Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zeman na čínské parádě: stovky metrů s hůlkou a několik schodů navrch

Autor: David Vaníček - 
3. září 2015
07:45

Čínská vojenská přehlídka na oslavu konce 2. světové války pořádně prověřila kondici českého prezidenta. Miloš Zeman musel totiž po červeném koberci ujít od místa uvítání na tribunu stovky metrů s hůlkou a k tomu vyjít několik schodů. Při zdravotních problémech české hlavy státu tak není divu, že mezi VIP hosty dosedl mezi posledními.

Zhruba v šest hodin českého času skončila v Číně pompézní vojenská přehlídka. Pochodovalo na ní 12 tisíc vojáků včetně zahraničních armád – například Kubánci a Rusové.

Čínský prezident Si Ťin-pching pozvané politické hosty usadil do paláce, kterým začíná Zakázané město a který má výhled na náměstí Nebeského klidu. Na tribunu přišel Zeman jako jeden z posledních, protože mu pohyb komplikovala jeho chůze o hůlce. Na červeném koberci ho doprovodila jeho manželka Ivana.

Čínský prezidenstký pár vítá Miloše Zemana a jeho manželku Ivanu Čínský prezidenstký pár vítá Miloše Zemana a jeho manželku Ivanu | Hana Brožková (archiv KPR)

Političtí hosté museli ujít od uvítání na tribunu několik stovek metrů a několik schodů. Všichni seděli nad portrétem Mao Ce-tunga. Zeman se tvářil neutrálně, měl jenom lehký poloúsměv.

Hlediště přehlídky bylo plné jásajících lidí s červenými vlaječkami. Aby ne, každý návštěvník nafasoval tašku s čínskou vlajkou, kšiltovkou a dalšími propagandistickými upomínkami.

Video Čína demonstrovala sílu: Rakety, 12 tisíc vojáků a letouny - David Vaníček
Video se připravuje ...

Spontánní potlesk si vysloužili jenom dva političtí hosté – ruský prezident Vladimir Putin a jihokorejská prezidenta Pak Kun-hje. Zeman ne.

Za Putinem i s Nejedlým

Ve čtvrtek ráno českého času se prezident Zeman setká i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Na schůzku s sebou bere i svého poradce pro ekonomiku Martina Nejedlého. Tedy muže, jehož firma Lukoil Aviation Czech stále nezaplatila státu pokutu téměř 30 milionů korun – i když jí to už přikázal soud.

honza54. ( 3. září 2015 23:35 )

A ty to chápeš, ty zmanipulovanej rudej kmete?

gogo ( 3. září 2015 18:20 )

Až Zeman nebude presidentem, tak možná již nebudeme ani my ani Ty. Jasné ?

gogo ( 3. září 2015 18:12 )

Zemanovi lze vytknout mnohé. Ale oproti knížátkovi je jeho zvolení nesporné plus. Když si jen vzpomenu, jak knížátko tleskalo náletům na Libyi. A teď tu máme migrační tsunami...

gogo ( 3. září 2015 18:08 )

Anebo milé dítě je právě opak pravdou. Ale to Ty, jsa zaslepený a samostatně nemyslící, nemůžeš bohužel nikdy pochopit...

tosca28 ( 3. září 2015 17:55 )

repelosi ty nevzdelany rudy prde, zklidni hormany at te z toho hradniho kaspara neklepne pepka. Tu pecku mezi svetla viditelne potrebujes ty, hovnile.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa