Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nakyne vláda o nové ministerstvo? Bělobrádek chce úřad pro výzkum a vývoj

Vicepremiér Bělobrádek chce zavést nové ministerstvo
Vicepremiér Bělobrádek chce zavést nové ministerstvo  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: simao - 
24. srpna 2015
12:15

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) přišel s plánem na vznik nového ministerstva. Má se jmenovat ministerstvo výzkumu a vývoje a usnadnit práci českých vědců. Bělobrádek má pro tento plán podporu vládní koalice, hovoří však o něm i s opozicí. Nechce zřizovat něco, co by další vláda případně zrušila. 

Bělobrádek je místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace. O záměru zřídit nové ministerstvo hovoří delší dobu, musel by se však kvůli tomu měnit kompetenční zákon.

„Tím zásadním důvodem pro změnu je především roztříštěnost celého systému a nepřehlednost v mnoha směrech,“ řekl České televizi Bělobrádek. O plánu prý jednal se všemi stranami ze sněmovny napříč politickým spektrem (kromě Úsvitu).

„Nechci, aby tady něco vzniklo na nějakou krátkou dobu a bylo příští vládou zrušeno,“ vysvětloval Bělobrádek. Podpory se Bělobrádek dočkal i od dalšího vicepremiéra Andreje Babiše. „Dneska ta věda a výzkum je v podstatě na 13 nebo 14 místech a to není dobře,“ míní Babiš.

Bělobrádek: Proč nové ministerstvo? Úřad by nestačil

Do vědy přitom jdou ročně desítky miliard. Nové ministerstvo by mělo podle ČT za úkol například návrhy celkového rozpočtu, což by usnadnilo kontrolu finančních toků. Radilo by také jednotlivým resortům, cílem je i sjednocení formulářů.

Bělobrádek však upozorňuje, že třeba ministerstva obrany či vnitra budou mít nadále svůj specifický výzkum. Pod nové ministerstvo by však naopak mohl v budoucnu přejít výzkum spjatý s univerzitami.

Podle Bělobrádka zřízení nového ministerstva vyšlo jako nejvhodnější varianta. „Ukázalo se, že je to technicky asi nejvíce funkční systém. Protože pokud by to byl jenom jakýsi úřad, pak by to nestačilo. Každopádně vznik samotného ministerstva je jenom určitou malou částí celé systematické změny, která by měla proběhnout,“ dodal v ČT Bělobrádek.

Vicepremiér doplnil, že „vznik samostatného ministerstva není účelem, je to pouze prostředkem, který má napomoci tomu, aby se českým vědcům lépe pracovalo a aby byl větší přehled a pořádek ve financování české vědy.“

Na možnost zřízení nového úřadu upozorňoval Bělobrádek již na začátku roku, kdy oznamoval, že na vědu a výzkum půjde za rok 2015 celkem 26,9 miliard korun.

zadnice ( 25. srpna 2015 10:29 )

"Holobrádek" zase něco "přišel"!!!

pravlast ( 24. srpna 2015 17:57 )

Čím větší pitomost,tím větší šance na úspěch.Co kdyby současní úředníci dělali trochu víc a pořádně?

hejhej ( 24. srpna 2015 14:48 )

Tato vláda deklarovala, že omezí adminitrativu, zatím se neustále rozšiřuje.Ministertvo, kterému velí Diesnsbier je naprosto zbytečné. Každý ministr má spoustu náměstků, asistentů a jiných administrativních pracovníků o čemž svědčí naprostá neschopnost ministrů. A zase vymýšlejí další. Je zajímavé, že v USA , kde mají 308 000 000 obyvatel, stačí 17 ministerstev, stačí jim 100 senátorů - my máme 80, stačí jim 440 poslanců, my máme 200. Přitom se nic neřeší, jenom neustále žvaní!!!! Spousta zbytečných funkcí za vysoké platy z našich daní.

308win ( 24. srpna 2015 13:30 )

Nakakat a rozmazat!!! a né nové darmožrouty ať táhnou k lopatě tam aspoň nic nepose§rou pokud vím tak už tahle agenda je pod průmyslem

fouk.si ( 24. srpna 2015 12:44 )

 Ještě ministerstvo dopravních značek chybí aby těch darmožroutů přibylo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa