„Od jihu se k nám ženou vedra, a nejenom vedra, ale ženou se k nám i vlny migrantů z Afriky,“ těmito slovy pan Selfie alias Zdeněk Škromach uvedl svůj první vlog. Asi se musel vlastnímu vtipu zasmát, protože pak následuje střih a Škromach pokračuje už se zcela vážnou tváří.

Jako mnoho jiných je i Škromach proti přijímání přistěhovalců, ale nejen v naší republice, ale v celé Evropské unii. Svůj názor ovšem specifikuje – mluví o ekonomických uprchlících a lidech, kteří utíkají z domova kvůli přímému ohrožení života.

Ptá se, proč bychom měli být solidární se zeměmi, kam uprchlíci směřují, když právě tyto země „nebyly solidární s těmi ostatními včetně nás, když realizovaly zisky ze svých tehdy kolonií“.

 

Škromach také tvrdí, že ekonomičtí migranti, kteří přicházejí vydělat peníze, sem přijíždějí s představou, že zde padají „pečení holubi ze stromu“. Pan Selfie to vidí jednoduše – u hranic postavíme hlídky a budeme každého uprchlíka zpovídat, jestli tu chce zbohatnout, nebo jestli mu doma někdo vystřílel celou rodinu.

Naráží také na ploty, které by se podle něj stavět neměly – minimálně ne mezi zeměmi v rámci EU. Přináší také pohled z USA, kde bytelný plot stojí na hranicích s Mexikem. „Jednak musí Evropská unie ochránit svoje hranice!“