Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úsvit nevymyslel Okamura, tvrdí Babák ze zkrachovalých VV. Prý to byl on a Bárta

Autor: simao - 
3. září 2015
20:10

Věci veřejné definitivně zkrachovaly a jsou minulostí. Právě v nich se Michal Babák sešel s Vítem Bártou a dostali se poměrně rychle k moci. Když se však v projektu objevily trhliny, Babák prý s Bártou vymysleli něco nového. Exposlanec tvrdí, že právě oni stáli na počátku Úsvitu. Nikoli Tomio Okamura.

„Dnes už snad mohu v klidu veřejně říct, že Úsvit byl nápad můj a Vítka Bárty. Přemýšleli jsme, co by nás dostalo zpět do parlamentu,“ tvrdí Babák v rozhovoru pro E15. „Snažili jsme se zopakovat úspěch Věcí veřejných a postavit to opět na jedné ústřední osobnosti. Radek John už byl odepsaný a za zenitem, téma dinosaurů také. Proto jsme zvolili Tomia Okamuru a téma přímé demokracie,“ dodává. 

Babák útočí: Okamura nedržel dohody

Podle Babáka to bylo tak, že on s Vítem Bártou přišli za Okamurou a oslovili jej. „Zjistili jsme, že téma přímé demokracie veřejnost docela zajímalo a osobnost Tomia Okamury byla tehdy mediálně pozitivní. Takže jsme tyto dvě věci propojili. Ale ne vždy se se všemi na všem domluvíte. Tomio Okamura je člověk, který ne vždy držel dohody,“ tvrdí Babák.

Při spuštění předvolební kampaně v roce 2013 se prý projekt polorozpadl, když si měl Okamura začít diktovat, koho chce na kandidátky, a podle Babáka přišlo „14 neforemných lidí, kteří jsou velice různorodí“. Tahle různorodost – a podle Babáka i spory o stranické finance – vedly k rozchodu Okamury se zbytkem hnutí.

Okamura založil vlastní stranu Svoboda a přímá demokracie (SPD), Úsvit je pro něj již jen bolestnou vzpomínkou. Na Babákova slova reagovat odmítl. „Bláboly a nesmysly mě nezajímají,“ napsal v SMS na dotaz Blesk.cz ohledně potvrzení či vyvrácení Babákovy verze Okamura.

Ke krachu Věcí veřejných, ze kterých odešel Babák do vlastního projektu Republika, Babák pro E15 dodává: „Myslím, že to k tomu celou dobu vedlo. Bylo to tím, že byly tolik spjaty s panem Bártou. Byla na něj podána různá trestní oznámení a pan Bárta nedokáže svou osobnost nijak zvednout. Jeho osobnost rovná se Věci veřejné. Lidé to prostě tak vnímají. A logicky racionálně nemohlo přijít nic jiného než konec.“

V politice vás to nutí zůstat, tvrdí Babák

Stranu Republika Babák založil společně z dalším odpadlým véčkařem Otto Chaloupkou. Úspěchy zatím nezaznamenali žádné. Snad jen zlanaření někdejší známé televizní tváře Evy Jurinové. Exmoderátorka se v barvách Republiky ucházela o křeslo v europarlamentu, neuspěla však.

Za loňskou kampaň se pak strana dokonce propadla do insolvence, tu se ale podle Babáka již podařilo zažehnat. Sám Babák, který na sebe upozornil i potyčkou v baru, kde přišel o zuby, další politické ambice neskrývá. „Když jednou jste v politice, tak vás to láká tam dál zůstat. Královská hra,“ tvrdí.

salto ( 4. září 2015 07:20 )

No jo, je to von co vypadal jako upír co narazil do kandelábru Snad mu ta lekce stačila a už tolik nemachruje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa