Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Politici na Youtube: Okamura se svatozáří, Šlechtová na staveništi, Bělobrádek řeší uprchlíky

  • Autor: simao - 
    2. 9. 2015
    18:01

    Rozhodli se být in, a tak natáčí videopříspěvky, které následně míří na Youtube. Například sedli před kameru vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) i ministryně Karla Šlechtová (ANO). První v kanceláři, druhá na staveništi, a rozhodli se promluvit o aktuálních tématech. Bělobrádek řeší uprchlíky, Šlechtová novelu stavebního zákona. Nejsou sami. Nová videa mají i Tomio Okamura (SPD) či Zdeněk Škromach (ČSSD).

  • 1.Pavel Bělobrádek

    Vicepremiér Sobotkovy vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) promluvil na webu lidovců k tématu uprchlictví. „Nenechme zvítězit ty, kteří si přejí, abychom se báli, abychom odmítali každého uprchlíka jako teroristu, jako někoho, kdo nás chce zabít,“ vyzývá Bělobrádek na nedávno natočeném videu. „Nebojme se, nepodléhejme hysterii. O to jde nepřátelům ČR, EU i celé naší civilizace. Právě to si přejí – abychom se jich báli, abychom propadali beznaději a hysterii,“ pokračuje Bělobrádek, který podpořil i Výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti. Pod tu se podepsalo již 3153 českých vědců a vědkyň. 

    Bělobrádek na videu uznává, že to, co se děje v některých státech, je strašné, ale... „Chceme, aby ČR, ať už prostřednictvím vlády či dalších orgánů, i KDU-ČSL, zůstala ostrovem bezpečí, demokracie a svobody. A děláme pro to opravdu dost. Jak vidíte, v ČR je situace zvládnutá. Nikde nevidíte, že by se tady potulovaly tlupy loupeživých nájezdníků. To je samozřejmě absolutně nesmysl,“ upozorňuje vicepremiér. Kromě něj příspěvek o imigrantech natočil pro lidovce třeba i poslanec Ivan Gabal.

    Aby nedošlo k omylu, politici videoblogy neobjevili Ameriku. Sám Bělobrádek točil video i několik let zpátky. Ovšem v poněkud odlehčenější formě. Takhle se třeba probíral tím, co psali 15. srpna 2013 v novinách. Doprovázený rozverným hitem The Cure „Friday I'm in Love“. „Babiš se utká s Kalouskem. Teď to je otázka, jestli to bude lehká, nebo střední, nebo těžká váha,“ říká pohodlně usazený na kanapi. „Válečný zločinec zemřel nepotrestán. To v ČR dobře známe u zločinců jiného režimu,“ konstatuje Bělobrádek. Tehdy ještě vicepremiérem nebyl.

  • 2.Karla Šlechtová

    Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová se také pustila do natáčení. Tentokrát však jde o oficiální videa jejího resortu na kanálu Youtube. Nazvané jsou „Minuty s Karlou Šlechtovou“ a poslední díl pojednává o novele stavebního zákona. Šlechtová upozorňuje: „Novela stavebního zákona usnadní život našim stavebníkům. Cílem této novely tohoto zákona je spojit tři řízení. Jednak dopad na životní prostředí (tzv. EIA), územní povolenky a stavební řešení. To vše řešíme právě touto novelou stavebního zákona, kde to spojujeme do jednoho, a bude pouze jedno, jednotné koordinované řízení.“ Během poněkud suchopárného výkladu však stojí za pozornost i samotné kulisy. Zážitek je to vskutku autentický, Šlechtová instalovala kameru přímo na stavbu. A přesvědčuje, že novela zákona usnadní život našim stavebníkům.

  • 3.Tomio Okamura

    Videoblogy nejsou na české politické scéně v rámci Sobotkova kabinetu jevem dvakrát obvyklým. Zhlédlo se v nich ale i několik dalších českých politiků v čele s Tomiem Okamurou, který v jednom z posledních dílů tepe do uprchlíků i premiéra Sobotky. Sobotka se podle něj vybarvil, když řekl, že v souvislosti s imigranty vidí ve společnosti tendence fašizace a že někteří politici se chytli imigrační krize jako stébla poslední záchrany pro svou kariéru.

    Okamuru to popudilo, sám se uprchlické krizi věnuje ve svých videopříspěvcích často. Několik dní staré video nazval „Boj o přežití“ a sliboval šokující informace o uprchlících v Česku. Působil při tom jako jakýsi „prorok“. Nad hlavou mu totiž svítila lampa, vytvářející Okamurovi takřka svatozář. Vzpomínal na svou návštěvu záchytného střediska pro uprchlíky Vyšní Lhoty. „Vedení tábora mi sdělilo, že jsem prvním politikem, který se odvážil v rámci tábora vstoupit až úplně dovnitř, přímo mezi ilegální imigranty, kterých mě na místě přímo obklopilo dvě stě. Oddělovalo mě od nich na vzdálenost pouze několika centimetrů několik policistů, za což jim velmi děkuji, jelikož jsem byl policisty předem upozorněn, že mi hrozí násilí, okradení a nakažení infekčními chorobami,“ tvrdil dramaticky Okamura. Musel prý předem podepsat potvrzení, že tam jde na vlastní nebezpečí.

  • 4.Zdeněk Škromach

    To sociální demokrat Zdeněk Škromach je nejraději v bezpečí svého bazénku. Od Hovorů od bazénku však v poslední době přesedlal k Hovorům Pana Selfie. V jejich (prozatím) posledním díle se také zabývá problematikou přistěhovalců. Opět po svém řeší ekonomické migranty a azylanty. „Přichází mnohdy s představou, že tady padají pečení holuby ze stromů. Tak to ale není. Těm, kteří potřebují pomoc a jsou v ohrožení života, těm určitě pomůžeme. Těm, kteří přicházejí jenom za výhodami a mají představu, že tady budou středem pozornosti a každý jim bude pomáhat, v první řadě si každý musí pomoct sám,“ říká Škromach alias Pan Selfie. Kdo se k plejádě českých vystupujících hvězd videoblogů připojí jako další?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 5. září 2015 08:11 )

Ke clanku Utecenci jsou nastvany. A proc Jim nekdo nerekne, ze jsou v Evrope ilegalne,nalezli Sem temer v milionech.Nikdo je nezval a prisli na sve riziko. Nekdo Jim totiz nakecal, ze dostanou okamzite domy,penize a muzou si dotahnout sve rodiny.Jsou to paraziti.

lipno ( 2. září 2015 20:20 )

Není pravda, že lidovci byli vždycky ***. Jsou až teď Jiránek

brunos ( 2. září 2015 19:56 )

Lidovci patří na smetiště dějin. Za to že vždy jdou do koalice třeba i s čertem jen když můžou mlaskat u korýtka. A za to že nepodpořili pana Kalendy který ještě velmi slušně se vyjádřil o té pakáži co zamořuje Evropu!

lalia ( 2. září 2015 19:53 )

Já bych také brala Okamuru až Zeman skončí volební období.Myslím si ,že p.prezident nemá zdraví na další volební období.Přeji mu zdraví,ale na prezidenta už asi mít sílu nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa