Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová role pro Stropnického: Babiš ho chce místo Zemana. Hrad zvažuje i Kubera

Autor: zst - 
22. srpna 2015
11:55

Ideálním kandidátem na prezidentský post v roce 2018 by byl podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše současný ministr obrany a zkušený herec Martin Stropnický. Sám Babiš už dříve ohlásil, že o hradní křeslo nestojí a bude raději premiérem. Boj o Hrad ale začíná zvažovat i dlouholetý senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS). Už dříve se přihlásil také jeho kolega ze Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD).

Martin Stropnický (58) by se mohl stát vyzyvatelem Miloše Zemana v prezidentské volbě začátkem roku 2018. Za ANO si ho vyhlídl ministr financí a stranický šéf Andrej Babiš, který to řekl v rozhovoru pro deník Právo.

„Jak jsem o tom přemýšlel, tak pro ANO by dobrý tip byl ministr obrany Stropnický,“ řekl Babiš. „Ale ANO nebude za každou cenu stavět svého kandidáta. Pokud bude nějaký jiný dobrý kandidát, rádi ho podpoříme,“ dodal správce státních peněz.

Stropnický prý jeho nabídku přijal s úsměvem, zatím se chce ale soustředit na práci v rezortu. „Té úvahy pana předsedy Babiše si velmi vážím a beru ji jako gesto důvěry. To, přiznám se, potěší. Volby jsou ale hodně daleko a kvantum práce na obraně hodně blízko,“ komentoval své stávající cíle ministr a herec v jedné osobě.

Kandidátů přibývá. Hlásit se bude možná i Kubera

Jeden z nejvýraznějších politiků současné ODS, dlouholetý primátor Teplic a od roku 2000 senátor - i Jaroslav Kubera se možná postaví Miloši Zemanovi, který se v živém rozhovoru v pořadu S prezidentem v Lánech podřekl a kandidovat zřejmě bude také.

„Nikam se nepoženu, ale počkám si, kdo tam bude, a podle toho do toho půjdu. Ale pokud tam budou jenom kandidáti jako, nic proti němu, pan Škromach, překonám svoje zásady a půjdu do toho, řekl pro MF Dnes Kubera.

Se Zemanem má Kubera společnou vášeň pro cigarety, se Škromachem zase senátorské zkušenosti. Jinak jsou ale každý z jiného těsta. Volnomyšlenkářský Jaroslav Kubera, který brojí proti zákazu kouření v restauracích i nulové toleranci alkoholu za volantem, nemá například vysokoškolské vzdělání. V úspěšné politické dráze mu to ale prý nikdy nevadilo.

„Moje devíza je, že se zrovna tak umím bavit s univerzitním profesorem jako s popelářem od nás z ulice. To každej neumí. Tím, že jsem primátorem, nejsem jako někteří kolegové dlouholetí senátoři nebo poslanci, kteří se v těch lavicích skoro narodili. Jsem každodenně ve styku s lidmi u nás ve městě,“ hájí se možný prezidentský kandidát.

Rostislav_Chobola ( 30. prosince 2015 11:30 )

Jistě jste měl na mysli třeba kolegu pana dr. M.Bendu, pravdu díš občane Kubero, tenhle ten človíček krom Plzeňských práv a Poslanecké sněmovny jinou lavici nikdy neviděl, natož práci jako takovou, zato má vzácný dar, všude byl, všechno viděl, všemu rozumí a zná.. není-liž pravda.?

salto ( 24. srpna 2015 09:51 )

Oni to snad mají po špatném fetu, dejte sem někdo info, kde se dá nakoupit kvalitní matroš, ať ti pobzikanci přijdou na jiné myšlenky

hejhej ( 23. srpna 2015 11:04 )

To snad nemyslí vážně, že by na prezidenta měl tu drzost kandidovat Kubera ( ve státě by byl bord.el jako v Teplicích), Stropnický nebo Škromach??? Jenom doufejme, že se opět nebude ztrapňovat kandidáturou herečka Fišerová, amerikán Švejnar nebo uslintaný děda "kníže".

ellenic ( 23. srpna 2015 09:22 )

jerry

ellenic ( 23. srpna 2015 09:20 )

Teď už jen čekám, až se přihlásí někdo z Hvězdné pěchoty .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa