Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Kalousek lže“, „Babiš hájí jen své zájmy“: Politici se hádali o evidenci tržeb

Autor: Zuzana Štíchová - 
2. září 2015
17:52

Další sněmovní tanečky kolem elektronických pokladen ve středu svedla opozice s ministrem financí a autorem návrhu Andrejem Babišem (ANO). Miroslav Kalousek na jednání rozpočtového výboru nařkl Babiše z vlastního prospěchu. Ten se na něj obořil, že je lhář a demagog. Jen na rozpočtovém výboru se poslanci o evidenci tržeb dohadovali více než 2 hodiny, nakonec doporučili Sněmovně zákon přijmout. Projednávání na hospodářském výboru skončilo fiaskem.

Největší sněmovní rozbuška tohoto roku. Tak se dá bez nadsázky označit jednání poslanců týkající se elektronické evidence tržeb (EET). Znovu o ní ve středu debatovali na hospodářském a rozpočtovém výboru.

Hospodářský výbor se změnil ve frašku, když na projednávání EET opustili sál sociální demokraté. „Nemyslím, že to udělali schválně, ale když jsme to viděli, tak jsme, jak se říká, zahlasovali nohama,“ okomentoval situaci poslanec TOP 09 František Laudát, kdy se opozice k hlasování nepřihlásila, a výbor tak nebyl usnášeníschopný. Praktický dopad na projednávání na plénu to ale mít nebude.

Na rozpočtovém výboru to pak Andrej Babiš podle předpokladů schytal nejvíc od místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. „Zákon se soustřeďuje na odvětví, která zajímají Agrofert,“ útočil opoziční poslanec na fakt, že jako první budou muset on-line pokladny mít restaurace. Elektronické pokladny navíc označil za protiústavní, protože o realizaci poslední fáze má rozhodovat vláda a ne Sněmovna.

Ministra financí pak hájila jeho náměstkyně Simona Hornochová, která se stala neoficiální mluvčí problematické evidence. „Nějak se to fázování rozložit muselo, restaurace mají nejmenší počet subjektů. Zároveň budou moci kontrolovat i obsluhu, aby je neokrádala,“ kontrovala Hornochová. Zároveň zdůraznila, že podle ministerstva financí protiústavní zákon není.

Je to strašně komické, co tady vykládá pan Kalousek,“ ohradil se správce státních financí a dodal, že v restauratérství téměř nepodniká. Přiznal, že vlastní dvě restaurace.

Náklady na EET

Několikrát se Kalousek také domáhal, aby ministr financí slíbil, že nepřekročí náklady na vznik a provoz on-line pokladen. „My nevíme, kolik to bude stát, protože nemůžeme nic dělat,“ rozčiloval se Babiš v narážce na to, že právě opoziční poslanec mu na plénu vyhrožoval žalobou, pokud utratí peníze dřív, než bude zákon přijat.

„Vy opravdu přicházíte s tím, že nevíte? A chcete miliardy daňových poplatníků?“ podivoval se na to konto Kalousek. „Měl by si sebrat ty papíry, odejít a spálit je. Anebo to dopracovat,“ vzkázal pak Babišovi.

Ministr financí se po několika minutách k tématu vrátil: „Pan Kalousek je známý demagog a lhář. My víme, kolik to bude stát rámcově, jen to nevíme přesně.

Podle Babiše bude stát EET odhadem 1,2 miliardy korun v nejbližších pěti letech. Podle Kalouska ale jedna ze studií mluví až o 10 miliardách korun.

Babiš také odmítl, že by nějaké peníze už v rámci příprav zákona utratil. „Zatím jsme nevynaložili na propagaci žádné náklady. I ty účtenky, které jsem tu nosil, jsem si zaplatil,“ zdůraznil.

„My vám to schvalovat nebudeme a taky vám to neschválíme,“ trval dál na svém bývalý ministr financí z TOP 09.

Poslance přesvědčovali i zástupci asociací

Výsledné skóre i v tomto směru je sportovní hantýrkou řečeno „plichta“. Zatímco Asociace hotelů a restaurací vznik elektronické evidence podporuje, proti je Asociace podnikatelů a manažerů. „Je to zákon gumový. Státu dává prostor k svévolnému rozhodovaní,“ argumentoval její předseda Radomil Bábek.

jarypadlo ( 3. září 2015 12:05 )

 Už i Chuck Norris se bojí co něm Kalousek ví a řekne!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa