Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Blonďatá bestie“ a osmidenní ministryně: 5 největších přešlapů Věcí Veřejných

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    12. 8. 2015
    06:20

    Politická kometa jménem Věci veřejné definitivně dolétala. Straně, kterou založil bezpečnostní magnát Vít Bárta, došly peníze a požádala o zrušení. V Nečasově vládě přitom obsadila hned čtyři posty. Nevyhnuly se jí ale ani problémy celého kabinetu, ani její vlastní. Vzpomenete si?

     

  • 1.Štěnice, štěnice, štěnice

    Vít Bárta a Radek John ještě pěkně spolu v Poslanecké sněmovně Vít Bárta a Radek John ještě pěkně spolu v Poslanecké sněmovně | ČTK

    Více než prosazení zásadních změn „proslavily“ Věci veřejné odposlechy. Zakladatel Vít Bárta zřejmě své kolegy „bezpečnostním“ praktikám naučil dostatečně, protože i samotní aktéři se už na konci ztráceli v tom, kdo na koho vlastně štěnice nastražil.

  • 2.Kristýna Kočí u kapučínka...

    Kristýna Kočí se stala první rebelkou Věcí veřejných. Kristýna Kočí se stala první rebelkou Věcí veřejných. | Blesk / Tomáš Vrbenský

    Jednou z nejznámějších nahrávek, která se na veřejnosti objevila, byla ta „kavárenská“ Kristýny Kočí, bývalé šéfky poslaneckého klubu VV.

    „No, vždyť počkej, my máme na účtech už 120 milionů na novou stranu.“ - „To samozřejmě hraju s těma ODS kmotrama.“ - „Já si dám kapučínko.“ Tento rozhovor pořídil její stranický kolega Lukáš Vích. Kočí společně s ODS plánovala ve Věcech veřejných převrat.

  • 3.Těžké víno Víta Bárty

    Boje Kristýny Kočí a Víta Bárty protkaly celou vládní historii Věcí veřejných. Boje Kristýny Kočí a Víta Bárty protkaly celou vládní historii Věcí veřejných. | Blesk

    Kočí sama pak byla zřejmě autorkou dalšího odposlechu, který se objevil v květnu 2011 po jednání vedení VV. Vít Bárta v něm otevřeně mluví o vztahu k tehdejšímu prezidentovi Václavu Klausovi. „Dveře mám otevřený kdykoliv k němu, to jo. A když mu řeknu, že má něco tohle, tak on to dělá,“ chvástá se na nahrávce Bárta.

    Sám pak ale následně tvrdil, že byl přiopilý a Kočí podle něj „zneužila soukromého dýchánku u těžkého francouzského vína“.

  • 4.Úplatek nebo půjčka na kabelky?

    Kristýna Kočí u soudu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, kde vystupovala jako svědkyně. Kristýna Kočí u soudu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, kde vystupovala jako svědkyně. | ČTK

    Kočí se společně s místopředsedou Věcí veřejných Jaroslavem Škárkou pustila ještě na tenčí led. Víta Bártu společně obvinili z uplácení. Kočí měla dostat půl milionu, Škárka 170 tisíc korun výměnou za stranickou loajalitu. Všichni tři následně skončili u soudu.

    Víta Bártu se jala hájit „stranická tvář“ Radek John. Kristýna Kočí si podle něj peníze půjčila na nákup kabelek.

    Soud se nakonec protáhl na několik let a oba aktéři byli osvobozeni, a to i přesto, že měli jít původně do vězení. Vít Bárta za uplácení na 18 měsíců a Jaroslav Škárka na tři roky za podvod. Kočí v případu figurovala jako svědkyně.

  • 5.Osmidenní ministryně Karolina Peake

    Karolina Peake je mezi ministry rekordmankou - vyhazov z ministerstva obrany dostala za 8 dní. Karolina Peake je mezi ministry rekordmankou - vyhazov z ministerstva obrany dostala za 8 dní. | ČTK

    Asi nejznámější ministryní Věcí veřejných se stala Karolina Peake, i když v té době už působila v odtržené frakci LIDEM. Post ministryně obrany zastávala rekordně krátce – 8 dní. Přestože slíbila minimum rezortních změn, hned druhý den po jejím jmenování si musel kufry balit její tehdejší první náměstek Vlastimil Picek, a brzy ho následovali další. „Nesu plnou odpovědnost za resort, který mi byl svěřen,“ tvrdila tehdy Peake.

    Tehdejší premiér Petr Nečas ale po několika dnech personálních rošád na ministerstvu obrany navrhl její odvolání a prezident Václav Klaus mu obratem vyhověl. Peake tak překonala dosavadní rekordmanku Helenu Třeštíkovou, která vedla rezort kultury 17 dní.

tymitaky ( 12. srpna 2015 16:03 )

a nepoučitelný.

ohrazenice ( 12. srpna 2015 11:39 )

Kdo dá víc peněz na vinohrad.

akublender ( 12. srpna 2015 09:28 )

řejné byl dobrý experiment, který dokazuje, jak je český volič hloupý.

salto ( 12. srpna 2015 09:21 )

Probůh, lidi jsou rádi, že na tu VV verbež zapomněli. Škody udělali dost...

lync ( 12. srpna 2015 08:46 )

na slovo blonďatá už mám v tomto plátku alergii

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa