Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komunistka Semelová útočila na Miladu Horákovou. Půjde za to před soud

Autor: ČTK, simao - 
25. srpna 2015
12:10

Poslankyně KSČM Marta Semelová, která patří ke stalinistickému křídlu strany, míří před soud kvůli svému zpochybnění procesu s Miladou Horákovou. A také kvůli slovům o okupaci Československa, která byla podle ní internacionální pomocí. V právníkovi Michalu Kinclovi (TOP 09) její výroky prý vzbudily strach a úzkost. 

Žalobu na ochranu osobnosti podal na Semelovou i na její stranu právník Michal Kincl (TOP 09). Policie však už dříve konstatovala, že vystoupení političky v pořadu Hyde Park na České televizi nebylo trestným činem.

Semelová loni v únoru ve vysílání ČT24 zpochybnila, že přiznání Horákové ve vykonstruovaném politickém procesu byla vynucená. Odmítla, že by obsazení Československa v roce 1968 bylo okupací, podle ní šlo o internacionální pomoc.

Tím však Semelová zdaleka neskončila. Vasila Biľaka, dnes již zesnulého signatáře zvacího dopisu vojskům Varšavské smlouvy, označila za pozitivní postavu československých dějin. „Chtěla bych říci, že za politického vězně se mnohdy považují lidé, kteří byli ne politickými vězni, ale prostě to byli lidé, kteří měli za sebou kriminální činnost obyčejnou,“ řekla také.

Semelová vyvolala v právníkovi strach a úzkost

Právník Kincl ve své žalobě uvedl, že tyto výroky ho jako občana šokovaly. Obdobné podle něj předcházely i uchopení moci komunistickou stranou v roce 1948.

„Žalobce po zhlédnutí předmětného pořadu pocítil strach a úzkost z možné restaurace zločinného totalitního komunistického režimu. Takovým jednáním tedy bylo závažným způsobem zasaženo do morální integrity žalobce,“ argumentuje.

Kincl požaduje písemnou omluvu - ale především od KSČM. Semelová podle něj hovořila z pozice funkcionářky strany. V omluvě má mimo jiné výslovně zaznít, že obsazení Československa byla okupace a že totalitní komunistický režim perzekvoval mnoho lidí.

V žalobní replice Semelové, kterou má ČTK k dispozici, poslankyně uvedla, že se Kincl snaží omezit svobodu projevu. Žalobu na Semelovou projedná Obvodní soud pro Prahu 1 počátkem příštího roku. „Já na svých vyřčených názorech osobně trvám. Proto navrhuji zamítnutí žaloby v plném rozsahu,“ napsala však Semelová ve svém vyjádření.

KSČM pak ve vyjádření pro soud mimo jiné podotkla, že Semelová v pořadu prezentovala vlastní názory, a pokud Kincl pocítil strach a úzkost, měl přepnout na jiný kanál. Strana navíc spor považuje za účelový, zastupitel v Brně-Bohunicích Kincl jej prý využil v rámci své předvolební kampaně, kdy „populisticky uplatnil primitivní antikomunismus“. Kincl však jakoukoli souvislost žaloby se svým politickým angažmá odmítl. „Dělám to z přesvědčení,“ prohlásil.

Po odvysílání pořadu se přitom na hlavu Semelové snesla trestní oznámení hned dvě. Semelové hrozilo stíhání za podporu hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a v případě prokázání viny až 10 let vězení. Policie však případ odložila, protože podle znalce v oboru extremismu politička neporušila zákon. 

cipisek134 ( 27. srpna 2015 08:17 )

Tahle rudá sv*ině měla jít sedět už dávno. Odporná je od pohledu. A tady zase KSČM podala pádný důkaz toho, že se nijak nedistancovala od předlistopadové KSČ. Komunisti byli, jsou a budou vždycky jen zločinci a vrazi.

e.44 ( 26. srpna 2015 02:20 )

Kdyby byli pověšeni všichni, neměl by se kdo překabátit a začínali bysme v '89 s čistým stolem a ne se zátěží minulosti. Jenže to by tu "revoluci" nesměl dělat komunistickej spřaženec

e.44 ( 26. srpna 2015 02:16 )

Stalinistka........ když jsem po nadpise jenom letmo přejela pohledem, četla jsem Satanistka, zní to tak podobně .......a je fakt, že by se Satan od Stalina mohl učit......

xiioma ( 25. srpna 2015 13:31 )

Tak se odstěhuj, když se ti to nelíbí.

hejhej ( 25. srpna 2015 13:23 )

Semelová je fanatická kémunistka. Každý fanatik,církevní nebo politický je idiot.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa