Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na vládu o berlích. Ministryně Šlechtová přišla do práce po operaci

Autor: kle, zst - 
20. srpna 2015
13:41

O berlích, s ortézou, ale dorazila. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) nevynechala jednání vlády, ačkoliv nedávno absolvovala již druhou operaci pravé nohy. Trápí ji takzvaná Mortonova neuralgie, jejímž nejčastějším vznikem je nošení příliš úzké obuvi.

„Nervy mám pryč, neuromy jsou vyjmuté, za pár týdnů uvidíme citlivost. Zatím mi běhání o berlích příliš nejde, ale na čtvrteční vládu již zkusím dorazit,“ napsala Šlechtová na svém Facebooku. 

Svůj slib dodržela, ale k Mortonově neuralgii, která ji trápila, se Blesku nevyjádřila. A sdílnější nebyl ani Vilém Frček z tiskového oddělení ministerstva pro místní rozvoj. „Omlouvám se, ale je to soukromá záležitost,“ sdělil pouze.

Další operace

Na operaci musela ministryně urgentně minulý týden poté, co už od června zdobila její pravou nohu černá ortéza. S tou se pravidelně objevovala jak na jednání vlády, tak ve sněmovně. 

Šlechtová přiznala, že na operaci byla s nohou už loni, ta ale zřejmě zcela nepomohla. Tentokrát se ministryně ocitla pod dohledem celého kolegia lékařů. „Děkuji za rozhodnutí rychle operovat kolegiu lékařů a vedení Thomayerovy nemocnice a FN Královské Vinohrady,“ dodala na sociální síti.

Nemocí z úzké obuvi trpí i muži

Mortonova neuralgie je zánět nervů v noze. Vzniká tlakem hlaviček nártních kostí na nervy prstů. Nejčastější příčinou vzniku je nošení úzké obuvi. Stav zhoršuje chůze a stání, úleva nastává po vyzutí obuvi. Nemocí trpí častěji ženy mezi 50-70 lety, může se ale vyskytnout i dříve.

O tom, že nemoc nepostihuje pouze ženy, svědčí fakt, že mezi známými světovými osobnostmi trpěli Mortonovou neuralgií například herec Patrick Duffy (Dallas, Krok za krokem) či Steven Tyler, lídr rockové skupiny Aerosmith.

Podívejte se na ministryni v první pracovní den:

Video Ministryně Karla Šlechtová má sádru - Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa