Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kisku v Plzni úspěšně operovali. Po narkóze ho zděsilo letecké neštěstí

Autor: ČTK, simao - 
20. srpna 2015
16:45

Slovenský prezident Andrej Kiska podstoupil úspěšnou operaci v nemocnici v Plzni, kde je nadále hospitalizován. Po svém probuzení z narkózy však svému národu sdělil, že ho hluboce zarmoutilo letecké neštěstí, které se dnes odehrálo na Slovensku a při kterém zemřelo 7 lidí.

Slovenský prezident Andrej Kiska podstoupil dnes dopoledne ve Fakultní nemocnici v Plzni miniinvazivní artroskopickou operaci kyčelního kloubu. Operace proběhla standardním způsobem a nenastaly žádné komplikace. Prezident se cítí velice dobře, krátce po zákroku jej navštívila manželka a dvě malé děti.

Na Facebook si umístil ve čtvrtek odpoledne Kiska fotku přímo z nemocnice. Ačkoli se operace vydařila a pacient bolestmi netrpí, prezident k ní přesto napsal smutný status. Kvůli leteckému neštěstí, kdy se na západě Slovenska srazila dvě malá transportní letadla s parašutisty, kteří nacvičovali hromadný seskok. Byl mezi nimi údajně i jeden Čech, který nehodu přežil.

Při tragédii na slovensko-českém pomezí u obce Červený Kameň však zemřelo sedm lidí. "Proč znovu? Když jsem se probral z narkózy, nevěřil jsem, že se na Slovensku stalo další letecké neštěstí. Každý den umírají lidé, ale takové tragédie nám připomínají, jaký je život křehký. Čest jejich památce," vzkázal z nemocnice Kiska.

Pokud nenastanou komplikace, měl by být prezident Kiska propuštěn z nemocnice v sobotu. Dva až tři týdny by měl mít šetrnější režim s francouzskými holemi. Rekonvalescence většinou trvá šest týdnů, řekl Zeman. Pokud bude bez potíží, po šesti až osmi týdnech se může opět začít pomalu věnovat lehkému sportování.

Podle prezidentova mluvčího Romana Krpelana nemá Kiska v nejbližším týdnu plánované důležité státnické povinnosti, pokud bude třeba, bude se jim ale věnovat. Prezident měl na kyčelním kloubu změny jako mají pacienti, kteří v mládí sportují. Věkem se stav kloubu zhoršuje. "Zatím to nebyl nález, který by byl indikovaný k výměně kloubu, ale kdyby se neošetřoval, tak by časem určitě k tomu došlo," řekl lékař Petr Zeman, který výkon vedl.

PREČO ZNOVA? Keď som sa prebral z narkózy, neveril som, že sa na Slovensku stalo ďalšie letecké nešťastie.Každý deň umierajú ľudia, ale takéto tragédie nám pripomínajú, aký je život krehký.Česť ich pamiatke.

Posted by Andrej Kiska on 20. srpen 2015

Operace prezidenta? Standardní bezpečnostní opatření

Cílem operace bylo zbavit pacienta bolesti a pokud možno jej vrátit co nejdříve do běžné denní zátěže. Na kloubu měl kostní výčnělek, drobné změny na chrupavce, změny na vazivovém prstenci a chronický zánět, který vzniká v důsledku dráždění v kyčli, uvedl doktor Zeman.

Předoperační vyšetření absolvoval Kiska na Slovensku, po půlhodinové přípravě trvala samotná operace hodinu a čtvrt. Ostrahu v nemocnici zajišťuje ochranná služba slovenského prezidenta ve spolupráci s českým útvarem pro ochranu ústavních činitelů. "Bezpečnostní opatření jsou standardní a nemají absolutně žádný dopad na pacienty ani na nemocniční personál. Podle mě si ničeho nevšiml ani jeden pacient, ani jeden lékař mimo oddělení," řekl ČTK Krpelan. "Prezident dlouhodobě pociťoval bolest v oblasti kyčelního kloubu, proto podstoupil konzervativní formu léčby, která ale nepřinesla kýžený výsledek a bolesti přetrvávaly," uvedl Kiskův mluvčí.

Proč právě v Plzni

Slovenští lékaři doporučili dvaapadesátiletému Kiskovi operaci miniinvazivní technikou právě v Plzni, řekl Krpelan. V Plzni se tomuto typu operací věnují lékaři téměř deset let. Ročně tým podle Zemana provede 70 až 100 operací, mezi pacienty jsou i špičkoví sportovci. Metodu přivezl v roce 2006 ze stáže v USA lékař Petr Nepraš, který byl dnes také v operačním týmu prezidenta.

Plzeňská klinika je pro tuto metodu výukovým pracovištěm pro celou střední a východní Evropu. Na Slovensku se podobná operativa teprve začíná rozbíhat, uvedl Zeman, který také absolvoval dvě stáže v USA. Potíže s kyčelním kloubem měl i Kiskův předchůdce v prezidentském úřadě Ivan Gašparovič. V roce 2011 se podrobil operaci výměny pravého kyčelního kloubu.

rudyptak48 ( 20. srpna 2015 18:54 )

Slováci sú hrdý národ, akurát neviem na čo sú dnes tak hrdí? Na Slovensku je to tak, hostia sú tu preto, aby na stôl vysolili, čo najväčšie rito. Kto nič nemá, ten nič nedá, nemá z čoho dať, kde nič nie je, nič nevezmeš, tam sa nedá krásť.

ivoadler ( 20. srpna 2015 17:00 )

Přeju mu uzdravení. Změny byly úměrné sportovnímu zatížení v mládí? A já myslel, že kdo v mládí sportoval, tak má zdraví neprůstřelný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa