Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman se v Číně setká s Putinem, oznámil Kreml. Kalousek ho má za nemocného muže

Autor: zst, ČTK - 
31. srpna 2015
14:45

Podruhé během krátké doby vyrazí prezident Miloš Zeman do Číny. Podle Kremlu se během návštěvy setká také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Zeman přitom svou cestu do Číny komentoval na vůbec první neomezené tiskové konferenci. O schůzce s Putinem se ale před novináři nezmínil. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek k Zemanovi na Facebooku přitom poznamenal, že je to starý a nemocný muž, ze kterého mu je úzko.

Ruský prezident Vladimir Putin se při nadcházející návštěvě Číny setká s českým prezidentem Milošem Zemanem. Agentuře TASS to v pondělí oznámil zahraničně politický poradce Kremlu Jurij Ušakov. Schůzka je plánována na čtvrtek, Putin má týž den jednat i s prezidenty Venezuely a Laosu.

„Pan prezident využije návštěvy Čínské lidové republiky i k bilaterálním jednáním. My samozřejmě po uskutečnění těchto jednání budeme informovat veřejnost, že tato jednání proběhla,“ řekl Ovčáček. Poznamenal, že se předpokládá i setkání se Zemanovým čínským protějškem i dalšími politiky. „Zatím bych o tom nechtěl více hovořit,“ dodal.

Na sociálních sítích pak Ovčáček upřesnil, že jednání proběhne ve čtvrtek odpoledne tamního času a tématy budou bezpečnostní a ekonomické otázky. Zřejmě tak bude řeč i o protiruských sankcích.

Ovčáček tak potvrdil informace Ušakova o tom, že bude česko-ruský summit uspořádán na okraj oslav 70. výročí ukončení druhé světové války, jichž se oba státníci zúčastní. Jednání se má ve čtvrtek konat po skončení vojenské přehlídky a slavnostní recepci, kterou pro zahraniční hosty uspořádá čínský prezident Si Ťin-pching.

Zeman se s Putinem naposledy setkal letos v květnu v Moskvě, kam přijel na oslavy 70. výročí konce druhé světové války na evropských bojištích. Jejich tehdejší rozhovor byl věnován zejména ekonomické spolupráci s důrazem na české pohledávky v Rusku.

Na Miloše Zemana se v souvislosti s cestou snesla kritika mimo jiné za to, že bude jedinou hlavou západních zemí, která se plánované přehlídky na náměstí Nebeského klidu zúčastní.

„Jsem velmi rád, že se mnou na tribuně bude francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, předsedkyně polského Sejmu nebo mí přátelé Tony Blair (bývalý premiér Velké Británie) a Gerhard Schröder (bývalý německý kancléř),“ reagoval na kritiku Zeman. Dodal, že účast na přehlídce považuje za výraz uznání 17 milionům padlých Číňanů ve druhé světové válce.

Kalousek: Zemanovi nezbývaly síly pro prestiž ČR

„V přímém přenosu jsem dnes sledoval brífink prezidenta republiky Miloše Zemana. Kdo neměl tu možnost, ať se prosím podívá na záznam,“ vyzval na Facebooku Kalousek.

„Bylo mi úzko. Viděl jsem starého (stáří v tomto případě nesouvisí s datem narození) a nemocného muže, který ze všech sil bojoval za udržení zbytku své důstojnosti i své prestiže. Pro prestiž České republiky už mu síly nezbývaly… Bylo mi ho líto. Dej Pán Bůh Miloši Zemanovi hodně zdraví, sil a rozumu…“ dodal exministr financí.

mazanykralicek ( 1. září 2015 16:00 )

Mohl by mi někdo vysvětlit proč pan Zeman neudělal tiskovku v klimatizované místnosti ? Určitě by se nějaká místnost našla a on by se nemusel utírat tím bílým hadrem...

milosuvadvokat ( 31. srpna 2015 18:12 )

ty si tu smycku vazes na pude uz dlouho proto plna palice pilin a slamy

milosuvadvokat ( 31. srpna 2015 18:09 )

zase jsi mimo hru

milosuvadvokat ( 31. srpna 2015 17:30 )

pepicku tobe panbuh taky nasral a to je vyborne jak rika milosek,mame pak hodne volicu

milosuvadvokat ( 31. srpna 2015 17:28 )

milos mi slibil ze kremilka s vochomurkou necha doma

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa