Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Made in China: Experti váhají, jestli Zeman v Číně víc pomůže, nebo uškodí Česku

Autor: Zuzana Štíchová, David Klempíř - 
1. září 2015
05:00

Prezident Miloš Zeman odlétá v úterý v podvečer s delegací, jejíž součástí jsou i někteří podnikatelé, do Číny. Jedním z důvodů jeho cesty je prý ekonomická diplomacie. Zeman chce podle svých slov otevřít dveře čínského trhu pro české podnikatele. Může toho ale vůbec docílit a vyváží taková dílčí pozitiva případné problémy? Například ochlazení vztahů se Západem? Ekonomové se shodují, že návštěva ničemu neprospěje, ale ani nic nepokazí. Politologové už si tak jisti nejsou.

Podruhé během necelého roku navštíví česká hlava státu nejlidnatější zemi světa. Budovat tam chce především ekonomické kontakty. Není to ale jen zástěrka? Může skutečně českým podnikatelům jeho návštěva v Pekingu prospět? Podle některých ekonomů ne.

Bezprostředně ta cesta nebude mít dopad ať už pozitivní, nebo negativní. Celkový přínos pro Českou republiku se dá teď těžko odhadnout,“ řekl Blesku ekonom ČSOB Jan Bureš. „Je ale pravda, že našimi partnery v EU není vnímána pozitivně. České firmy v Číně ale spíše než na politiky spoléhají na své vlastní kontakty. Českou ekonomiku to lidově řečeno nevytrhne. Největším obchodním partnerem pro nás dál zůstane Západ – především Německo,“ dodává Bureš.

Souhlasí s ním i ekonomka Markéta Šichtařová. Ta je přesvědčena, že pro Česko Zemanova cesta nebude mít žádný přínos. Pro některé konkrétní firmy – to může být jiná písnička. „Neumím si představit, jak by to, že do nějaké země přijede prezident, mohlo přesvědčit tamní investory, že tato země je vhodná pro investice,“ myslí si Šichtařová. „Spíš to může uhladit cestu pro velké podniky, které už tam operují,“ dodala.

Podle Šichtařové navíc nelze vyloučit, že z návštěvy bude mít prospěch i nějaký jednotlivec. „Na osobní bázi si umím představit leccos. Nevíme, co tam v zákulisí probíhá. Pokud je tam dovezen po boku prezidenta a tam je představen v nějakém kruhu a tak dál,“ naznačuje ekonomka možné zneužití prezidentovy cesty.

Zároveň by ale Šichtařová nepřeceňovala ani negativní stránky návštěvy. Kvůli jednomu letu do Číny prý ekonomické vztahy s Českem evropské státy rušit nebudou.

Politologové: Západ radost mít nebude

Špičky dalších zemí Evropské unie se společně dohodly, že si vojenskou přehlídku na náměstí Nebeského klidu nechají ujít. Kvůli porušování lidských práv v zemi i krvavému masakru přímo na náměstí v roce 1989. Miloš Zeman ale na dohody nedbal. Podle politologa Jana Herzmanna je ovšem návštěva asijské země méně problematická než nedávná cesta do Moskvy.

Video Zeman o své cestě do Číny: Ostuda to nebude, je to výhodná cesta - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Květnová cesta do Moskvy byla poměrně dost kontroverzní a ostře rozdělila českou veřejnost. Zdá se mi, že cesta do Číny se těší daleko menší pozornosti veřejnosti. Postoje k Rusku a Rusům jsou totiž do značné míry ovlivněné historickými vztahy. Naopak vztah k Číňanům a Číně je v České republice poměrně pozitivní,“ myslí si Herzmann.

Že může mít Zemanova pětidenní cesta svá pozitiva, o tom je přesvědčen další z politologů. „V situaci, kdy ostatní evropští státníci tuto cestu odmítli, bude mít pozitivní ohlas u čínského politického vedení. Budování takových vztahů je namístě, Čína je koneckonců druhou největší ekonomikou světa. Jde ale o to, neztratit tvář, protože Čína zároveň porušuje lidská práva a nedovoluje politickou opozici. I prezident Zeman by měl na tyto problémy upozorňovat,“ řekl Blesku Jiří Pehe.

Ten také varuje před možným oslabením vztahů se Západem. „Tato cesta může přispět k našemu nelichotivému obrazu členské země EU, která je nesolidární se zbytkem unie. To nám v konečném součtu může uškodit více, než za kolik stojí jisté vylepšení našeho obchodu s Čínou.

Jednotná není ani vláda

I když vláda cestu hlavy státu minulý týden na svém jednání posvětila, názory na její vhodnost se evidentně různí. Zatímco premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) potvrdil, že jde o součást vládní strategie hledání nových trhů pro české firmy, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) je mnohem skeptičtější. Podle něj by měl prezident vyrazit spíš do Jižní Koreje.

 

japos22 ( 1. září 2015 21:27 )

Tomu už nikdo nepomůže

japos22 ( 1. září 2015 20:40 )

Když mu nepomůžeš ty, tak je prezident se smlouvama nahranej, imbecile

tgbg ( 1. září 2015 10:48 )

Experti váhají zbytečně. Zeman škodí Česku všude a vždycky. Rusko je ekonomicky na dně a proto napadením Ukrajiny usiluje o rozpoutání další světové války. Čína je komunisticko-otrokářský stát, který navíc neskutečným způsobem devastuje životní prostředí.

lalia ( 1. září 2015 09:26 )

Ještě tam není a už máte prognozy.Počkejte si co to přinese a nevěštěte.Myslím si ,že Zeman ví co dělá a dělá to dobře.Je mnohem lepší než Havel na cestování po světě jako prezident.Jeho cesty mají výsledek.Havel si jen zajišťoval svoji slávu.

janotta ( 1. září 2015 08:15 )

Zeman - China - BRAVO !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa