Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Véčkařům došly peníze a končí. Kam zmizely veverky Kočí a Klasnová či John s Bártou?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. srpna 2015
10:30

Věci veřejné nejprve vyletěly do politických nebes. Táhl je „malý Napoleon“ Vít Bárta, voliče lákaly i na dámskou kliku Klasnová, Kočí, Peake, Andrýsková, která šla na billboardu do plavek. Přišly však vnitřní rozpory, tvrdý pád, úbytek členů a nyní podle všeho definitivní konec. Strana nemá peníze a požádala o zrušení registrace.

Kde jsou ty časy, kdy byl Vít Bárta ministrem dopravy, Radek John šéfem vnitra, Josef Dobeš ministrem školství či Karolína Peake místopředsedkyní vlády. Věcem veřejným, zaregistrovaným v roce 2002, se podařilo vystoupat až do nejvyšších pater české politiky. Jenže stihly je problémy Nečasovy vlády i jejich vlastní. Peake či Dobeš ze strany odešli, následovali je i další. Rozpad Véček pak nyní, zdá se, bude dovršen. A ne jen částečný. Na obzoru je totiž úplný zánik!

O peníze jde přitom opět až v první řadě. „Rozhodnutí padlo, ale ještě čekáme na odezvu ministerstva vnitra. Nepodařilo se zajistit sponzory a další věci. Provoz politické strany je poměrně náročný,“ potvrdil MF Dnes poslední stranický lídr Jiří Kohout.

Rozklad Véček byl postupný a neodvratný. Nejprve si Karolína Peake založila vlastní hnutí LIDEM, odešli však i další. V pozdější fázi i poslanci Michal Babák a Otto Chaloupka, kteří utekli do své Republiky. Po problémech se soudy se do ústraní zcela stáhl „generál“ Vít Bárta, stranu nyní vedl Kohout spolu s místopředsedkyní Olgou Havlovou, která se do sněmovny protlačila na kandidátce Úsvitu. Právě s ním začala Véčka spolupracovat, k jejich renesanci to ale nevedlo.

Kam zmizel Bárta

Z prachu (a Bártova bezpečnostního impéria) Véčka vzešla, v prach se však nyní obrátí. Jejich někdejší ústřední postavy u toho již nejsou. Co dnes dělají? „Jsem konzultant. Pomáhám například několika podnikatelům, kteří se setkali s tím, že je konkurence začala dusit skrze represivní orgány státu. Má role spočívá v analýze klientovy situace a návrhu dalšího postupu,“ uvedl Vít Bárta na jaře pro MF Dnes. Byl i politickým konzultantem při zmiňované spolupráci Úsvitu a Véček.

Bártova manželka Kateřina Klasnová je zastupitelkou Prahy 1, vedle toho se zabývá i charitativními projekty, jako byl třeba výstup na Sněžku pro malého Vojtíška, který přišel krátce po porodu o nožičky.

John zpět v médiích, Kočí má seznamku. A co Peake?

Předsedou Véček byl vedle Bárty i někdejší moderátor pořadu Na vlastní oči Radek John. Exministr vnitra se do médií vrátil, na obrazovce se však nyní neobjevuje. Je šéfem on-line verze Security magazínu, odborného časopisu o komerční bezpečnosti. „Vždycky jsem se zabýval tím, co nás ohrožuje, a to ať už jako občany, nebo jako lidské společenství,“ vysvětloval před časem John. Po odchodu z politiky ho však stihly i příjemné starosti – třeba odvést dceru Báru k oltáři.

Kristýna Kočí se také vdala a rozjela si pro změnu seznamku. Právě v tomto prostředí si ostatně „nabrnkla“ svého manžela Jakuba Mertla a je z ní nyní paní Mertlová. Někdejší poslankyně Véček na stránkách své seznamky dodává: „Jsem přesvědčená, že když jsem se mohla přes seznamku seznámit já, i na Vás taky někde čeká ten Pravý či ta Pravá.“

Karolína Peake, která se s kolegyněmi-veverkami fotila na promo akci VV v plavkách, ale stala se i ministryní obrany (i když už za LIDEM), z politiky také odešla. Vrátila se k advokacii a Krajským listům letos prozradila, že se angažuje v oblasti vzdělávání dětí v neziskovém sektoru. Vedle toho přiznala: „Pokud někdy bude prostor vrátit se do politiky, třeba i na komunální úrovni, budu ráda.“

Jen Huml jede dál

Exposlankyně a další „holka z volebního plakátu“ Věcí veřejných Lenka Andrýsková je z politického kola také venku. Dle údajů na svém profilu na sociální síti je zaměstnaná u české pobočky jedné poradenské firmy.

Zajímavé jsou i osudy dalších bývalých předních tváří VV. Na Jaroslava Škárku byla upnutá pozornost především kvůli soudu s Vítem Bártou. Nyní se věnuje PR a podle Lidových novin přemýšlí, že se vrátí k učitelství. V politice naopak přežil bývalý policista Stanislav Huml, který v lavicích Poslanecké sněmovny sedí dál. Tentokrát však v barvách sociální demokracie.  

salto ( 14. srpna 2015 08:52 )

Vyšlochtané rajdy

xindlceskej ( 11. srpna 2015 15:57 )

Huml...to je ten českej xindl co nám sportovcum závidí peníze ješte že žiju v Západní Evrope a ne v tom K,U.N-D+A-H,á.R=U!!!

salto ( 11. srpna 2015 15:35 )

Lidi to je ale pakáž. A našli se polointeligeti (a bylo jich setsakra dost), kteří je volili, nechali se nachytat na sladký řečičky o dinosaurech a politika je semlela protože byli buď neschopný (John, Bárta...) anebo všehoschopný (Pík, Kočí...). Vždycky se objeví nějací hochštapleři a lidi jim to žerou, žerou, žerou...A pak by je nejraději věšeli. Vývoj jde ve spirále - všimněte si, všechno už tady minimálně jednou bylo...Uvidíme příští volby - kdo se zjeví a a po zvolení si s voličema vytřou (_!_)

Digitt ( 11. srpna 2015 15:30 )

Kočí z křoví vyskočí, má pochcaný obočí....

eisenbieger ( 11. srpna 2015 15:23 )

 ty 4 zidofcicky vedely nac maji jizvicky , taky je protahovaly o tom zadna ...a proto jsou za vodou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa