Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kiska z nemocniční postele: Okupace přinesla oběti, utrpení i ponížení

Slovenský prezident Andrej Kiska podstoupil v Plzni operaci.
Slovenský prezident Andrej Kiska podstoupil v Plzni operaci.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, kal - 
21. srpna 2015
13:25

Polehávání není klasická státnická poloha, ale slovenský prezident Andrej Kiska neměl na výběr. Svoje prohlášení k výročí okupace 21. srpna 1968 přichystal na posteli v plzeňské fakultní nemocnici. Právě tam se ve čtvrtek podrobil miniinvazivní artroskopické operaci v oblasti kyčelního kloubu. A podle svého mluvčího Romana Krpelana se po klidné noci cítí přiměřeně prodělanému zákroku.

„Osmašedesátý rok se rozdělil na dvě poloviny, před okupací a po ní. I když bylo léto, z Kremlu k nám přicházel mráz,“ uvedl Kiska v listu sepsaném na nemocničním lůžku. „Okupace Československa v roce 1968 byla hanebným porušením mezinárodního práva, byla tragédií, která přinesla oběti a utrpení, ponížení naší země i jejích občanů,“ dodal.

Že prohlášení k výročí srpna 1968 Kiska chystal až po operaci v plzeňské nemocnici, potvrdil v pátek jeho mluvčí.

Pokud se bude vše vyvíjet dobře, mohl by Kiska podle lékařů opustit nemocnici v sobotu. Lékaři rozhodnou, jestli absolvuje převoz sanitkou, nebo zda bude moci jet autem. „V každém případě nepoletí vrtulníkem,“ řekl mluvčí.

Slovenskému prezidentovi hrozí i výměna kloubů

Prezident měl na kyčelním kloubu změny, jako mají pacienti, kteří v mládí sportují. Věkem se stav kloubu zhoršuje. „Zatím to nebyl nález, který by byl indikovaný k výměně kloubu, ale kdyby se neošetřoval, tak by časem určitě k tomu došlo,“ řekl ve čtvrtek novinářům ortoped Petr Zeman, který zákrok vedl.

Cílem operace bylo zbavit pacienta bolesti a pokud možno jej vrátit co nejdříve do běžné denní zátěže. Dva až tři týdny by měl mít Kiska šetrnější režim s francouzskými holemi. Rekonvalescence většinou trvá šest týdnů, řekl Zeman. Pokud bude bez potíží, po šesti až osmi týdnech se může opět začít pomalu věnovat lehkému sportování. Podle Krpelana nemá Kiska v nejbližším týdnu plánované důležité státnické povinnosti, pokud bude třeba, bude se jim ale věnovat.

Kisku střeží Slováci i Češi

Ostrahu v nemocnici zajišťuje ochranná služba slovenského prezidenta ve spolupráci s českým útvarem pro ochranu ústavních činitelů. „Bezpečnostní opatření jsou standardní a nemají absolutně žádný dopad na pacienty ani na nemocniční personál,“ řekl Krpelan. Kiska leží na ortopedickém oddělení, je jediným pacientem v části, která bývá přes léto, kdy je méně pacientů, běžně uzavřená, řekl Krpelan.

Prezident dlouhodobě pociťoval bolest v oblasti kyčelního kloubu, proto podstoupil konzervativní formu léčby, která ale nepřinesla kýžený výsledek a bolesti přetrvávaly. Slovenští lékaři doporučili dvaapadesátiletému Kiskovi operaci miniinvazivní technikou právě v Plzni. V Plzni se tomuto typu operací věnují lékaři téměř deset let. Ročně tým podle Zemana provede 70 až 100 operací, mezi pacienty jsou i špičkoví sportovci.

Metodu přivezl v roce 2006 ze stáže v USA lékař Petr Nepraš, který byl také v operačním týmu prezidenta. Plzeňská klinika je pro tuto metodu výukovým pracovištěm pro celou střední a východní Evropu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stop.armenum ( 21. srpna 2015 16:15 )

K SSSR = CCCP. Po staletí vedeno ke lži,klamu,podvodu. Rusku a spol. nelze věřit. Pro české tzv. tupé policisty, zastrašené OSZ a OS v Praze 10 zřejmě stačí jako důkaz udání závistivé sousedky. Nepraktikují seriózní vyšetření věci. Jako naše známé lživě udala Arménko-Azerbajdžánka, 53-letá slečna Armine Artouni. Její rodiče vyslalo prý KGB ze SSSR do ČSSR v 60.letech. Sama je v evidenci StB. Údajně jí pomáhala Monika Lanzerdorferová, Azerbajdžánka, obě z Prahy 10 - Strašnic. Bezdětná slečna Artouni chtěla prý našim známým ukrást postupně 2 syny. U tragické smrti 1.syna (+13) našich známých shozením z mostu byla "náhodou" jiná Arménka. Tu prý Artouni znala. Pak se jim Artouni snažila ukrást i 2.syna. Nedovedete si představit její asijskou zlobu, nenávist, intriky, manipulaci s lidmi, které vynaložila na zničení této VŠ-rodiny. Z nudy a závisti zmanipulovala sociálku Prahy 10 (hloupou Tůmovou), celý jejich dům,okolí,školky,školy,obeslala lživými tvrzeními zaměstnavatele,lékaře,přátele,učitele jejich synů atd. Slečně Artouni sekundují naivní Češi. Kdyby jen věděli, že o Češích prohlásila, že je nenávidí. Jsme prý nafoukaní a smradlaví ubožáci. A to jí ČSSR zdarma umožnila vystudovat (žurnalistiku). Pracovala za statisíce v MFD, odkud byla odejita snad pro svoji křivou povahu. Nikdy nic nedělala, matka za ní vaří,pere,uklízí celý život. Nemá děti,chlapa,neměla žádné starosti,komunisti ji přepláceli. Po revoluci v r.1989 rychle tzv. převlékla kabát a nacpala se do pravičáckých novin za velké peníze. Jsme zvědaví, zda nás Blesk stopne, má tam kamarádky. Češky, s nimiž tak opovrhuje...

evita5555 ( 21. srpna 2015 16:09 )

Takže ak neznášam Kisku musím milovať Fica? To ako ťa napadlo? Tu je diskusia o Kiskovi, ak si si nevšimol.

handgood ( 21. srpna 2015 13:45 )

Nepatríš ty k tzv. bratislavskej smotánke, čo preferuje Fic(k)a? Ešte tu vystav tabuľu a odškrtni všetko, čo Fico nasľuboval voličom. Podľa čoho si dali názov Smer? Kam teraz fúka vietor, tam smeruje i Smer. Len oprášili staré komunistické heslo. Tí sa spolčia aj s diablom, len keď budú pri korytách. Fico mi akosi pripomíná tzv. Slovenský štát a jeho prezidenta Tisa.

evita5555 ( 21. srpna 2015 13:29 )

Cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha....tento že niečo smolí, nejaké vyhlásenie? A čo robí potom Bútora a spol? Včera som si vypočula ich veľdielo, kde slovákov urážali ústami tohto tu, že nechcú na slovensku islamistov. A to Bútorovi súverci vyhnali Palestínčanov a postavili múr, aby im neliezli do Izraela. Keď to robí Izrael, tak je to dobré, ak to robia slováci a maďari, tak je to zle a sú to rasisti? On Slovákov potreboval len na to, aby si splnil svoj sen stať sa prezidentom, teda hlavne tú časť, keď prezident máva davu, urobí si s prostým ľudom selfíčko, keď využíva lietadlo na cesty za prvou dámou, ktorá odmieta povinnosti prvej dámy, no a také rôzne príjemnosti, ako je ochranka a podobne. Že by v úrade povedal nejakú vlastnú vetu, tak to som zatiaľ ešte nepočula. Ešte aj to, čo mu napíšu nevie prečítať tak, ako keby to boli jeho myšlienky. Vždy tie drísty prednáša s pátosom, ako keď rusi otvárali slávnostný ceremoniál na červenom námestí k 70. výročiu ukončenia vojny. Bolo by zaujímavé, keby niekto urobil prieskum medzi jeho voličmi, koľkí už oľutovali, že sa nechali podfúknuť a dali mu svoj hlas. Ani číňania ho už nepozvali, im stačila jedna návšteva u neho a stačilo im.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa