Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bobošíková novou šéfkou Lidických žen. Svědkyně masakru kvůli ní odcházejí

Jana Bobošíková dostala funkci. Stala se předsedkyní Lidických žen.
Jana Bobošíková dostala funkci. Stala se předsedkyní Lidických žen.  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
21. srpna 2015
10:06

Nepřejí si, aby se její nová role předsedkyně Lidických žen stala jen reklamou pro politickou kariéru. Několik členek spolku Lidických žen protestuje proti nové funkci političky a moderátorky Jany Bobošíkové. Jde přitom mimochodem o poslední dospělé svědkyně masakru, při kterém zemřelo 340 obyvatel Lidic.

Lidické ženy opouštějí tamní organizaci Českého svazu bojovníků za svobodu. Důvodem je úterní zvolení bývalé novinářky a političky Jany Bobošíkové do čela organizace. Ženy se obávají toho, že by tuto funkci mohla Bobošíková využít ke svému zviditelnění. ČTK o tom informovala členka kladenské organizace Českého svazu bojovníků za svobodu a vnučka lidické ženy Klára Kalibová.

Organizaci opouštějí Miloslava Kalibová, Jaroslava Skleničková a Milada Cábová. Jde o poslední tři žijící dospělé svědkyně lidické tragédie, kdy nacisté zastřelili 173 lidických mužů, ženy poslali do koncentráku Ravensbrück a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a maličkých do jednoho roku, zavraždili plynem ve vyhlazovacím táboře.

Po skončení války se do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí. „Na sklonku svých životů si nepřejeme, aby lidický odkaz byl předmětem její (Bobošíkové) politické kariéry. Přály bychom si, aby reprezentace Českého svazu bojovníků za svobodu byla převzata především mladou generací a těmi, kteří uchování památky na Lidice chápou jako službu a odkaz protiválečné lidskosti,“ stojí v prohlášení lidických žen.

Bobošíková a její neúspěchy

Podle předsedkyně kladenské okresní organizace svazu bojovníků za svobodu Gabriely Havlůjové se odstoupení žen dalo očekávat. „Už když paní Bobošíková vstupovala do lidické organizace, protestovala jsem a kritizovala jsem její xenofobní výroky,“ řekla ČTK Havlůjová. Podle ní by svaz měl v dnešní době bojovat nejen proti fašismu, ale také proti rasismu a xenofobii. Nad volbou Bobošíkové se přitom podivují i uživatelé sociálních sítí.

Politička, bývalá poslankyně europarlamentu a někdejší moderátorka Jana Bobošíková (50) se neúspěšně ucházela o mandát v několikerých volbách, ať už těch prezidentských coby kandidátka KSČM, či ve volbách do Poslanecké sněmovny a Senátu. Zatím naposledy se předloni účastnila jako předsedkyně strany Hlavu vzhůru – volební blok voleb do Sněmovny. Neúspěšně kandidovala také na ředitelku České televize a Českého rozhlasu. Nyní se zabývá mimo jiné firemním marketingem.

Spory o památník letcům z Lidic

V lidické organizaci svazu přitom už několik měsíců trvají spory ohledně plánovaného památníku letcům Josefu Stříbrnému a Josefu Horákovi, pocházejících z Lidic. Někteří lidé jsou totiž přesvědčeni o tom, že kvůli nim nacisté v roce 1942 obec vypálili. I tento spor byl důvodem, proč dosavadní předseda lidické organizace Pavel Horešovský odstoupil.

Zatímco rodina Miloslavy Kalibové usiluje o vybudování památníku, on jeho vznik nepodporoval. Bobošíková serveru Echo24.cz řekla, že si velmi cení toho, že ji lidičtí zvolili do svého čela, do sporu o pomník Horákovi a Stříbrnému zasahovat nechce, protože to je mimo její kompetenci.

salto ( 21. srpna 2015 14:36 )

Za kohopak bude kandidovat?

salto ( 21. srpna 2015 14:33 )

Která Jana? Nečasová?

karmavana ( 21. srpna 2015 12:35 )

Idiote!

rita20 ( 21. srpna 2015 11:43 )

Ta BOBO je neskutečná! Vyhodí ji dveřmi, vleze oknem! Pro kariéru jde přes mrtvoly, hnus.

abe55 ( 21. srpna 2015 11:11 )

simeone a zaharvi - jste příkladem typických českých dementů. Vaše názory jsou ukázkou prázdných makovic. Nicméně Bobošíková je ženská, co se tlačí za svým cílem přes mrtvoly, to souhlasím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa