový protikuřácký zákon podporuji, podporuji i poslanecký návrh, který má z mého pohledu v tuto chvíli větší šanci se dostat do života. Vládní zákon může být v legislativním procesu delší dobu a pak může ten poslanecký nahradit,“ sdělil Kaňkovský Blesk.cz.

Resort zdravotnictví si nicméně stojí za svým. „Ministerstvo zdravotnictví předložilo zákon v podobě, v jaké ho považuje za správný. Pozměňovací návrhy jsou v legislativním procesu standardním nástrojem, ale naše postoje obsahuje návrh zákona,“ reagovala mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

salto ( 8. září 2015 09:42 )

Jenže jak k tomu přijdou kolemjdoucí, funět jim kouř pod rypák?

jaroslav_rychal ( 7. září 2015 10:52 )

Ted ještě by mohli zakázat v hospodách pít pivo

bizon_pepa ( 7. září 2015 09:22 )

Ale vždyť proto tu ty aleje jsou.

petrkramnypresident ( 7. září 2015 08:50 )

A kdy nám vy ku_rvy zakážete dýchat?

ssjs ( 7. září 2015 08:14 )

Když v Čechách neumíte pít, tak se nedivme, že blijete po jedné desítce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa