Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Piráti chtějí „uloupit“ krajská křesla. Po moci půjdou ve všech regionech

Autor: ČTK, zst - 
22. srpna 2015
17:30

Čtyři křesla na pražské radnici byla loni na podzim pro Piráty jen začátkem. Teď chtějí mít zastupitele na každém krajském úřadu, prý kvůli lepšímu přístupu k informacím. Kandidátky do krajských voleb, které proběhnou příští rok, budou sestavovat sami. Někde se ale zřejmě spojením s jinými stranami nevyhnou. Ambiciózní plán zazněl na sobotním stranickém celostátním sjezdu

Česká pirátská strana (ČPS) se chystá příští rok v krajských volbách kandidovat ve všech krajích. Jejím cílem je získat v každém krajském zastupitelstvu alespoň jedno křeslo. Na fóru strany to v Praze v sobotu řekl předseda strany Lukáš Černohorský.

Podle něj Piráti ve většině krajů budou kandidovat samostatně, jen někde se spojí s jinými stranami či uskupeními. Fórum je nejvyšší orgán ČPS, tedy stranický sjezd.

„Je pro nás optimální, pokud budeme mít v každém kraji jednoho člověka. Jako občan se k informacím téměř nedostanete. Abyste je získali, vyžaduje to půl až tři čtvrtě roku usilovné práce a psaní žádostí. Jako zastupitel je musíte dostat,“ vysvětluje ambice šéf strany.

Kampaň Pirátů ke krajským volbám by měla mít tři části. Nejdřív se chce strana soustředit na své představení. „Spousta lidí stále ještě nechápe název. Představují si, že jsme něco jako loupežníci. Panuje také mýtus, že jsme jen skupinka ´ajťáků´. Mnozí si myslí, že je to pořád spíš recese. V některých městech je ale už vidět, že to myslíme vážně,“ řekl Černohorský. Podle něj se další části kampaně zaměří na program a následně na představení kandidátů.

Největší úspěch? Necelých 5 % v eurovolbách

V zastupitelstvu hlavního města Pirátům po loňských volbách připadla čtyři ze 65 křesel. Na radnicích mají 29 zástupců, v Mariánských Lázních získali post starosty.

Do Senátu se dostal společný kandidát Pirátů, zelených a lidovců Libor Michálek. Strana podpořila i další dva senátory. V posledních sněmovních volbách získala 2,66 procenta hlasů, v evropských volbách 4,78 procenta.

Program by měli straníci schválil letos na podzim. Příští rok v květnu či červnu by měli mít hotové kandidátní listiny. Pokud by se straně podařilo v regionech uspět a získat místa v krajských zastupitelstvech, chtěla by podle Černohorského hrát roli „konstruktivní opozice“. Soustředit se chce na zvyšování otevřenosti úřadů a lepší přístup k informacím.

Fórum v Praze v sobotu nové vedení nevolilo, volby by měly být až příští rok na podzim. Strana ale zřejmě bude své lídry vybírat už na jaře, aby případná výměna v čele Pirátů nenarušila přípravy na volby.

Česká pirátská strana vznikla v roce 2009 po vzoru zahraničních pirátských stran. Nyní má 432 členů a 4220 registrovaných příznivců.

tgbg ( 23. srpna 2015 18:11 )

Piráti aneb političtí promiskuiti.

zdrclamrdka ( 23. srpna 2015 08:24 )

urážet KRNDU to by jim šlo, jsou to trpaslíci jak vévéčka nebo úsvit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa