Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemana v Číně přivítal vzduch bez smogu. Vojenská přehlídka vypnula továrny

Autor: David Vaníček - 
2. září 2015
05:43

Českého prezidenta Miloše Zemana přivítala čínská metropole Peking nezvykle čistým vzduchem. Plánovaná vojenská přehlídka totiž ochromila chod města k dobrému i špatnému.

Prezidentský letoun dosedl na plochu letiště v Pekingu krátce po desáté hodině dopoledne, tedy ve čtyři hodiny ráno českého času. Zemana přivítaly dvě řady vojáků, velvyslanec České republiky v Číně a čínská velvyslankyně, která kvůli příjezdu prezidenta přiletěla do své země z Prahy, ale s předstihem.

Prezident jel i se svou delegací v přísně střežené koloně po hlavním tahu do centra města, ubytoval se v hotelu v blízkosti českého velvyslanectví. Kolona měla volný průjezd, policie hlavní tah kompletně uzavřela a na každém kilometru stáli vojáci.  

Video Vojenské pocty a květiny od dětí. Zeman přistál v Číně - David Vaníček
Video se připravuje ...

Už během přistání bylo pohledem z okénka letadla jasné, že Zeman přilétá do prosluněného města. Poručili snad místní pohlaváři větru a dešti? Ne, jen nechali vypnout všechny zdroje, které znečišťují město, a to už asi dva týdny předem. „V okolí Pekingu je rozsáhlá průmyslová oblast, továrny nejsou v provozu,“ vysvětlil Jaroslav Tvrdík, člen Zemanovy delegace.

Vojenské slavnosti chod v centru Pekingu ochromily. Zavřené jsou obchody i restaurace.

První den se Miloš Zeman setká se zástupci agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism, odpoledne položí květiny k památníku prvního českého sinologa Karla Slavíčka.

Už zítra se prezident zúčastní nejkontroverznějšího bodu programu – vojenské přehlídky k 70. výročí konce 2. světové války v Tichomoří. Po marši na náměstí Nebeského klidu se na 45 minut setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Právě tyto dva stěžejní body jeho cesty dráždí prezidentovy kritiky.

kajenka52 ( 2. září 2015 21:03 )

ja za to nemôžem,že tvoju mater jebal bandera

tgbg ( 2. září 2015 19:42 )

Fica???

milosuvadvokat ( 2. září 2015 14:32 )

ja taky , slibil mi cinskou kalkulacku

kaskader ( 2. září 2015 14:31 )

Čest, rudí soudruzi.

eliska963852 ( 2. září 2015 13:11 )

Na tvoje předky bohužel Banderovci zapomněli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa