Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další vládní spor. Babišova evidence tržeb dráždí lidovce

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. srpna 2015
16:05

Vláda se na online pokladnách shodla už v koaliční smlouvě a pokládá ji za jeden z klíčových zákonů tohoto volebního období. I když se o ní diskutovalo už i ve sněmovně, ukazuje se, že výhrady má kromě opozice i jedna z vládních stran. Lidovecký předseda Pavel Bělobrádek pro Blesk.cz uvedl, že ani nejmenší koaliční partaj za návrhem zákona o elektronické evidenci tržeb stoprocentně nestojí.

Jsou to velké porodní bolesti, které provázejí prosazení nejdůležitějšího, ale zřejmě také nejkritizovanějšího zákona tohoto roku. Návrh z dílny ministerstva financí Andreje Babiše (ANO) chválu rozhodně nesklízí. A když už to vypadalo, že připomínky koaličních partnerů byly zažehnány, ejhle! Jsou tady stále a stále sílí. Především ze strany nejmenší koaliční strany.

A to i přesto, že v předchozích debatách ministerstvo financí lidovcům jejich otázky několikrát údajně dostatečně zodpovědělo. Pavel Bělobrádek a spol. požadovali studii o dopadech této normy na podnikatele a také se jim nelíbilo, že by se evidence tržeb dotkla i těch nejmenších živnostníků. Pochyby u lídra lidovců evidentně přetrvávají.

Blesk.cz: Zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) bude jedním z ožehavých témat koaličního jednání. Proč o něm budete znovu jednat?

Bělobrádek: Já jsem jak premiérovi, tak předsedovi ANO poslal dopis, ve kterém jasně deklaruji, že KDU-ČSL měla ve svém programu registrační pokladny, což EET je. My ji podporujeme. Ale odmítáme nést politickou odpovědnost za chyby a za neschopnost ministerstva financí, které celou řadu věcí nedotáhlo.

Nebudete tedy řešit pouze možné změny v jednacím řádu sněmovny, abyste omezili možnosti opozičních obstrukcí, jak naznačoval Andrej Babiš...

To je až sekundární.

Co přesně vám vadí?

My rozhodně nechceme aby došlo k takové situaci, jako byla u IZIPu (elektronická zdravotní knížka – pozn. redakce), sKaret nebo registru vozidel. To znamená, že chceme, aby to bylo funkční. A jestli to nezvládají na ministerstvu financí, tak se nedá nic dělat, tak se to prodlouží. Ale musí to být funkční.

Takže je možné, že zákon v druhém čtení nepodpoříte?

Já věřím, že i ministerstvo financí bude respektovat koaliční smlouvu.

Autor návrhu Andrej Babiš (ANO) přitom ve středu rozpaky lidovců okomentoval stručně: „Doufám, že na koalici už to konečně dořešíme. Není možné, abychom pořád přicházeli s požadavky na rozpočet a blokovali vlastně zásadní projekt v boji proti šedé ekonomice.“

Návrh zákona už má přitom za sebou první čtení ve sněmovně, kde se na něj s chutí vrhla opozice. ODS i TOP 09 svorně tvrdí, že zákon projít nenechají, ať to stojí, co to stojí.

To třetí čtení bude trvat až do konce tohoto volebního období," slibuje opakovaně Petr Fiala, předseda ODS. „Zavedení skutečně nic nepřinese, bude jenom šikanou pro živnostníky,“ přisazuje si místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Plusy a mínusy

Pokud ale pomineme emoce a politické přestřelky, jaké argumenty nejčastěji na obou stranách padají?

Pro zavedení:

1. Nástroj pro boj s daňovými úniky, lepší výběr daní.

2. Narovnání podnikatelského prostředí (stejné podmínky pro všechny).

3. Likvidace podvodníků.

Proti zavedení:

1. Zneužitelnost (databáze ministerstva financí bude obsahovat citlivá data).

2. V Chorvatsku, kde už pokladny mají, se výběr daní nezvýšil, naopak to zlikvidovalo řadu poctivců.

3. Diskriminace (zákon bude povinné online pokladny zavádět postupně, restauratéři je budou muset mít jako první, další odvětví později).

joudajoudovy ( 27. srpna 2015 09:12 )

proc belobradek nechce, aby flaternici meli registracni pokladny? jak se potom zjisti prijem z kostelnich kasicek, kam chude duchodkyne pravidelne prispivaji po kazde seanci? ze se nestydi brat z toho mala, co maji......

salto ( 27. srpna 2015 08:24 )

Pěkně mu narostl hřebínek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa