Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejsme politici, makáme? V docházce i aktivitě členů ANO propadlo

Hnutí ANO v aktivitě neoslnilo.
Hnutí ANO v aktivitě neoslnilo.  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč)
Autor: David Klempíř, všm - 
13. srpna 2015
12:32

Hnutí ANO ve volbách uspělo se sloganem "Nejsme jako politici, makáme". Ve skutečnosti ale jeho členové zase tolik "nemakali". Alespoň to vyplývá z průzkumu aktivity poslanců a senátorů za 1. pololetí 2015. Zde skončilo ANO z klubů na posledním místě. 

Nejaktivnějším poslancem podle průzkumu je Antonín Seďa z ČSSD, Jan Zahradník z ODS a Ludvík Hovorka z KDU-ČSL. V Senátu je nejaktivnější Jitka Seitlová ze Strany zelených. Z klubů je nejaktivnější Úsvit, nejméně aktivní je naopak ANO. Vyplývá to z analýzy aktivity za první polovinu roku 2015, kterou vytvořilo sdružení KohoVolit.eu. 

"Všechny poslance z nejaktivnější trojice spojuje vysoká účast přes 92 %, poslanec Seďa dosáhl dokonce 99% účasti na hlasováních," řekl datový analytik Kamil Gregor z KohoVolit.eu. 

Nejaktivnější poslanci často vystupují na schůzích sněmovny a často interpelují vládu. Naopak nejméně aktivním poslancem se stal Josef Vondrášek z KSČM, který se účastnil pouze 9 % hlasování.  

"Pan poslanec Vondrášek je dlouhodobě vážně nemocný. Jeho stále trvající nemoc je jediným důvodem, proč nevykazuje dostatečnou aktivitu," vysvětlila Blesku tisková mluvčí KSČM Šárka Cicvárková.

"Z klubů je nejaktivnější Úsvit, který má druhou nejvyšší průměrnou účast a nejvyšší průměrný počet podaných návrhů zákonů. Druhá skončila ODS, třetí KSČM. Poslední pozici obsadilo hnutí ANO, které má nejnižší průměrnou účast a pouze průměrné ostatní ukazatele," přiblížil Gregor.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš odmítl pro Blesk výsledky podrobněji komentovat s tím, že studii detailně nezná. "Výsledky studie neznám, musíte se na ni zeptat poslanců. Já jsem v životě tolik nepracoval jako pracuji, denně dělám 16 hodin. Za sebe mohu říct, že makám od rána do večera."

Nízkou docházku ostatních poslanců zhodnotil Babiš prostě slovy: "To mě mrzí, to je samozřejmě špatné." Jestli má o pracovní morálce svých kolegů povědomí, nedokázal jednoznačně odpovědět. U některých ano. "Mám představu, co dělají ostatní členové. Například co dělá pan Faltýnek, pan Volný a i o některých dalších."

V senátu je nejaktivnější Seitlová ze zelených

Nejaktivnějším členem Senátu je Jitka Seitlová ze Strany zelených. Společně s Milošem Vystrčilem z ODS dosáhla 98% účasti na hlasování. Trojici nejaktivnějších senátorů doplňuje Pavel Eybert, rovněž z ODS. Nejaktivnějším senátním klubem je ale ČSSD.

Nejméně aktivním senátorem se stal Jaroslav Palas, původně zvolený za ČSSD, s 30% účastí na hlasováních. Mediálně známý senátor Čuba (SPO), kterého za nízkou aktivitu kritizovali i jeho spolustraníci, skončil devátý od konce. Od svého zvolení ani jednou nevystoupil. 

Jak se měří aktivita 

Při měření aktivity poslanců se monitoruje jejich účast na schůzích, počet podaných návrhů zákonů a pozměňovacích návrhů, vystoupení na schůzích a interpelací. U senátorů pak účast na schůzích, počet podaných návrhů zákonů a vystoupení na schůzích. U každého indikátoru se stanoví pořadí zákonodárců v dané komoře. Poté se u každého zákonodárce sečte jeho pořadí u všech indikátorů. Vznikne tak index měřící jeho aktivitu.

Každý indikátor má sám o sobě nevýhody, například na schůzích častěji vystupují předsedové klubů, interpelace využívají spíše zákonodárci opozice a podobně. Všechny indikátory dohromady už ale představují poměrně dobrý přehled o aktivitě zákonodárce. Zejména ti poslanci a senátoři, kteří nevykazují aktivitu u žádného z měřených indikátorů, si zaslouží bližší pozornost svých voličů.

aaobcanka ( 15. srpna 2015 00:21 )

Jakub Vránek, Křešice Jedině v Česku může opozice nadávat, že schodek (který sama vytvořila) neklesá dost rychle.

aaobcanka ( 15. srpna 2015 00:11 )

Jarda Obicky, Zruč nad Sazavou Když zadlužovali ODSesáci stát 160miliardami, tak to bylo v "pořádku". Nyní se každý trefuje do Babiše, protože nenechá Pravičáky tak krást. Babiš je člověk, kterého bychom si měli vážit, a Kalouska poslat za mříže.Je to jediný člověk z vlády , který to myslí s naší zemí v dobrém, jinak jsou tam možná i zloději, co jdou na ruku pambíčkářům, co Klausovic a ODS církevní restituce = zlodějna nejvyššího kalibru , všichni , co pro to hlasovali , by měli dostat doživotní žalář o vodě a kůrce chleba!

aaobcanka ( 15. srpna 2015 00:05 )

Pán z IN : Ty osobnosti (Okamura), kterým jde o správnou věc, vyháníte ! Na další odvážné, vzdělané, makající pro obyč.občany, odvážné nezloděje(Zeman), pořádáte hony. A Babišovi vyčítáte chyby ODS/TOP-pravičácké, tunelářské vlády !

ivoadler ( 13. srpna 2015 13:32 )

Poslanci ANO jsou mnohaobročníci, mají příliš kšeftů v regionech a členů je málo, navíc se teprve tříbí. Kdo chce dělat politickou kariéru, ať to vezme přes ANO, berou všechno, ostatní strany ale taky. ANO teprve teď poznává, zač je toho loket.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa