Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš proti Bakalovi. Chce mu zrušit obchod za 200 milionů, který měl krýt Mládek

Babiš chce zrušit usnesení vlády o Barboře kvůli Bakalovi
Babiš chce zrušit usnesení vlády o Barboře kvůli Bakalovi  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Marek Pátek, David Kundrát)
Autor: ČTK, simao - 
25. srpna 2015
11:00

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) má v plánu nabourat obchod s pozemky miliardáři Zdeňku Bakalovi. Žádá totiž, aby vláda přehodnotila vznik průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Babiše zarazilo, že za zhruba 200 milionů měl stát vykoupit pozemky právě od Bakaly. Mládek označil výpad vicepremiéra za pokrytectví, podle něj materiál prošel standardním připomínkovým řízením.

Stát hodlal do zóny vložit až 750 milionů korun. Babišovi ale vadí, že se ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v předloženém materiálu o vzniku průmyslové oblasti v Karviné ani během zasedání vlády vůbec nezmínil o tom, že Moravskoslezský kraj má kvůli vzniku zóny odkoupit pozemky od Bakaly.

„Považuji za naprosto nepřípustné, že vláda nebyla informována o tom, že mají být z veřejných prostředků vykoupeny pozemky vlastněné člověkem, který neplní své závazky vůči České republice a jejím občanům,“ uvedl v tiskové zprávě Babiš v narážce na Bakalu.

Bakalu bude řešit koaliční rada

Babiš nejprve žádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby zařadil návrh přímo na program vlády. Sobotka to ale neudělal a navrhl, aby se problémem nejdříve zabývala koaliční rada, s čímž Babiš i šéf lidovců Pavel Bělobrádek souhlasili.

Podle Babiše by měla vláda své původní rozhodnutí zrušit a ministerstvu průmyslu uložit, aby připravilo podrobnou analýzu ekonomické výhodnosti projektu i harmonogram postupu včetně akcí financovaných z prostředků kraje.

„Součástí znovu předloženého materiálu ministerstva průmyslu a obchodu by mělo být také zdůvodnění výběru lokality a pozemků pro realizaci průmyslové zóny, popis vlastnické struktury pozemků a způsob stanovení předpokládané výkupní ceny a plné znění všech smluv o budoucí kupní smlouvě uzavřené v souvislosti s předpokládanou realizací průmyslové zóny,“ uvedlo ministerstvo financí.

Mládek: Babišova mediální kampaň je pokrytectví

„Současnou mediální kampaň pana Babiše vnímám jako pokrytectví. Materiál prošel standardním připomínkovým řízením a poté byl vládou schválen. Ministr financí Andrej Babiš měl všechny informace a sám pro vznik průmyslové zóny Nad Barborou hlasoval,“ uvedl v reakci ministr Mládek.

„Moravskoslezský kraj patří k strukturálně postiženým regionům s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v ČR a rozvoj tohoto kraje patří k jedné z vládních priorit. Tisíce pracovních míst, které zóna vytvoří, představují zásadní pomoc pro tamní nezaměstnané. I z toho pohledu považuji prohlášení pana vicepremiéra Babiše za nezodpovědné,“ dodal šéf resortu průmyslu a obchodu.

Moravskosklezský kraj s Babišem nesouhlasí

Proti Babišovi a de facto za Bakalu se ale postavil Moravskoslezský kraj. Zásadně totiž nesouhlasí s tím, aby vláda zrušila své usnesení, kterým podpořila výstavbu průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Už dříve kraj uvedl, že nemá žádné jiné pozemky, na kterých by mohl průmyslovou oblast vybudovat.

Vláda přitom schválila vznik průmyslové zóny Nad Barborou 22. července na výjezdním zasedání v Ostravě. Oblast měla vyrůst v letech 2016 až 2018 a celkové náklady na vybudování zóny se odhadují na 1,2 miliardy korun.

Kromě pozemků společnosti z Bakalova impéria Asental Land se na území budoucí zóny nacházejí i pozemky ve vlastnictví města Karviná, Slezské diakonie nebo státního podniku DIAMO.

Nová zóna je tzv. brownfield, areál po bývalém Dole Barbora v Karviné-Dolech. Po přestavbě na průmyslovou zónu by tam mělo v dalších letech vzniknout až 2000 pracovních míst. Zóna má rozlohu téměř 90 hektarů a nachází se na území mezi Karvinou, Havířovem a Orlovou.

Vytváření nových pracovních míst právě v této oblasti je pro Moravskoslezský kraj velmi důležité, protože Karvinsko patří k okresům s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Na konci června tam činil podíl nezaměstnaných 11,3 %.

verka1 ( 25. srpna 2015 13:57 )

v přírodě vždycky vyhraje ten nejsilnější tak který miliardář vyhraje Babiš - Bakala

moiaza ( 25. srpna 2015 13:38 )

 Vážení, nemějte starost. Oni si to mafáni mezi sebou udělaji ke své spokojenosti. Oni hrají s voličem komédii a už plánuji další lumpárnu. Konečně se vzpamatujte! Lidovec, komunista, ODS, TOP, všechno jedna banda. Všechno je jen komédie.

hejhej ( 25. srpna 2015 13:12 )

gogo: Stačí vidět odporný ksicht Bakaly a mám po náladě, když si představím jeho odpornou, hamižnou povahu - fuj!!!

eliska963852 ( 25. srpna 2015 13:10 )

Uklidni se, mně se vede dobře. Komunistickou lůzu bych nechtěla ani náhodou. Kritizuji jenom Babiše, koneckonců je to bývalý bolševik.

gogo ( 25. srpna 2015 12:44 )

Psychopatická zrůda Bakala ... škoda slov...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa