Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komu vyhovuje Zeman jako prezident? Starším levicovým voličům s nižšími příjmy

Autor: zst - 
2. září 2015
19:45

Dva a půl roku už vládne Česku „Jezevec z Vysočiny“, jeho působení na Hradě by mělo skončit v roce 2018. Ale kdo ví. Kandidovat může stejně jako oba jeho předchůdci v historii samostatné České republiky dvakrát. Jak si Zeman stojí u lidí v poločase své vlády? 

Agentura PPM Factum se zeptala, jak prvního přímo zvoleného prezidenta lidé hodnotí.

Říká věci bez obalu – to je jedna z věcí, která jde prezidentovi Miloši Zemanovi podle průzkumu nejlépe. Myslí si to 62 % lidí. Přispívají k tomu pravděpodobně i kontroverzní výroky, kterými Zeman nešetří.

Nedaří se mu naopak vhodně reprezentovat Česko v zahraničí. A překvapivě si to myslí i „jeho“ levicoví voliči. Zemanův způsob vystupování na zahraničních cestách podporují pouze voliči KSČM. Bezpochyby k tomu přispívají časté výlety hlavy státu na východ – do Ruska (podporuje 43 % lidí) a do Číny (jen 39 %).

Mezi pozitiva Zemanovy vlády patří také starost o dění v regionech – krajích i městech. Je pravda, že Zeman pravidelně na návštěvy do krajů jezdí. Naslouchá nářkům hejtmanů, primátorů i starostů a rád beseduje s občany. Oceňuje ho za to 61 % lidí.

Veřejnost také souhlasí se Zemanovými postoji k uprchlíkům (71 %) a terorismu v podobě Islámského státu (62 %).

Hůře dopadl se svými názory například na jmenování vysokoškolských profesorů. Naposledy Zeman odmítl jmenovat trojici, která podle něj profesury nebyla hodna. Univerzity to považují za zásah do akademických svobod. Jiří Fajt, Ivan Ošťádal a Jan Eichler se podle Zemana provinili úplatkářstvím, zapojením do předlistopadové propagandy a kontakty na StB. Problémy měl i s Martinem Putnou.

Kriticky se lidé také staví k jeho kultivovanosti. Podle průzkumu ke zlepšení politické kultury nepřispívá, přesvědčeno je o tom 67 % lidí. Stejně tak nepřispívá ani ke sjednocení země. Sporné jsou názory lidí na to, jaké zákony Zeman podepisuje. Jen necelá polovina lidí si myslí, že prosazuje správné zákony a problematické blokuje.

S prezidentem souhlasí většinou lidé nad 60 let s levicovými názory a nižším příjmem domácnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kdoasi ( 3. září 2015 13:12 )

salto ( 3. září 2015 12:39 )

To radši ať vyhrají komouši volby s nadpoloviční většinou

Rumprecht ( 3. září 2015 07:17 )

Bla, bla, bla. Tak co tam máte dále pitomci z redakce? Západ o Zemana nestojí? A není to tak, že Zeman nestojí o západní prodejné šmejdy, ze kterých tato republika nikdy nic dobrého neměla a mít nebude?

steelheart ( 2. září 2015 21:37 )

žvást

tymitaky ( 2. září 2015 20:39 )

Je to silná osobnost a tak vzbuzuje kontraverzi, nic nenormálního.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa